Arbúcies debatrà en el proper ple la declaració de territori català lliure

Redacció
15 de setembre del 2012
Pere Garriga ha anunciat oficialment la presentació de la moció
Pere Garriga ha anunciat oficialment la presentació de la moció | DBM
Pere Garriga ha anunciat oficialment la presentació de la moció Foto: DBM

Pere Garriga, alcalde d’Arbúcies, va anunciar en el seu parlament dels actes de la Diada, el passat dia 10, la seva intenció de portar al proper ple de l’ajuntament una moció per declarar el municipi com a territori català lliure. Arbúcies es suma així al moviment iniciat a Sant Pere de Torelló i es convertirà, probablement, en el primer ajuntament del Baix Montseny i de la província de Girona que fa aquest pas.
 
"La meva intenció és que la moció sigui aprovada per unanimitat", comenta Garriga. "Jordi Fàbrega, alcalde de Sant Pere de Torelló em va comentar a finals del mes d’agost si comptava amb el nostre suport i la resposta, òbviament, va ser positiva. Es tracta de demanar al Parlament de Catalunya que assumeixi, de forma unilateral, la plena sobirania de la nació catalana per arribar a un estat català lliure, independent i democràtic. I això ja ha començat als municipis”, etziba Garriga.
 
En la moció es demana que es convoqui un referèndum perquè la ciutadania pugui debatre, obertament i democràtica aquesta proposta. Això comportarà la creació imminent dels respectius registres civils, mercantils i de la propietat, la creació d’una hisenda pròpia i d’un banc nacional, des del qual es gestionin el règim fiscal i el finançament dels serveis i institucions públics, la constitució d’una administració fiscal i de justícia de Catalunya i l’anunci, a la comunitat internacional, de l’inici del procés d’independència de Catalunya i l’inici de les negociacions corresponents amb Espanya per a la bona resolució de la fase de transició cap al nou estat català.
 
També es demana la mediació de les institucions internacionals, especialment de la Unió Europea, per garantir un procés democràtic i pacífic, apel·lant a l’esperit cívic i a que prevalguin els ideals de la pau, el treball i la llibertat, l’amistat i la germanor entre tots els pobles del món.

Moció d'ERC

La moció anunciada per l'alcalde d'Arbúcies és la segona que en el proper ple municipal, segurament a l'octubre, hi haurà sobre la taula ja que el grup municipal d'ERC va entrar-ne una altra amb el mateix objectiu el passat 6 de setembre.

En la moció dels republicans s'argumenta, entre d'altres qüestions, que ERC, "igual que ja ha fet Sant Pere de Torelló i Calldetenes, vol fer una declaració municipal d'independència en forma de moció, que insta el Parlament de Catalunya que, en el context d'emergència nacional actual, actuï i en els propers dos mesos declari la sobirania nacional, per engegar el procés cap a la independència".