Puig reclama prudència davant l'onada de calor pel risc d'incendi

El conseller d'Interior assegura que el perill de focs forestals a Catalunya és estructural per l'estrés hídric dels boscos

| 16/08/2012 a les 17:59h
Arxivat a: Política, felip puig, incendi forestal, foc
Aquesta notícia es va publicar originalment el 16/08/2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El conseller Puig atén els mitjans. Foto: Marina López / ACN

Catalunya viurà aquest cap de setmana una nova onada de calor que afectarà a partir d'aquest divendres principalment les comarques de l'interior del país, però que dissabte i diumenge serà extensiva arreu del territori. Les altes temperatures, que es podrien allargar fins dimecres, coincideixen amb l'hivern més sec dels últims 40 anys i per tant, amb un alt risc d'incendi als boscos del país.

Per això, Felip Puig ha demanat màxima precaució, prudència i prevenció. Segons el conseller d'Interior el darrer any s'han fet les tasques de prevenció que s'ha pogut en els temps d'austeritat actuals, però ha assenyalat que el risc d'incendis a Catalunya és estructural pel clima i l'orografia del país.

“Tenim una alta temperatura i la tindrem durant aquests 3, 4 o 5 dies, però sobretot tenim els nostres boscos fregits, rostits i molt secs”, ha dit Puig.  “Amb onada de calor o sense, tenim un elevat risc d’incendi forestal”, ha recordat.  “És evident que estem davant d’una situació complicada. Els boscos de Catalunya estan sotmesos a un estrès hídric excepcional després de l’hivern més sec dels darrers 40 anys i la falta de pluja dels darrers mesos”, ha afegit.
 
En aquest sentit, Puig ha volgut reforçar els missatges de precaució i de prudència a la ciutadania i ha demanat “sentit comú” per evitar qualsevol risc i protegir els col·lectius més vulnerables com la gent gran, els malalts crònics, els menors o les persones afectades per patologies cardíaques, entre d’altres.. “Tota precaució és poca”, ha afirmat.
 
El conseller ha fet aquestes declaracions en roda de premsa, acompanyat de responsables de Protecció Civil, Bombers i Agents Rurals, desprès de presidir la reunió prèvia del comitè tècnic del Pla d’emergències per incendis forestals INFOCAT, al Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya (CECAT).
 
Mesures extraordinàries
 
El titular d’Interior ha anunciat que davant d'aquesta situació, en els propers dies es disposaran d’una sèrie de mesures restrictives d’activitats i desplaçaments i recomanacions per la ciutadania per tal de minimitzar la situació de risc per les persones, els béns i el medi ambient.
 
Un total de 226 municipis activaran el nivell 3 del Pla Alfa - el més alt nivell de risc-  de les següents comarques: Alt Camp, Alt Penedès, Alt Urgell, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Conca de Barberà, Garrigues, Gironès, Montsià, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Priorat, Ribera d’Ebre, Segarra, Selva, Solsonès i Terra Alta.

En aquests llocs es prohibiran activitats de risc com les agrícoles o forestals, de manteniment de xarxes elèctriques o de comunicacions i viàries, així com la suspensió d’activitats de cacera. També es restringirà l’ús de pirotècnia o material de risc en festes populars i majors en els municipis afectats.
 
Puig també ha explicat que “els Bombers de la Generalitat i el cos d’Agents Rurals, amb el suport dels mitjans aeris dels Mossos d’Esquadra i del Servei Català de Trànsit faran patrullatges aeris intensius per poder detectar més ràpidament possibles conats de foc”. També es reforçaran els patrullatges terrestres i la localització de les diverses columnes mòbils situades estratègicament al territori.
 
Des de Protecció Civil de la Generalitat es farà arribar a tots els Ajuntaments, ens locals i empreses de servei públic i infraestructures públiques els avisos amb les recomanacions i restriccions per a la ciutadania i les institucions.
 
