Enciams amb estrella Michelin contaminats pel fum dels incendis

UP demana a l'Estat que compensi també amb els possibles ajuts aquells pagesos afectats que no ho tinguin tot assegurat

ACN / Redacció
25 de juliol del 2012
L'agricultor Aleix Dalmau aguanta una mostra dels microcultius d'enciams contaminats que haurà de llençar.
L'agricultor Aleix Dalmau aguanta una mostra dels microcultius d'enciams contaminats que haurà de llençar. | Lourdes Casademont / ACN
L'agricultor Aleix Dalmau aguanta una mostra dels microcultius d'enciams contaminats que haurà de llençar. Foto: Lourdes Casademont / ACN

Els incendis de l'Alt Empordà han causat devastació amb les flames però també han tingut una gran repercussió amb la toxicitat de l'ambient i el fum. És el cas d'un negoci pioner de cultiu de 'microbrots' (petites fulles de verdures com ara enciams i plantes aromàtiques) a Llers, Can Garús, que haurà de llençar tota la producció perquè ha quedat contaminada. Els seus clients són restaurants de primer nivell amb estrelles Michelin i el negoci té la peculiaritat que es cull, s'envasa i s'envia en 24 hores. El seu propietari, Aleix Dalmau, preveu tornar a tenir el negoci en marxa en menys d'un mes i mig, malgrat que els hivernacles i la maquinària que havia dissenyat ha quedat destruïda.

Els pèrits ja han passat per la finca i no li han donat les xifres exactes però Dalmau no està massa esperançat. La inversió inicial per aixecar el negoci ara fa dos anys va ser de 300.000 euros, uns diners que van servir també per adquirir i perfeccionar maquinària específica per poder cultivar aquests productes gourmets. Assegura no tenir temps per dedicar-lo a les burocràcies ja que la seva principal preocupació a dia d'avui és poder tornar a tenir el negoci en funcionament. "Pressionarem el que calgui, però ara mateix no podem estar parats ni gestionar coses que no sabem; ens hem de dedicar a posar en marxa el més ràpid possible", explica amb convenciment.

Actualment, oferia fins a 27 varietats diferents del que anomenen 'microbrots' i microverdures, cultivades en els 1.600 metres quadrats d'hivernacle i en els terrenys que té a tocar en format d'hort. Les pinyes del bosc que tenen a tocar van ser els detonants de les flames que van impactar contra els plàstics dels hivernacles i que després van encendre tot el material imflamable de la instal·lació. També va cremar una granja en desús que feien servir de magatzem.

A simple vista, semblaria que la producció ha quedat intacte perquè la flama no ha arribat als planters, ja que estan en piscines de poca profunditat i fangs. Ara bé, Dalmau explica que "no hi ha res aprofitable" i que no poden córrer el risc de servir un producte que ha quedat impregnat. "Hi ha toxicitat a l'aigua i a les plantes; hem de tirar tot el producte i tornar a començar", afegeix.

També explica que ja han avisat als seus clients -majoristes que distribueixen als restaurants- dels efectes de l'incendi però també que s'han proposat tornar produir en un mes i mig", diu amb optimisme.

La pèrdua de tota una collita de farratge en una sola tarda

A uns quants quilòmetres de la instal·lació de Can Garús, hi ha el Mas Llopard, una explotació agrícola i ramadera de 180 hectàrees que ha quedat molt afectada pel foc. El seu propietari, Jaume Teixidor, mostrava aquest matí els desperfectes ocasionats amb les llàgrimes als ulls i en un ambient molt carregat pel fum i les brases. El magatzem on tenia 250 tones de cereals i uns 300 de farratge han quedat calcinats, juntament amb vehicles i maquinària. Ni les estructures poden mantenir-se, segons li han indicat els pèrits, que han fet un informe de "sinistre total".

Encara se li encongeix el cor quan recorda la imatge dels núvols de foc que no van ser capaços de parar, tot i tenir tallafocs naturals de vinyes. "Ni amb bombers ho haurien pogut aturar", explica. Quatre dies després, intenta veure les coses amb perspectiva. La seva pòlissa està valorada en més de 600.000 euros i espera que, a pesar dels possibles entrebancs, pugui començar de nou. "Sena l'assegurança, ara estaria arruïnat", explica, encara que també preveu que el camí per poder reparar els danys no serà fàcil.

UP demana una línia d'ajuts per els pagesos afectats

El sindicat d'Unió de Pagesos ha fet una valoració inicial de l'afectació a la zona xifrada en més de 3.000 hectàrees de terreny agrícola i una vintena d'explotacions. Una de les seves preocupacions és la d'aquells pagesos que no tenien assegurança o que només ho tenien cobert de forma parcial. És per això, que demanen que també es puguin acollir a la inclusió en caràcter d'urgència de la zona afectada en el projecte de Reial Decret Llei, juntament a les recollides pel Congrés dels Diputats el 17 de juliol per pal·liar els danys produïts pels incendis forestals anteriors i per les tempestes de pedra a la demarcació de Lleida del passat 5 de juliol. Segons el coordinador territorial d'UP a Girona, Xavier Frigola, "sense això, no podran reprendre l'activitat".