350 anys en un concert per acomiadar el festival de la Porta Ferrada

El festival més antic en actiu a Catalunya acomiada l'edició 2012, que ha estat la "primera part" de celebració del mig segle

ACN / Redacció
11 de setembre del 2012
Els 50 anys de la coral Cantiga, els 50 anys del compositor Albert Guinovart i el mig segle del festival més antic en actiu de Catalunya.
Els 50 anys de la coral Cantiga, els 50 anys del compositor Albert Guinovart i el mig segle del festival més antic en actiu de Catalunya. | Marina López / ACN
Els 50 anys de la coral Cantiga, els 50 anys del compositor Albert Guinovart i el mig segle del festival més antic en actiu de Catalunya. Foto: Marina López / ACN

Tres efemèrides sobre un escenari i com a fil conductor el número 50. El festival més antic en actiu de Catalunya, el festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols, ha arribat aquest any al mig segle de vida. Amb motiu d'aquest aniversari -que es farà al llarg de dues edicions, la d'aquest 2012 i la de l'any vinent- el festival ha volgut acomiadar aquest any celebrant anys juntament amb la coral Cantiga i amb el pianista i compositor Albert Guinovart. 'El mar', una suite de cinc cançons amb text de Joan Maragall i música del mateix Guinovart ha centrat la primera part. Lletres del poeta contemporani, Enric Casasses, i música de Feliu Gasull han posat el punt final al recital.
 
El festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols ha arribat a les 50 edicions. El festival més antic en actiu del país no ha celebrat l'efermèride només aquest any, sinó que ho farà a cavall entre el 2012 i el 2013. La decisió s'ha pres per donar més rellevància a l'aniversari i també per tenir prou pressupost per fer grans produccions. Enguany, el festival ha presentat més de 30 espectacles que des de finals de juny fins a aquesta setmana, quan ha posat punt final amb el concert dels tres 50 aniversaris i, dimarts, amb la Cobla Ciutat de Girona dirigida per Jesús Venutura.
 
El festival d'aquest any ha estat més llarg de l'habitual i, de fet, és l'últim de la Costa Brava en posar punt final. La intenció de la direcció ha estat desestacionalitzar la temporada turística perquè el festival és un dels grans atractius turístics de la població i, alhora, evitar coincidir amb la resta de festivals, que han concentrat bona part del concerts entre la segona quinzena de juliol i mitjan agost.
 
El cost del Festival, que és públic i promogut per l'ajuntament, ha estat d1,4 MEUR, aportats en un 25% per patrocinadors i empreses, 35% procedents de la venda d'entrades i un 40% de fons públic (Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, Diputació de Girona, Ministeri de Cultura i Generalitat). 
 
El festival ha volgut recuperar els orígens, quan va començar amb concerts de música clàssica i de música tradicional catalana. Fa quinze anys, amb l'entrada d'Albert Mallol com a director, el festival va fer un salt per abraçar altres estils nous de música com el pop o el jazz. Aquesta primera part d'aniversari ha volgut crear un equilibri entre tots els estils. 
 
Aquest dilluns ha estat el torn dels tres aniversaris. La primera part del recital l'ha ocupat 'La mar'l'ocuparà La mar, una suite de cinc cançons amb text de Joan Maragall i música del mateix Albert Guinovart, al piano. La protagonista de la segona part ha estat la poesia d'un dels representants més significatius de la poesia catalana, Enric Casasses. La segona part de l'espectacle és la posada en escena de la cantata 'La tonalitat de l'infinit', amb text de Casasses i música de Feliu Gasull. 
 
La proposta i direcció escènica ha estat d'Ignasi Tomàs, director del Grup de Teatre de Roses, que també hi ha participat, i la direcció musical, de Josep Prats.