Tot a punt per la dotzena edició del FITAG

Es repartiran algunes entrades gratuïtes abans de començar els espectacles, i el dia 25 d'agost es gravarà un Lipdub

ACN / Redacció
24 d'agost del 2012
Logotip del FITAG 2012
Logotip del FITAG 2012
Logotip del FITAG 2012

El Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG) obre la seva dotzena edició el proper dimarts 28 d’agost, a les 19 h del vespre, al Teatre Municipal de Girona, amb l’espectacle Sabó!, de la companyia La Gespa, de Palamós.
 
Malgrat que el FITAG cada vegada té més pes internacional, vol seguir mantenint una orientació eminentment gironina. És per això que deixa la inauguració en mans d’un grup de teatre amateur de les nostres comarques, com a reconeixement als seus 25 anys d’història continuada. El seu espectacle, una revisió i actualització de Sabó!, es podrà veure de nou l’endemà de la inauguració, el dimecres 29 d’agost, a les 19.30 h, al mateix Teatre Municipal.
 
Homenatge a la ciutat de Girona. Lipdub FITAG canta a Girona!

Aquest any, el FITAG vol retre un especial homenatge a la ciutat de Girona, que acull el Festival des de la primera edició. Amb aquest rerefons de reconeixement a Girona, el 25 d’agost es gravarà un lipdub amb música que el cantant Uat Boada ha compost per a l’ocasió. Disset companyies teatrals gironines participaran en el rodatge del lipdub pels carrers del centre de la ciutat. Tothom qui vulgui assistir com a figurant a l’escena final del rodatge hi està convidat (plaça del Vi, de 17.30 h a 20 h).
 
Els espectacles

En total, durant els cinc dies que durarà el Festival hi ha programats 22 espectacles a càrrec de 20 companyies teatrals, 7 de les quals són de les comarques gironines (Palamós, Lloret de Mar, Girona, Cassà de la Selva, Llagostera i Maçanet de la Selva), i la resta, provinents de Barcelona, Sabadell, l’Estat espanyol (Sevilla, Mairena del Alcor, Alaquàs, Pinto i Madrid), Egipte, Itàlia, Líbia, Romania, França, i de diferents països d’Amèrica del Sud en el cas d’una companyia.
 
El grup de Sèrbia que havia de participar en l’edició d’enguany no ha pogut viatjar fins a Girona, i el substitueix un grup ja amic del FITAG, Otroteatro, de Madrid, que presentarà una versió molt personal de L’Avar, de Molière.
 
Els espais

Totes aquestes actuacions es realitzaran diàriament en els quatre espais habituals amb els quals compta el FITAG a la ciutat de Girona: la sala La Planeta, el Teatre Municipal, el pati de la Casa de Cultura i el pati de les Magnòlies, a més del Museu d’Història de la Ciutat, que aquest any s’hi afegeix gràcies a la nova línia de treball conjunt entre el FITAG i la Regidoria de Promoció i Turisme de l’Ajuntament de Girona. 28 actors no professionals i de casa nostra estrenen sis peces breus escrites expressament per a aquesta nova proposta participativa que lliga formació teatral amb dinamització del col·lectiu amateur de les nostres comarques. El projecte, anomenat «Microteatre en el Museu d’Història», està dirigit pel director Ramon Perera i s’emmarca en la nova etapa del FITAG per obrir-se més a la ciutat de Girona.
 
FITAG als Municipis

A banda de la ciutat de Girona, hem d’afegir també els cinc pobles gironins que aquest any acullen el FITAG als Municipis: Llagostera, Maçanet de la Selva i Roses, que acolliran l’espectacle El polvo de mis huesos, de la companyia de l'Amèrica llatina Entrecalles; i Lloret de Mar i Palamós, on es podrà veure Ultima îmbucatura din... dragoste, del grup MicrOBIS, de Romania, i La discreta enamorada, del grup Carabau Teatre, d’Alaquàs, respectivament.
 
Franges dels espectacles

Les obres de teatre que componen el FITAG d’aquest any es representen del 28 d’agost a l’1 de setembre, simultàniament als quatre emplaçaments esmentats, a les 18 h, 19.30 h, 22 h i 00 h.
 
Amb l’objectiu d’apostar per les produccions de les companyies teatrals amateurs gironines, que també es fa palès amb l’ampliació de la seva participació respecte als altres anys, en la programació oficial del FITAG es dedica en exclusiva la franja gironina de nit (00.00 h) de l’espai del pati de les Magnòlies per presentar les produccions gironines: Pim, pam, pum!, de la companyia Pim, Pam, de Llagostera (dimecres, 29 d’agost); Desembre 2012, de Teatre de Contacte, de Maçanet de la Selva (dijous, 30 d’agost); Divina tramoia: una farsa celestial, de la companyia Afac, de Cassà de la Selva (divendres, 30 d’agost); i Primeres imatges de Mart, de la companyia El Galliner, de Girona (dissabte, 1 de setembre).
 
Del 29 d’agost a l’1 de setembre, a partir de les 00.30 h de la nit, a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, es realitza el FITAG de Nits.
 
Del 29 d’agost a l’1 de setembre, d’11 h a 14 h, al Museu d’Història de la Ciutat, es durà a terme l’activitat gratuïta realitzada pel Col·lectiu Teatral d’Actrius i Actors Amateurs de les Comarques Gironines. Les inscripcions es poden fer a través de la web del mateix museu.
 
A més, seguint amb l’estreta col·laboració que l’organització del Festival ha tingut amb el centre de formació teatral El Galliner, a partir de dimecres i fins dissabte, de 19.30 h a 21.00 h, es podran veure a l’espai de la Casa de Cultura diversos treballs realitzats per alumnes d’aquesta escola.
 
Les entrades

En total, el Festival disposa de 4.120 entrades gratuïtes i 3.500 entrades de pagament. Els espectacles de la sala La Planeta i del Teatre Municipal seran gratuïts, i els del pati de la Casa de Cultura i els del pati de les Magnòlies (a les 22.00 h i a les 24.00 h) costaran 4 euros. Si s’adquireixen dues entrades per a diferents espectacles, el preu serà de 6 euros. La compra anticipada d’entrades ja es pot fer mitjançant el web. www.notepreu.com També es podran adquirir a partir de les 17 h a la taquilla instal·lada davant de la Casa de Cultura, a partir del mateix dia 28 d’agost.
 
Les entrades per a l’espectacle inaugural es començaran a repartir dues hores abans de la funció. Per a la resta d’espectacles gratuïts, les entrades es donaran, una hora abans, a la porta d’entrada de cada sala.
 
Amb l’objectiu de participar activament en la campanya “Festivals amb cor”, promoguda per Càritas, s’animarà tots els espectadors que assisteixin als espectacles gratuïts del Teatre Municipal a fer voluntàriament un donatiu d’un euro a les guardioles que trobaran a la porta d’entrada del recinte.
 
Finalment, seguint amb la línia de col·laboració que aquest any ha establert el FITAG amb la Regidoria de Promoció i Turisme de l’Ajuntament de Girona, hi haurà 2.000 entrades a disposició del Gremi de Comerciants de Girona per tal que les reparteixin entre els seus clients, amb l’objectiu de popularitzar encara més aquest esdeveniment cultural teatral tan gironí.
 
Tota la programació es podrà consultar al web del FITAG, www.fitag.cat , i mitjançant el programa diari, de mitja hora, a partir de les 21 hores, que TV Girona dedica, de dilluns a divendres, al Festival.