El Govern intenta tranquil·litzar els alcaldes alarmats pel fracking

Eudald Casadesús, delegat del Govern a Girona, recorda que els permisos concedits són per investigació però admet que fins ara no se'ls ha informat.

Redacció
21 de gener del 2013
Reunió dels alcaldes amb el delegat del Govern.
Reunió dels alcaldes amb el delegat del Govern. | CCR
Reunió dels alcaldes amb el delegat del Govern. Foto: CCR

Primera reunió entre el Govern i alguns alcaldes d'Osona i el Ripollès afectats pel permís d'investigació d'hidrocarburs concedit a l'empresa anglesa Teredo Oils United, que també inclou una zona de la Garrotxa. El delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, ha intentat tranquil·litzar els representants municipals alarmats per la possibilitat que s'acabi explotant gas o petroli mitjançant el fracking. En aquest sentit, Casadesús ha recordat –tal i com ja havia publicat aquest mitjà- que l'autorització és per investigar i no pas per realitzar extraccions. Això sí, ha admès que fins ara no s'ha informat als ajuntaments i s'ha compromès a que la situació canviï.

La concessió del projecte Ripoll afecta vuit municipis de la Garrotxa així com vuit més del Ripollès i Osona en una àrea de més de 50.000 hectàrees. La majoria d'ajuntaments se'n van assabentar a través de l'alcaldessa de Riudaura –on l'empresa se suposa que té més interès per iniciar les prospeccions sísmiques- o dels mitjans de comunicació. Avui finalment s'han pogut reunir amb representants del Govern –el delegat Eudald Casadesús així com un cap de servei del Departament d'Empresa i Comunicació- a la seu del Consell Comarcal del Ripollès.

Eudald Casadesús ha volgut tranquil·litzar els alcaldes recordant que els permisos concedit pel Govern són d'investigació. “El fracking del qual tant s'ha parlat és una tècnica d'extracció”, ha assenyalat tot recordant que ja és una fase que depèn del Ministeri espanyol d'Indústria. “El permís d'investigació no porta implícit el d'extracció”, ha afegit. Per altra banda ha negat que s'hagi rebaixat la fiança –inicialment era de 5,8 milions d'euros- perquè la quantitat es manté en el cas que l'empresa volgués treballar en tots els quadrants (una precisió que en la primera autorització no hi constava).

El delegat del Govern ha afirmat que no tenen constància que l'empresa tingui interès en cap municipi concret. En aquest sentit, fins ara, només han fet acte de presència a Riudaura on la presència d'antics pous provoca que els pugui facilitar la feina de cara a nous sondejos. “

El Consell Comarcal del Ripollès, a petició dels alcaldes, va demanar la reunió per tal de tenir informació puntual del projecte. A la sortida, el president Miquel Rovira afirmava estar “molt més tranquil” perquè ara tenen clar que són permisos d'investigació i s'ha mostrat “agraït” amb el fet que el Govern s'hagi compromès a mantenir cada municipi informat. De fet, el mateix delegat del Govern ha admès que fins ara no s'ha informat correctament els ajuntaments afectats i s'ha compromès a revertir la situació a partir d'ara.

Casadesús ha assegurat que el projecte requereix un pla de treball molt estricte i que la Generalitat en farà un seguiment molt acurat.

Més informació, des d'ElRipollès.info