La Generalitat sancionarà Renfe per mal servei

Serà la primera sanció després de la modificació del contracte amb l'operador, que preveu multes d'entre 30.000 i 3 milions d'euros

Redacció
03 de novembre del 2012
576_1348843239_Adri_Costa_MG_1513_Tren_Rodalies_Barcelona_2012
576_1348843239_Adri_Costa_MG_1513_Tren_Rodalies_Barcelona_2012 | Adrià Costa
Les constants vagues de Renfe afecten el servei que ara és titularitat de la Generalitat Foto: Adrià Costa

L'executiu català podrà plantar cara, per primera vegada, a l'operador ferroviari espanyol que presta servei a Catalunya. Renfe rebrà una multa  per incompliment del servei, emparant-se en la modificació de la llei ferroviària catalana del febrer de 2012. "La multa serà important per l’incompliment reiterat dels serveis. El govern està indignat amb l’actitud de Renfe, seu servei no és propi del Segle XXI i això és absolutament intolerable”, ha assegurat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, en una entrevista a RAC1.  
 
"No podem tolerar de cap manera que aquestes molèsties, cap als usuaris, que són totalment injustificables, es vagin repetint. Són incompliments de serveis, incompliment dels horaris, manca de comunicació. Renfe persevera en l’error perquè ells tenen l’expedient obert i ho saben perfectament”, ha reblat el conseller, que també ha carregat contra el carril VAO inaugurat la setmana passada. Assegura que "és caríssim", i que avui no es gastarien "ni en broma, 80 milions d'euros en una opció com aquesta". 
 
El gener de 2011, la Generalitat no va poder sancionar Renfe per la vaga de zel que va provocar greus afectacions en el servei perquè la llei no li ho permetia. Però una modificació del 28 de febrer de 2012, que inclou canvis substancials en les condicions de contractació del servei de Renfe per part de la Generalitat, permet sancionar Renfe per incompliment de les seves obligacions contractuals. L’import de les sancions es gradua en funció de la importància de la incidència. Pot arribar fins als 30.000 euros en el cas de supressió de trens. També es contemplen penalitzacions vinculades a la gestió del servei. Si Renfe Operadora no compleix amb els indicadors de qualitat, l’aportació econòmica es pot reduir fins a 3 milions d’euros anuals.