La producció de bolets dobla les minses previsions inicials

El Centre Tecnològic Forestal dóna la temporada gairebé per acabada i la qualifica de "bona"

Redacció
11 de desembre del 2012
Un cistell de fredelucs, aquest matí al mercat de Vic.
Un cistell de fredelucs, aquest matí al mercat de Vic. | Adrià Costa
Un cistell de fredelucs, al mercat de Vic. Foto: Adrià Costa.

La producció de bolets ha superat amb escreix les previsions que havia fet el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) just abans d'inciar-se la temporada que la quantificava entre 20 i 40 quilos per hectàrea. Amb la temporada boletaire gairebé acabada, el micòleg del CTFC Juan Martínez ha explicat que la producció ha arribat als 85 quilos de bolets per hectàrea, xifra que ha qualificat de "bona", ja que la mitjana de producció a Catalunya se situa als 50 quilos. Aquests bons resultats es deuen a les abundants pluges als mesos de setembre i octubre i al fet que "no ha fet molt fred". Martínez apunta que la producció de rovellons ha estat molt important i, a més, "d'una qualitat molt bona".

La temporada boletaire està a punt d'acabar-se i, a hores d'ara, només es troben alguns bolets a la serralada Prelitoral. Segons ha explicat a l'Agència Catalana de Notícies el micòleg del CTFC Juan Martínez, aquesta ha estat una temporada "bona", ja que la producció ha arribat als 85 quilos per hectàrea, mentre que la mitjana a Catalunya és de 50 quilos.

Les previsions que havia fet el Centre Tecnològic Forestal a finals d'agost, abans d'inciar-se la temporada, xifraven la producció entre 20 i 40 quilos per hectàrea, de manera que "no s'han complert en absolut", ha explicat Martínez. Segons ell, les previsions es fan tenint en compte les pluges que hi ha hagut durant els mesos d'estiu i també les prediccions del temps a llarg termini i, aquestes, no s'han complert, ja que "els mesos de setembre i octubre han estat molt plujosos".

La major producció de bolets s'ha concentrat, sobretot, a les zones del Prepirineu, la Catalunya Central i la serra Prelitoral, mentre que al Pirineu "la temporada ha estat molt curt i la producció de bolets bastant baixa i s'ha situat entorn dels 40 o 45 quilos de bolets per hectàrea", ha explicat Martínez. D'altra banda, a la resta de zones ha estat una temporada "molt bona i en algunes zones s'han produït una mitjana de 120 o 250 quilos de bolets per hectàrea".

Pel que fa a les varietats de bolets que més s'han produït aquest any, el micòleg ha explicat que "és difícil de dir-ho perquè encara s'han d'analitzar totes les dades de la campanya" però ha assegurat que "hi ha hagut una producció bastant important de rovellons i, a més, de molta qualitat". Tot i això, Martínez ha alertat que hi ha hagut una producció "molt irregular" perquè hi havia zones del bosc "on se'n trobaven molts i d'altres on no hi havia res".

La resposta de la taxa boletaire

Juan Martínez ha valorat molt positivament el funcionament de la primera temporada del carnet boletaire al Paratge Natural d'Interès Nacional de Poblet, en què el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya n'és un dels impulsors. Segons ell, s'han venut prop de dues mil autoritzacions i això permet que "puguem gestionar els boscos de manera adequada per poder produir més bolets". A partir d'ara, creu Martínez, "haurem de valorar la opinió de les persones que han adquirit el canet boletaire i veure quines coses s'han de canviar i quines altres són útils per extrapolar a la resta de Catalunya".

Al Solsonès hi ha la primera iniciativa privada relacionada amb aquest aspecte. Un propietari forestal de Sant Llorenç de Morunys va fer tancar la seva finca i fa pagar una taxa de deu euros a les persones que vulguin collir-hi bolets. Segons ha explicat a l'ACN Josep Pintó, el propietari de la finca El Monegal, en total han pagat la taxa 112 persones, dels quals un 49% també han fet ús del restaurant i l'hotel de la seva propietat i, per aquest motiu, ha valorat la iniciativa de manera molt positiva. "Tothom ha respectat la infraestructura muntada i hem atrapat onze furtius, molts menys dels que esperàvem".