Càrnies Vilaró tanca i deixa sense feina a 125 persones

Redacció
21 de setembre del 2012
576_1348222520714315
576_1348222520714315
Càrnies Vilaró de Sils (Selva) ha cessat l'activitat i ha deixat 125 treballadors al carrer. L'empresa ha entrat en liquidació després de no haver pogut superar el concurs de creditors -l'antiga suspensió de pagaments- en què es trobava immersa des del març del 2010. Des de finals d'agost l'empresa ja no processa porc i ha enviat la plantilla a casa amb un permís retribuït, en espera que el Jutjat Mercantil de Girona faci efectiva la liquidació. Quan això passi, els treballadors cobraran indemnitzacions de vint dies per any treballat. Quan va entrar en concurs de creditors, Vilaró tenia un passiu de 99 milions d'euros (MEUR) i, durant aquests anys, no havia contret nous deutes.
 
Càrnies Vilaró de Sils i Matadero Salida 13 de Granollers, dues empreses del mateix grup, portaven immerses en concurs de creditors des del març del 2010. La càrnia, que processava exclusivament carn de porc, va decidir presentar l'antiga suspensió de pagaments per intentar superar els deutes que havia contret, i que aleshores ascendien a 99 MEUR. 
 
Al llarg d'aquests dos anys, Vilaró no ha deixat de treballar. Diàriament processava entre 1.500 i 1.600 animals procedents de l'escorxador de Granollers. Segons concreta Iñaki Frade, responsable del bufet Frade Gobeo -que dirigia l'empresa-, Càrnies Vilaró va tancar l'exercici facturant 100 MEUR i exportant el 80% de la producció (a llocs com Corea, Sud-àfrica o el Japó). 
 
"Durant aquest temps, la càrnia no va demanar ni un euro de refinançament i pagava al comptat", explica Frade. El mes de juny, Vilaró va intentar remuntar la situació amb un pla de viabilitat, que els creditors havien d'avalar. 
 
El problema, però, és que les entitats financeres no van donar suport al pla, que en l'argot concursal es coneix amb el nom de Proposta Avançada de Conveni (PAC). Segons concreta Frade, "el tancament de Vilaró és conseqüència directa de l'acció de determinats bancs, que s'han dedicat a rebentar el concurs". En concret, el responsable de Frade Gobeo esmenta CatalunyaCaixa, el Banco Pastor i Caixa Galicia. 
 
Com que el pla de viabilitat no va tirar endavant, Càrnies Vilaró ha cessat l'activitat i ha entrat en liquidació. Des de finals d'agost, l'empresa ja no processa porc i ha enviat els seus 125 treballadors a casa amb un permís retribuït. En paral·lel, també ha presentat un ERO d'extinció per a tota la plantilla.
 
Ara s'està a l'espera que el jutge autoritzi la liquidació de l'empresa i, un cop s'acompleixi aquest tràmit, Càrnies Vilaró deixarà d'existir. Aleshores, la plantilla rebrà indemnitzacions de 20 dies per any treballat, i també se'ls pagaran alguns endarreriments pendents. 
 
Un cop el jutge signi la liquidació, les instal·lacions aniran a parar a mans de l'administració concursal, que les traurà a subhasta. Iñaki Frade ha lamentat que s'hagi hagut de posar punt i final a l'activitat de l'empresa i més quan -assegura- "durant tot aquest temps no s'ha deixat de treballar i no s'han contret nous deutes".
 
Matadero Salida 13, pendent
 
Pel què fa a Matadero Salida 13, aquest escorxador encara està pendent del què decideixi el jutge per saber si pot continuar l'activitat. El mes de juny, quan se'n va votar el seu pla de viabilitat al Jutjat Mercantil de Girona, la majoria dels creditors -més del 60%- el van avalar. Però a darrera hora, l'administració concursal no va admetre un dels vots (que feia referència a una important entitat creditora).
 
Això va suposar la presentació d'un recurs, que encara s'està pendent que es resolgui. Iñaki Frade confia en què el Jutjat Mercantil donarà llum verda al pla de viabilitat i, per tant, Matadero Salida 13 podrà continuar escorxant porcs.
 
En aquesta empresa de Granollers la plantilla és d'unes 80 persones. Segons assegura Frade, tot i que gran part de la carn anés a parar a Càrnies Vilaró, "l'escorxador pot continuar l'activitat amb altres indústries del porcí".