La sinistra platja catalana

Només en el que portem de temporada a la costa catalana han perdut la vida 14 banyistes i 8 submarinistes

Redacció
16 d'agost del 2012
Membres del SEM, Socorristes i Mossos intenten sense èxit salvar la vida a un banyista ofegat.
Membres del SEM, Socorristes i Mossos intenten sense èxit salvar la vida a un banyista ofegat. | Jordi Pujolar
Membres del SEM, Socorristes i Mossos intenten sense èxit salvar la vida a un banyista ofegat. Foto: Jordi Pujolar

Aquest matí de la Mare de Déu d'Agost, Francisco Diego R.B, de 75 anys d'edat, ha mort a la sorra de la platja de la desembocadura de la riera de Canyadó, a Badalona. Es tracta de la catorzè ofegat a la costa catalana d'aquesta temporada. Una xifra sinistre ja que el balanç s'acosta tràgicament als quinze morts registrats la temporada passada. Cal afegir a aquesta dada la mort de vuit submarinistes durant el que portem de temporada, morts registrades a la Costa Brava.

Més sentit comú

Des de Protecció Civil de la Generalitat insisteixen en la importància de banyar-se en platges vigilades, en els horaris que hi hagi servei de socorrisme, i comprovar que la bandera és verda. Ara bé, com a mínim tres morts s'han registrat amb bandera verda, un senyal que no totes les morts s'han produït a causa de la imprudència amb l'estat de la mar.

De fet, altres causes com un abús de les condicions físiques, comportaments temeraris serien les causes més habituals. Així les autoritats demanen "sentit comú" sobretot pels nens i pel col·lectiu que ha patit més víctimes mortals ofegades: la gent gran. Així ho corrobora l'estadística. Dels catorze banyistes morts, nou eren més grans de 65 anys.

Per altra banda, la costa més perillosa seria la de Barcelona, que ha registrat set víctimes mortals, mentre a la costa de Tarragona han perdut la vida tres persones i la de Girona quatre.

Costa Brava, Costa de mort pel submarinistes

Durant aquest 2012 ja han mort vuit persones a Catalunya fent submarinisme. I tots han perdut la vida a la Costa Brava, la zona de la península més activa en aquesta pràctica subaquàtica. Quatre a Torrella de Montgrí -a l'Estartit-, dos a Port de la Selva i dos a Palamós, segons dades de Salvament Marítim i el Sistema d'Emergència Mèdiques (SEM). Ara bé, segons el cap de Salvament Marítim a Catalunya, Jaume Zaragoza,  atribueix el sobtat repunt de les morts "a l'atzar" donat que totes les víctimes tenien experiència.