Protecció platges


Protecció Civil també demana ser molt prudents i vigilants a les platges, on ja han mort 14 banyistes des del juny. La situació d’onada de calor incrementa el risc per infants i, sobre tot, persones d’edat avançada. Cal extremar la prudència i ser conscients de les pròpies possibilitats, evitant l’exercici en hores de més calor i consultar sempre l’estat del mar mitjançant la bandera que onegi a les platges. Cal preferir sempre platges amb servei de vigilància, especialment si anem a la platja amb criatures.
 
Transport públic 

Els operadors de transport públic i infraestructures RENFE, FGC, ADIF, Transports Metropolitans de Barcelona TMB i altres posaran en marxa els seus plans de contingència per onada de calor i risc d’incendi, restringint les activitats que puguin generar situacions de perill, reforçant l’observació de possibles indicis de foc forestal en zones no urbanes.

Atenció ciutadana
 
Pel que fa a l’episodi d’onada de calor de demà, dissabte i diumenge, el departament de Salut posarà en marxa els seus dispositius per aquestes ocasions, reforçant la xarxa primària i especialitzada d’atenció, així com el servei del telèfon Sanitat Respon (TF 061) i el dispositiu preventiu del Sistema d’Emergències Mèdiques SEM. La Creu Roja de Catalunya també reforça el seu dispositiu preventiu i de teleassistència a gent vulnerable.
 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; la regidora de Dinamització del Territori de l’Ajuntament de Girona, Eva Palau, i l’autora del cartell, Jorgina Juvé. | Ajuntament.
01/01/1970
L’autora de la creativitat d'enguany és la llicenciada en Belles Arts barcelonina Jorgina Juvé
Una vintena d'alcaldes gironins han acudit al Palau de Justícia de Girona per donar suport als batlles citats a declarar. | ACN.
01/01/1970
El de Santa Coloma de Farners ha decidit no presentar-s'hi | Una vintena d'alcaldes de les comarques gironines han acompanyat els investigats
La UdG insta la comunitat universitària a mobilitzar-se i a manifestar lliurement el seu desig de democràcia | UdG.
01/01/1970
A l'acte, aquests divendres, es llegirà un manifest i s'anirà fins a la Delegació de la Generalitat a Girona

Concentració independentista al TSJC | Josep Maria Montaner
01/01/1970
Milers de persones es concentren per demanar que siguin alliberats els detinguts en l'operació contra el referèndum i exigir el dret a vot | La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, demana votar "amb dignitat i per dignitat" a l'1-O
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb l'1 d'octubre
 17:49 Edward Snowden, a Rajoy: «L'ús de força per aturar una votació és opressió».
 17:47 La policia espanyola carrega contra Sáenz de Santamaría pel pobre esmorzar del creuer on s'allotgen durant la seva estada a Barcelona. 
 17:44 ANÀLISI Quan les multituds intel·ligents es mobilitzen; per Karma Peiró. 
 17:39 ÚLTIMA HORA I a tu, on et toca votar l'1-O? Comprova-ho aquí. 
 17:32 «Franco lives again»: The Telegraph es fa ressò de la repressió a Catalunya.
 17:32 A diferència del matí, s'ha tallat el trànsit del passeig Lluís Companys al davant del TSJC.
 17:29 Veten un acte de Podem a Saragossa per debatre propostes sobre Catalunya.
 17:21 Altafaj reclama «coratge polític» a la Comissió Europea per fomentar el diàleg sobre Catalunya. El representant permanent del Govern davant la Unió Europea veu "insuficient i decebedora" l'actitud de Brussel·les.
 17:20 Puigdemont a The Guardian: «Espanya està violant els nostres drets». El president de la Generalitat publica un article al prestigiós rotatiu britànic l'endemà de l'ofensiva de l'Estat contra les institucions catalanes.
 17:18 La Guàrdia Civil s'emporta Lluís Salvadó de la caserna de Sant Andreu de la Barca a una destinació desconeguda. Era un comboi de dos cotxes sense logotipar i sis furgonetes; informa Albert Segura.
 17:12 El sobiranisme manté la mobilització: «Estem aturant un cop d'estat». Aquest matí s'han concentrat unes 20.000 persones al TSJC.
 16:46 

