«What's Up With Catalonia?», el llibre de Catalunya al món

L'escriptora americana Liz Castro ha traduït i agrupat 35 assajos de personalitats catalanes per explicar a la comunitat internacional què passa a Catalunya

Redacció
19 de gener del 2013
L'escriptora nord-americana Liz Castro, en el vídeo on promociona el seu projecte
L'escriptora nord-americana Liz Castro, en el vídeo on promociona el seu projecte


"What's Up With Catalonia?" és un llibre que pretén explicar al món el que està passant a Catalunya, explicant la relació que manté amb Espanya i el procés sobiranista que s'hi està duent a terme. És una iniciativa de l'escriptora nord-americana i gestora de l'editorial "Catalonia Press" Liz Castro, que viu a Massachusetss i està molt interessada en Catalunya, on hi va viure sis anys, i la causa catalana.

Segons ha explicat Liz Castro a Nació Digital, una bona manera de fer entendre als de fora el que està passant a Catalunya és "recollir i traduir articles fets per catalans -periodistes, polítics, professionals-" que aprofundeixin sobre la situació que viu actualment Catalunya i els motius que l'han propiciat. Així, el llibre recull un total de 35 assajos de personalitats com Salvador Cardús, Ramon tremosa, Carme Forcadell o Oriol Junqueras, entre altres.

Castro assegura que "Catalunya ha sortit a la premsa internacional amb una freqüència mai vista en els últims mesos. Però una i altra vegada, la imatge que s'ha donat és una de insolidaritat i deute. Nosaltres sabem que aquesta no és la història real".

Per tal de posar en marxa aquest projecte, Liz Castro ha engegat un "Verkami" - una plataforma de micromecenatge a la xarxa- que persegueix dos objectius: "la recaptació dels recursos econòmics suficients per tirar el projecte endavant i aconseguir donar a conèixer aquest llibre, que la gent sàpiga que existeix". Així, una de les opcions que es dóna a la gent que hi fa una aportació major de 25 euros és decidir a una persona (amic, polític...) d'arreu del món li volen enviar un exemplar del llibre de manera gratuïta.

Aquest serà el tercer llibre sobre Catalunya que publica l'editorial de Liz Castro. L'últim, "What Catalans Want: Catalonia Next State in Europe" de Toni Strubell i Lluís Brunet, es va publicar fa dos anys. "El més important és que aquests llibres existeixen i es van venent. No puc dir que siguin un èxit, però es venen. I això vol dir que és un tema que interessa", assegura Castro. Per aquest motiu, l'escriptora també distribuirà exemplars dels llibre entre les biblioteques americanes, ja que "els americans no surten expressament a buscar aquests llibres, però si se'ls troben els llegeixen".

Per Castro "What's Up With Catalonia?" tindrà més èxit que els altres dos llibres degut a la repercussió d'esdeveniments com la manifestació independentista del passat 11 de setembre. "Els mitjans americans segueixen parlant del que passa a Catalunya. Mai havia vist que Catalunya sortís als diaris internacionals per parlar d'un tema que no fos ni el Barça ni Gaudí. Els mitjans es mostren interessats i això vol dir que els lectors també. Per això és tan important aquest llibre, perquè els hi dóna informació feta per catalans que aprofundeixen i expliquen de primera mà el que està passant a Catalunya".