Dos terços dels gestor del Parc Natural del Montgrí, a mans d'ajuntaments i entitats

La voluntat de la Generalitat és que el nou organisme sigui una realitat abans no acabi l'any

ACN / Redacció
02 d'agost del 2012
Un moment de la reunió entre la Generalitat i els ajuntaments que formen part del Parc Natural, en què s'ha presentat el nou organisme gestor de la zona protegida
Un moment de la reunió entre la Generalitat i els ajuntaments que formen part del Parc Natural, en què s'ha presentat el nou organisme gestor de la zona protegida | Delegació del Govern / ACN
Un moment de la reunió entre la Generalitat i els ajuntaments que formen part del Parc Natural, en què s'ha presentat el nou organisme gestor de la zona protegida Foto: Delegació del Govern / ACN

Dos terços del nou organisme gestor del Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter estaran en mans dels ajuntaments i les entitats del territori, que podran nomenar-ne els representants. La Generalitat ha presentat aquest dimecres al territori la proposta que ha de permetre constituir aquest organisme, pendent d'ençà que es va aprovar el parc natural. La voluntat és que el nou ens gestor, en el qual el Govern hi estarà representat en el terç restant, sigui una realitat abans no acabi aquest 2012. Qualsevol de les decisions que adopti haurà de rebre, com a mínim, l'aval de dues terceres parts dels seus membres. El parc natural es va crear l'estiu del 2010 i abasta més de 8.000 hectàrees.

El Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter va ser una realitat l'estiu de l'any 2010. D'ençà d'aleshores, però, més enllà de la seva creació, faltava omplir-lo de contingut. I això passa, per una banda, perquè es constitueixi el seu organisme gestor i, de l'altra, perquè se'n redacti el pla d'usos.

Aquest dimecres, el Departament d'Agricultura ha fet un pas més per desencallar la constitució del nou ens gestor. El director general de Medi Natural, Josep Escorihuela, i el delegat d'Agricultura a Girona, Jordi Aurich, han presentat el document que ha de servir per crear-li als ajuntaments i a les entitats del territori.

La voluntat és que el nou organisme gestor sigui una realitat abans no acabi l'any i, com ressalta el Govern, serà "innovador", perquè entre els seus membres hi haurà representats tant les institucions com els ajuntaments. Al matí, Escorihuela i Aurich han presentat la proposta als ajuntaments, en una reunió a Torroella de Montgrí (Baix Empordà).

I al migdia, a Pals (Baix Empordà), s'han reunit amb les entitats del territori. Entre aquestes, hi havia els sindicats agraris, els ecologistes i les comunitats de regants.

La voluntat del Departament és que el territori tingui un pes determinant a l'hora de prendre decisions. Per això, els representants de la Generalitat constituiran un terç dels membres del nou organisme gestor. Un segon terç quedarà en mans dels ajuntaments i el restant, anirà a parar a les entitats del territori.

Per prendre qualsevol tipus de decisió, serà necessari l'acord de dos terços dels representants. La proposta ha rebut el suport majoritari tant dels ajuntaments com de les entitats.

A partir d'ara, el Departament d'Agricultura farà arribar el document al territori, perquè s'hi puguin fer els suggeriments que es considerin necessaris. Quan aquest escrit, amb les noves incorporacions, rebi l'aprovació majoritària, es constituirà formalment el nou organisme gestor del parc natural.

Més de 8.000 hectàrees

El parc natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter es va començar a gestar a finals del 2005, quan l'aleshores Departament de Medi Ambient va presentar-ne l'avantprojecte, i va ser una realitat el 13 de maig del 2010, quan el Parlament de Catalunya en va aprovar la creació.

Un mes després, el nou parc va entrar en vigor. En total, comprèn una superfície total de 8.192,19 hectàrees. D'aquestes, un 77% (6.155) són terrestres, i el 23% restant (2.037) marines.

Per municipis, més de la meitat de l'àmbit terrestre (un 55%) abraça el terme municipal de Torroella de Montgrí, i el restant es reparteix entre els pobles de Pals (7%), Bellcaire d'Empordà (6%), l'Escala (4%), Palau-sator, Ullà, Fontanilles (un 1% cadascun) i Gualta (0,1%).

L'àmbit del parc natural té diferents graus de protecció. Inclou dues reserves naturals parcials (una de marina de les illes Medes i una de terrestre al Baix Ter); una reserva natural integral a la zona emergida de les illes Medes; una zona perifèrica de la reserva natural parcial marina, i un àmbit de protecció d'espais agraris.