El vaixell amb les furgonetes de la Policia Nacional a l'exterior Foto: José Manuel Gutiérrez


Els estibadors dels ports de Barcelona i Tarragona es neguen a proveir els vaixells per allotjar la policia espanyola.
 16:33 

Concentració independentista al TSJC en suport als detinguts Foto: Josep Maria Montaner


Després d'una estona de recés per dinar, els manifestants es reactiven i criden: "llibertat detinguts!".
 16:27 L'alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts es nega a declarar davant la Fiscalia.
 16:23 VÍDEO Gran concentració dels estudiants d'Olot per la democràcia i les llibertats.
 16:20 VÍDEO Un periodista de T5 "s'infiltra" en una "perillosa" enganxada de cartells amb avis i nens.
 16:09 El TSJC suspèn el decret de l'alcalde de Moià sobre la Policia Local i els cartells de l'1-O.
 15:50  La Fiscalia cita l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, a declarar el 2 d'octubre.
 15:48 Els batlles de la Bisbal, Olot i Puigcerdà es neguen a declarar a la Fiscalia.
 15:45 PRIMÍCIA Cimera de sindicats, entitats i partits per convocar una vaga general si l'Estat frena l'1-O. CCOO, UGT -que difícilment se sumaran-, Intersindical-CSC, ANC, Òmnium, ERC o la CUP, entre d'altres es reuniran aquest dijous per impulsar la mesura. La IAC i la CGT ja han presentat preavisos per celebrar l'aturada durant la setmana següent a la qual està convocat el referèndum.
 15:32 L'alcalde de Puigcerdà també es nega a declarar davant la Fiscalia. Albert Piñeira, del PDECat, està convençut que el pròxim 1 d'octubre es podrà votar. Més d'un centenar de persones han acompanyat als batlles d'Olot i Puigcerdà a comparèixer davant la Fiscalia a Girona.
 15:20 La CUP denuncia que l'Ajuntament de Tarragona no els cedeix un espai per l'acte polític a favor del «sí». Els anticapitalistes consideren que és una vulneració de drets fonamentals de llibertat d'expressió i participació política.
 15:18 Els abats de Montserrat i Poblet demanen que s'escolti «la veu de la majoria». Josep Maria Soler i Octavi Vilà fan un pronunciament conjunt sobre la situació política, un fet del tot excepcional.
 15:11 VÍDEO L'alcalde d’Olot s’acull al dret a no declarar davant la Fiscalia de Girona. Josep Maria Corominas afirma que continuaran amb "l'estratègia" marcada i recorda que quan va prendre posició com a batlle es va comprometre amb el procés.
 15:01 Els estibadors de Tarragona decideixen no operar en el creuer on s'allotja la policia espanyola. El col·lectiu vol denunciar d'aquesta manera que s'estan atacant els drets de la societat.
 15:00 En llibertat tres dels detinguts en la macrooperació de l'Estat contra l'1-O. Xavier Puig, Pau Furriol i Natàlia Garriga, surten de les comissaries de la Guàrdia Civil.
 14:59 Les universitats també defensen l'1-O amb concentracions als campus. Manifestació massiva a la plaça cívica de la UAB en contra de l'operació de la Guàrdia Civil.
 14:57 VÍDEO El contundent discurs de Jordi Cuixart: "Estem aturant un cop d'estat".

