Un robot de la UdG explora les restes d'un vaixell enfonsat l'any 1664

Redacció
27 de setembre del 2012
Una de les imatges capturades pels dos robots on es poden veure dues àmfores.
Una de les imatges capturades pels dos robots on es poden veure dues àmfores. | UdG
Una de les imatges capturades pels dos robots on es poden veure dues àmfores. Foto: UdG

Els científics del Centre d'Investigació en Robòtica Submarina (CIRS) de la Universitat de Girona (UdG) han obtingut imatges amb una qualitat excepcional de les restes del naufragi de 'La Lune', que es va enfonsar a la costa francesa de Toló amb uns 800 homes a bord. El vaixell pertanyia a la Marina Reial Francesa del rei Lluís XIV i es va enfonsar el 8 de novembre del 1664 amb uns 800 homes a bord. Les imatges s'han aconseguit a través d'un robot dissenyat des de la UdG i posteriorment han de permetre elaborar un mapa de la zona. També s'està preparant un documental sobre l'enfonsament de l'embarcació.

Els robots Lynx ROV (Argomaris) i Girona500 AUV (Universitat de Girona) han estat els responsables de submergir-se per explorar 'La Lune'. El robot de la UdG està dotat amb un perfilador sónar multifeix i una càmera estereoscòpica dissenyada i desenvolupada al CIRS, el qual utilitza dues càmeres reflex de 21 Mpixels cadascuna i que va permetre obtenir imatges de les restes del naufragi amb una qualitat excepcional.

L'exploració s'ha fet des del vaixell 'Bon Pigall', que pertany la fundació privada Argomaris. La missió ha estat supervisada pel director del Departament de Recerca Arqueològica Subaquàtica i Submarina (DRASSM), Michel l'Hour.

L'equip del CIRS, a més, ha estat contractat per una productora que està preparant un documental sobre l'enfonsament de 'La Lune'. Els investigadors de la UdG han d'elaborar un mapa de la zona que s'inclourà en aquest treball cinematogràfic que està en fase de producció.