Dansa aèria o una carpa de circ dins un teatre, aquesta tardor a La Planeta

La sala de teatre independent de Girona programa 30 espectacles, 13 en el marc del festival Temporada Alta

ACN / Redacció
13 de setembre del 2012
El director de la Planeta Pere Puig i el llibreter i activista cultural Guillem Terribas amb l'escultura de Fita que serà per al guanyador de Joan Manuel Casero d'aquest any.
El director de la Planeta Pere Puig i el llibreter i activista cultural Guillem Terribas amb l'escultura de Fita que serà per al guanyador de Joan Manuel Casero d'aquest any. | Marina López / ACN
El director de la Planeta Pere Puig i el llibreter i activista cultural Guillem Terribas amb l'escultura de Fita que serà per al guanyador de Joan Manuel Casero d'aquest any. Foto: Marina López / ACN

Dansa aèria, una carpa de circ dins un teatre, l'aposta per les joves promeses que acaben la seva formació com a actors o el record a Miquel Pairolí són algunes de les propostes que ha presentat la sala La Planeta de Girona en la programació per a la tardor 2012. La Planeta proposa una trentena d'espectacles, 13 en el marc del festival Temporada Alta. L'espectacle musical 'Landrys: laundrys de ladies', una creació col·lectiva dels alumnes de l'Institut del Teatre inaugurarà temporada aquest dissabte. La Planeta també serà de nou l'escenari d'entrega del premi de novel·la curta Just Manuel Casero, que aquest any ha batut rècord d'originals presentats amb 54.

Teatre independent, poesia, teatre, música i circ. La Planeta ha presentat aquest dijous la programació per a aquesta tardor. Entre les principals novetats hi ha dues produccions de l'Institut del Teatre. Segons ha explicat el director de la sala, Pere Puig, la intenció és apostar per nous talents i donar-los l'oportunitat de crear un espectacle que després es podrà veure a les sales independents catalanes de fora de Barcelona. La primera de les produccions és l'espectacle inaugural, el teatre musical 'Landrys: laundrys de ladies'. A finals de mes es podrà veure la segona de les produccions, 'Polièdrica'.

A la XXII proposta de teatre independent hi ha les dues produccions d'alumnes de l'Institut del Teatre juntament amb propostes que vénen a Girona des de les Illes Balears o des de València. És el cas de l'espectacle Valèntia, fet per sis dramaturgs valencià que reflexionen sobre la crisi al País Valencià, on cada vegada els és més complicat estrenar i actuar en català.

Però La Planeta també aposta per l'originalitat i la innovació. Per primera vegada, a la sala han programat un espectacle de dansa aèria amb la companyia gironina Las Lo Las. "Muntarem només una estructura, no fos cas que ens caigués tot", ha bromejat Puig. Una altra estructura que hi haurà a la Planeta serà una autèntica carpa de circ. Durant una setmana per Nadal, Escarlata Circus "plantarà" una carpa a l'escenari de la Planeta per fer la seva proposta de teatre-circ familiar 'Llenties i Marabú'.

La música també estarà present a la programació amb la proposta 'Ombres de Plata' de Marc Parrot, on barreja imatges de cinema antic amb música i amb l'actuació de Jeff Ballard en el marc del Festival de Jazz de Girona

Novel·la i poesia

Aquesta tardor de nou La Planeta tornarà a ser la sala on es fa la cerimònia d'entrega del premi de novel·la curta Just Manuel Casero, que aquest any arriba a la XXXII edició. El llibreter i activista cultural, Guillem Terribas, ha explicat que han batut un rècord absolut amb la presentació de 54 originals que opten al premi. A banda de la publicació de la novel·la amb l'editorial Empúries, el guardonat rebrà una escultura dissenyada per l'artista gironí Domènec Fita.

El Casero va acompanyat de la XX Proposta de Poesia. Enguany, igual que l'any passat, han dissenyat propostes relacionades amb Miquel Pairolí, mort l'any passat. La intenció és trobar un espai per recordar-lo cada any. Un altre eix de la proposta de poesia estarà relacionat amb Agustí Bartra, Calders i altres exiliats.