La Fundació Ramon Noguera promou una joia per impulsar joves dissenyadors

Redacció
25 d'octubre del 2012
576_1351092000ramon_noguera
576_1351092000ramon_noguera

La Fundació Ramon Noguera ha impulsat el projecte joia emprenedora per donar a conèixer joves dissenyadors gironins. La saltenca Mariona Muñoz és l’autora d’una de les línies de la nova col·lecció de joies d’elaboració pròpia que persones amb discapacitat intel·lectual de la Fundació elaboren anualment. Les noves col·leccions es presentaran a partir d’aquest dissabte a la Fira de Mostres de Girona.
 
El projecte Joia emprenedora promou l’intercanvi entre la Fundació Ramon Noguera i un jove dissenyador de les comarques de Girona, emprenedor i amb una clara vocació creativa. El jove emprenedor crea una de les línies de la col·lecció anual de joieria de la Fundació i el seu treball amb les persones amb discapacitat de l’entitat li serveix alhora de plataforma per donar-se a conèixer.
 
Per aquesta nova col·lecció la jove dissenyadora escollida ha estat la saltenca Mariona Muñoz que ha presentat avui la nova col·lecció MM. Formada professionalment en el món del disseny d’interiors, Muñoz presenta una proposta inspirada en la celebració, aquest 2012, de l’any de les energies renovables.
 
La línia MM pren la forma i l’organització de les microalgues i el resultat és un model de formes simples i de diferents mides que es repeteixen les unes al costat de les altres. Són cercles imperfectes que marquen el caràcter orgànic original i les incrustacions daurades i platejades representen la vitalitat d’aquests éssers. Actualment s’està investigant com extreure i aprofitar l’energia de les microalgues, que tenen un gran potencial energètic.
 
Inspirades en la cultura
 
A part de la línia MM,  les noves línies estan inspirades en el surrealisme, el cubisme, el modernisme i en una autora catalana contemporània, Montserrat Roig. La línia modernista està basada en l’obra d’Antoni Gaudí, amb una roba estampada que imita el seu trencadís, i el moviment artístic del que formava part i, en cadascun dels complements que s’han elaborat, s’hi poden apreciar formes de caràcter orgànic que recorden elements de la natura. A més, també s’ha tingut una cura especial en l’elecció dels materials (fusta, roba, metall).
 
Pablo Picasso inspira una altra línia, que pren les formes geomètriques del període cubista més accentuat del pintor, mentre que la línia surrealista s’inspira en Gala, la companya i musa de Salvador Dalí. Per últim, la línia Montserrat Roig combina elements relacionats amb la literatura i vol mostrar la fortalesa i alhora la sensibilitat d’aquesta escriptora.
 
Totes les col·leccions són elaborades al Centre Ocupacional Montilivi de l’entitat per a persones amb discapacitat psíquica que combinen els processos de muntatge amb els de modelatge. El resultat són peces de bijuteria que es venen a preus que van dels 6 als 12 euros.
 
Les noves col·leccions de la Fundació Ramon Noguera es podran veure a partir d’aquest dissabte i fins el proper dijous 1 de novembre a la 51a edició de la Fira de Mostres a la Fira de Girona i a la parada artesanal que la fundació tindrà al Pont de Pedra. També es poden trobar a la botiga La Fundació, situada al polígon Mas Xirgu de Girona, al centre ocupacional de Montilivi i també estan disponibles a la botiga virtual ‘La Fundació’.