Pujol alerta que si CiU no té majoria absoluta \"ni Espanya ni Europa ens faran cas\"

L'expresident ha presentat el seu darrer llibre a Girona

Redacció
04 de novembre del 2012
Pujol, amb Carles Puigdemont i Santi Vila, durant la presentació del llibre.
Pujol, amb Carles Puigdemont i Santi Vila, durant la presentació del llibre. | Joan Guirado
Pujol, amb Carles Puigdemont i Santi Vila, durant la presentació del llibre. Foto: Joan Guirado

L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, ha alertat que si CiU no treu majoria absoluta en les properes eleccions del 25 de novembre, ni Espanya ni Europa "respectaran" o "faran cas" de les aspiracions independentistes de Catalunya. Pujol ha defensat que "no es pot fer un pas endarrere" després de l'inici del procés sobiranista perquè això suposaria un "empobriment i residualització" del territori. D'altra banda, l'expresident també ha valorat la polèmica sobre si una Catalunya independent entraria dins la Unió Europea i ha ressaltat que "ningú sap el futur" perquè un cas com l'estat català "no ha passat mai" en la història d'Europa. "Hi ha hagut casos similars i han entrat", ha assegurat Pujol.
 
Durant l'acte de presentació de la seva nova obra 'El caminant davant del congost' a Girona, l'expresident de la Generalitat ha aprofitat el títol del seu nou llibre per explicar la seva visió sobre la realitat que viu actualment Catalunya. Pujol ha ressaltat que l'estat català es troba en un moment crucial de la seva història. "Ens trobem davant del congost i tothom sap que aquí no ens hi podem quedar perquè ens morirem de fred o gana", ha detallat Pujol. Seguint amb aquesta línia de metàfores, l'expresident ha ressaltat que Catalunya "no pot tirar endarrere" perquè això suposaria un "empobriment en tots els sentits, la residualització o la desaparició com a territori", ha assegurat. 
 
Per aquest motiu, Pujol ha ressaltat que cal tirar endavant amb el procés sobiranista emprès pel govern d'Artur Mas i focalitzar els esforços en els properes eleccions catalanes. "Cal que tots els ciutadans mostrin el seu suport a la nova línia independentista; si CiU treu majoria absoluta, Espanya i Europa sabrà que això va de debò però si no la treu aleshores no ens faran cas", ha assenyalat Pujol. 
 
L'expresident ha destacat que la "majoria absoluta" és l'element necessari perquè tot Europa "respecti" el procés sobiranista actual. "Sense majoria no es podrà continuar aquest camí, Artur Mas haurà d'anar demanant caritat a d'altres partits i no podrà prendre cap decisió política", ha afegit Pujol. 
 
L'expresident, davant d'un centenar d'assistents que s'han agrupat a l'Hotel Nord 1901 de Girona, ha afirmat que ell "no havia estat mai independentista" però que, després dels últims esdeveniments i en cas que es realitzés un referèndum sobre la independència, votaria a favor de l'estat propi. "Les dificultats que Catalunya sigui lliure són moltes i molt grans però si no s'aconsegueix és molt complicat que el país pugui continuar endavant", ha apuntat. 
 
Pujol ha fet aquestes declaracions basant-se en algunes de les pàgines del seu llibre on s'explica la seva trajectòria política, la seva voluntat de crear un estat espanyol "més ric" i "el fracàs" d'aquest camí. "És complicat anar endavant però també quedar-nos on som o tirar endarrere perquè ho pots perdre tot", ha assenyalat Pujol.
 
D'altra banda, l'expresident també ha fet referència a la polèmica sobre si un estat català independent podria formar part de la Unió Europea. Segons Pujol, "ningú sap si podrem entrar-hi perquè no ha passat mai un cas com aquest", ha ressaltat. Tot i això, l'expresident ha volgut ressaltar que d'altres països "similars" com Eslovàquia, Estònia o Letònia van entrar-hi ara fa anys.