 14:54 Diputats d'Estònia envien una carta a Puigdemont condemnant la repressió de l'Estat: "El diàleg polític, els acords i la cooperació són els únics mètodes acceptables en la democràcia europea moderna".
 14:50 Units Podem, PNB, Bildu i Compromís fan costat a les forces catalanes al Congrés.
 14:45 En llibertat també Pau Furriol, advocat, militant d'ERC i propietari de la impremta de Bigues i Riells on van trobar les paperetes; i Natàlia Garriga, directora de Serveis de Vicepresidència.
 14:42 ÚLTIMA HORA El TC imposa la primera multa: 12.000 euros diaris a la Sindicatura Electoral del referèndum.
 14:41 La Guàrdia Civil registra Gràfiques el Campanar sense cap ordre judicial, segons el Diari de Vilanova. 
 14:35 

Els Bombers participen a la concentració davant del TSJC. Foto: Josep Maria Montaner.


Una trentena de representants dels Bombers de la Generalitat i dels de Barcelona acudeixen davant del TSJC per mostrar el seu suport.
 14:34 Xavier Puig Farré (Oficina Afers Socials) surt en llibertat amb càrrecs de la caserna de la Guàrdia Civil de Sant Andreu de la Barca. La Guàrdia Civil l'acusa de desobediència i sedició i queda a l'espera que el jutge el cridi a declarar.
 14:33 L'alcalde de Granollers diu que «el camí emprès pel govern del PP no porta enlloc». Josep Mayoral diu que es viu un problema polític “de primera magnitud” que “és evident” que no es pot resoldre amb jutges, fiscals i Guardia Civil. 
 14:32 Unes 20.000 persones s'han concentrat davant del TSJC, segons informen fonts municipals.
 14:31 Acaba la primera ronda de parlaments a l'escenari davant del TSJC.
 14:29 

Albano Dante Fachin, davant del TSJC. Foto: Josep Maria Montaner.


El líder de Podem a Catalunya, Albano Dante Fachin, afirma que "el poble no està dividit entre el sí o el no", sinó que a Catalunya i en altres punts de l'Estat espanyol està "unit a valors irrenunciables", com la llibertat d'expressió i la democràcia.
 14:25 

Xavier Domènech, entre els concentrats. Foto: Josep Maria Montaner.

 


El coordinador de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, adverteix a Rajoy que "no sobreviurà a la força d'un sol poble". Domènech ho ha dit entre crits dels assistents de "vota sí".
 14:21 

Gabriela Serra, davant del TSJC. Foto: Josep Maria Montaner.


Gabriela Serra emplaça a votar l'1-O i a fer veure a Rajoy que "amb la dignitat del poble català no s'hi juga".
 14:19 La diputada de la CUP al Parlament Gabriela Serra afirma: "Ens hem constituït com un contrapoder, el més gran de la història de Catalunya des de la Guerra Civil".
 14:18 Irene Rigau anima a lluitar per la independència com "un sol poble".
 14:17 Joana Ortega: "Catalunya no serà el que vulgui un tribunal, Catalunya serà el que vulgui la gent".
 14:16 Ortega afirma que a l'Estat "no han entès res, i tornen a no entendre res".
 14:12 

Joana Ortega, davant del TSJC. Foto: Josep Maria Montaner.


L'exvicepresidenta del Govern Joana Ortega i l'exconsellera Irene Rigau, les dues condemnades pel 9-N, intervenen en suport dels detinguts.
 14:09 

Estudiants de la UAB concentrats. Foto: SEPC


Concentració massiva a la plaça Cívica de la UAB en contra de l'operació de la Guàrdia Civil. 
 14:07 CRÒNICA Segadors, garbes d'arròs en mà, acompanyen l'alcalde d'Amposta a Fiscalia. Informen Jonathan Oca i Sofia Cabanes.  
 14:07 De Gispert acaba la seva intervenció i assegura: "El dia 2 serem ja a la República catalana".
 14:05 L'ex presidenta del Parlament Núria de Gispert afirma que l'Estat espanyol "no ens estima", i agrega: "Només vol els nostres diners i la nostra feina. Això amb Franco sí passava".
Entrades anteriors »
Mobilitzacions a Barcelona en protesta per les detencions | Adrià Costa
01/01/1970
«En moments de tensió social i política com els que estem vivint, és més important que mai aplicar el sentit comú abans d’actuar de comunicadors individuals des dels nostres mòbils»