Un informe sobre el foc de l'Alt Empordà revela moments de «caos inicial»

Hi va haver «sensació d'impotència i desordre» perquè no podien fer front a totes les demandes de protecció, detalla l'anàlisi dels GRAF

ACN / Redacció
28 d'agost del 2012
El foc va amenaçar l'autopista diumenge
El foc va amenaçar l'autopista diumenge | ACN
L'informe inicial dels GRAF dels Bombers de la Generalitat sobre el gran foc de l'Alt Empordà revela que hi va haver moments de "caos" perquè l'incendi els va desbordar. El foc està classificat com a incendi de cinquena generació perquè era un gran incendi forestal acompanyat d'emergència civil perquè hi havia nuclis de població, infraestructures i zones agrícoles a protegir. Segons l'informe, hi va haver "sensació d'impotència i desordre" entre alguns efectius que veien que no donaven l'abast. L'informe també destaca que hi va haver alguns problemes de coordinació en alguns canvis de torn i que alguns Bombers van estar "massa estona" esperant a rebre ordres perquè no sabien què havien de fer.
 
Segons aquest informe elaborat pel Grup de Reforç d'Actuacions Forestals (GRAF), era pràcticament impossible aturar l'avanç de les flames perquè va ser un gran incendi amb altes velocitats de propagació que va arribar als 7,7 quilòmetres per hora en el tram entre Capmany i Biure. Aquesta propagació tan ràpida sumada a la dificultat d'atendre totes les necessitats en un territori amb molts nuclis de població, masies aïllades i infraestructures va fer que en els primers moments hi haguessin moments de "caos" perquè no podien fer front a totes les demandes de protecció. 
 
Els GRAF detallen que hi havia tantes incidències prioritàries i simultànies que era impossible seguir la cadena de comandament habitual. "La velocitat amb la qual arriben les informacions i demandes als gestors de l'emergència és molt més gran que la capacitat de prioritzar, transmetre i supervisar les ordres, per tant, una gran quantitat de decisions es prenen als nivells operatius mitjos, a peu de foc", destaca l'informe que assenyala que perquè aquest sistema sigui eficaç cal que tots els comandaments tinguin clares les prioritats. 
 
L'anàlisi detalla que es prioritzaven serveis a partir de "la poca informació disponible en el moment", que es prenien decisions de forma instantània i amb poca possibilitat de seguiment o reavaluació. La multitud de demandes de protecció de punts sensibles va generar "sensació d'impotència i desordre", ressalta l'informe dels GRAF que conclou que algunes unitats van assumir "riscos" a l'hora de donar una resposta ràpida a algun avís. 
 
Finalment, l'informe també recull que alguns mitjans tant de Bombers com d'ADF van tenir la sensació d'estar "massa estona esperant ordres" al punt de trànsit. Tot i això, l'informe conclou que aquesta espera va ser "necessària" perquè calia estructurar els recursos per anar ordenant "el caos inicial". "Sino, s'hauria seguit mantenint el nivell de confusió i desconeixement de qui fa què i a on", ressalta l'informe.
 
Poca cultura d'autoprotecció
 
L'informe dels GRAF -un document que elabora aquesta unitat i després ho fa arribar a la resta d'efectius de Bombers- també destaca la manca de cultura d'autoprotecció de la ciutadania davant una gran emergència. "Hi ha necessitat de fomentar l'educació i la formació en nocions bàsiques", destaquen. Els Bombers també proposen aplicar una normativa similar al decret de prevenció d'incendis de les urbanitzacions en els elements vulnerables del territori -com ara que les masies tinguin franges de protecció o mantenir els boscos del voltant de nuclis de població nets-. 
 
Pel que fa al paper dels municipis, els GRAF també ressalten que cal coordinar i unificar missatges a la població perquè no es provoquin confusions entre l'evacuació, el confinament i l'autoevacuació desordenada.