El foc de l'Alt Empordà no ha afectat cap monument d'interès nacional

La comissió de Patrimoni deixa de nou en suspens la construcció d'una planta de reciclatge de residus a Forallac per falta de documentació referent a l'impacte visual

ACN / Redacció
26 de juliol del 2012

Els incendis a l'Alt Empordà no han afectat cap monument catalogat com a bé cultural d'interès nacional (BCIN) de la zona. Així ho ha assegurat el director dels serveis territorials de Cultura, Antoni Baulida, que ha recordat que les flames no van arribar a cap nucli urbà. També ha confirmat que cap de les masies calcinades estaven catalogades pel seu interès patrimonial. Durant una trobada per exposar els temes tractats en l'última comissió, Baulida ha explicat que s'ha tornat a frenar la construcció a Forallac d'una planta de residus a l'entorn de protecció de la pedrera dels Clots de Sant Julià, inclosa dins el conjunt arqueològic d'Ullastret, per falta de documentació sobre l'impacte visual.

Patrimoni considera que la documentació facilitada pels promotors de la "planta de valorització energètica de residus", arran del requeriment de la comissió del maig passat, no ha estat suficient i per això ha decidit tornar a deixar en suspens la seva autorització. I és que, segons Baulida, la informació presentada és un "esbós" del projecte constructiu on no hi figuren aspectes claus per conèixer realment el seu impacte visual com ara l'altura de les naus que s'hi preveuen construir. Fins ara, els promotors ja havien presentat una declaració d'impacte ambiental però Patrimoni va considerar que era insuficient. L'empresa haurà de fer arribar aquesta informació a Patrimoni i la comissió determinarà, en quant a la qüestió relacionada amb l'afectació patrimonial, si autoritza o no fer la planta.

El terreny on es vol fer la planta és no urbanitzable i, a més, està dins l'entorn de protecció de la pedrera dels Clots de Sant Julià, inclosa dins el conjunt arqueològic d'Ullastret. L'empresa va comprar els terrenys el 2003, abans que el Govern ampliés la protecció del conjunt arqueològic, fet que està complicant la creació de la planta. Aquesta decisió ha comportat problemes per als promotors, que de moment no se'n surten i no poden fer el centre de residus que tenen planejat. De fet, els propietaris dels terrenys han portat davant la justícia la decisió d'ampliar la protecció de l'entorn.

Sense novetats del claustre de Palamós

L'estudi que ha de determinar si el claustre d'estil romànic de Palamós és autèntic i data del segle XII està encara en fase d'elaboració, segons Baulida, que ha explicat que no hi ha encara cap novetat al respecte. Els experts i tècnics estan fent la seva feina i el Departament de Cultura anunciarà el dictamen quan es disposi de tota la informació. "El conseller ja va dir que no hi ha pressa i que es vol deixar treballar amb tranquil·litat als experts ", ha recordat.