Rajoy: «Podré mantenir Catalunya dins d'Espanya, no es preocupin»

"No veig per què es vol privar als ciutadans de Catalunya d'Espanya", assegura en una jornada organitzada pel setmanari "The Economist", d'impacte global

Redacció
12 de febrer del 2013
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en una compareixença de premsa a la Moncloa.
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en una compareixença de premsa a la Moncloa. | Pool Moncloa
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en una compareixença de premsa a la Moncloa. Foto: Pool Moncloa.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, es mostra confiat que podrà "mantenir Catalunya dins d'Espanya". Així ho ha assegurat durant una jornada del setmanari The Economist, en què textualment li han preguntat: "Podrà mantenir Catalunya dins d'Espanya?" Ell ha respost: "Sí, sí, sí. No es preocupi vostè, que sí. Per descomptat." I, un cop més, ha repetit la lletania que "Espanya és la nació més antiga d'Europa."

"No veig per què es vol privar als ciutadans de Catalunya d'Espanya", ha continuat raonant. "Amb Catalunya ens uneix tot, segles d'història, relacions comercials, relacions personals, la quantitat de catalans que se n'ha anat a viure a d'altres zones d'Espanya i la quantitat de gallecs o extremenys que s'han mudat allí", ha afegit.

Rajoy també ha parlat sobre la possible reforma de la Constitució espanyola, assegurant que "mai" s'ha negat a reformar-la, "però s'ha de veure quins consensos hi ha i quan és el moment per fer-la". Tot seguit, ha analitzat els quatre horitzons que veu possibles: "Anar cap a un procés de centralització de l'Estat, cap a un Estat federal, establir el dret d'autodeterminació o continuar amb el model actual, millorant-ne alguns aspectes." Als partidaris d'una o altra visió, els ha alertat: "Si algú vol reformar la Constitució, té el procediment per a intentar-ho. Ha de tenir també els vots necessaris."

Incompliments electorals

Rajoy ha reconegut que s'ha saltat el seu programa electoral en matèria econòmica, però n'ha acabat fent bandera. "Em vaig presentar als comicis dient que no apujaria els impostos. No he complert el programa electoral, però tinc la sensació que he complert amb el meu deure. Estem posant les bases de cara al futur."