Els Agents Rurals busquen testimonis de l'origen dels incendis

Pentinen per terra i aire les hectàrees afectades per veure quin ha estat l'abast real del foc

ACN / Redacció
25 de juliol del 2012

Els Agents Rurals encara no donen per tancada la investigació sobre l'origen dels dos incendis que han cremat a l'Alt Empordà, el de Portbou i el que va començar a la Jonquera. El cap del cos a Girona, Ignasi Dalmases, ha explicat que ara que han identificat que l'origen de les flames van ser burilles de cigarros, busquen testimonis que "ho corroborin" i que puguin aportar més informació. "La investigació continua", ha afirmat. Després que l'incendi entri en fase de control, ara els Agents Rurals estan pentinant el territori afectat per terra i aire per identificar les hectàrees reals calcinades. "Hi ha zones forestals de 70 o 80 hectàrees intactes i també zones de conreu", ha detallat.

Un incendi que ha acabat afectant 13.800 hectàrees i un altre de dimensions més reduïdes però que va acabar amb la vida de dues persones que van saltar des d'un penya-segat fugint de les flames. Els dos va començar per una burilla. "Hem identificat les àrees d'inici però la investigació continua oberta", ha afirmat el cap dels Agents Rurals a Girona, Ignasi Dalmases.

"Estem treballant, busquem testimonis que ens puguin relacionar la causa que hem identificat amb l'acció", ha detallat Dalmases. L'objectiu de la investigació és intentar trobar i identificar els imprudents que van provocar l'incendi.

Un cop el foc ha entrat en fase de control, els Agents Rurals es dediquen a comprovar quantes hectàrees reals ha acabat cremant. Dalmases ha detallat que dins el perímetre afectat hi ha parcel·les forestals pràcticament intactes al costat de boscos totalment calcinats. El mateix ha passat amb els conreus, mentre que alguns han acabat cremat, els altres han sobreviscut. "Calculem que l'abast serà d'entre 9.000 o 10.000 hectàrees", detalla.

Segons els Agents Rurals, els pitjors factors es van aliar en el cas del foc de la Jonquera i això va fer que fos devastador al principi, arribant a cremar 1.000 hectàrees l'hora.