Girona no deixarà obrir locals d'oci nocturn en carrers estrets

El PP dóna suport a CiU per aprovar la nova ordenança de Civilitat que prohibeix beure alcohol al carrer

ACN / Redacció
10 de juliol del 2012
El defensor de la ciutadania de Girona, Ramon Llorente, ha exposat els resultats de la memòria 2011 al ple.
El defensor de la ciutadania de Girona, Ramon Llorente, ha exposat els resultats de la memòria 2011 al ple. | Tania Tapia / ACN

El ple de l'Ajuntament de Girona ha aprovat una nova normativa urbanística que impedeix que s'obrin bars musicals, discoteques, sales de jocs o prostíbuls en carrers de menys de sis metres d'amplada. D'aquesta manera, l'ajuntament vol evitar sorolls en carrers estrets i poder fer compatible descans i oci. El ple també ha aprovat inicialment, amb els vots de CiU i PP, la nova ordenança de Civilitat que, entre d'altres, preveu sancions per qui begui alcohol al carrer i endureix les multes si s'enganxa a menors bevent o fumant. L'alcalde, Carles Puigdemont, ha defensat que calien noves eines per combatre l'incivisme perquè en casos conflictius com el del carrer Figuerola la mediació "ha fracassat".

En el ple d'aquest mes de juliol el civisme i la convivència ciutadana han estat els protagonistes. Per una banda, el ple ha aprovat una nova normativa urbanística que, entre d'altres, estableix que en carrers de menys de sis metres d'amplada no es podrà obrir cap local d'oci nocturn més. La norma afecta a bars musicals, discoteques, sales de jocs i prostíbuls. A més, també estableix que en cap cas es podrà obrir un nou local d'oci nocturn si no hi ha una distància mínima de 75 metres entre un i altre.

En el cas de carrers que tenen de sis a deu metres d'amplada, la nova normativa estableix que no podran tenir un aforament de més de 100 persones i si el carrer és de deu a vint metres d'ample, el local que s'hi ubiqui podrà acollir un màxim de 250 persones.

El regidor d'Urbanisme, Carles Ribas, ha destacat que la normativa vigent -que el consistori ha decidit mantenir i no modificar- estableix que no es pot obrir cap tipus de local d'oci nocturn en alguns barris de la ciutat, on es considera que els usos residencials són incompatibles amb l'oci nocturn. Aquests són els barris de Palau, Montjuïc, Sant Daniel i Vila-Roja. Per tant, l'obertura de nous locals d'oci queda limitada a la resta de barri cèntrics i no a la perifèria de la ciutat.

Prohibit beure al carrer

El ple de juliol també ha aprovat -amb els vots de CiU i PP i els vots en contra de la resta de grups- fer un primer pas per aprovar una nova ordenança de Civilitat. Entre les regulacions més destacades, la norma prohibeix el consum d'alcohol al carrer (es considera una sanció lleu, amb multes de 50 a 150 euros) i, en el cas dels menors, les sancions s'eleven als 300 euros si se'ls enxampa bevent alcohol o fumant al carrer.

La norma també prohibeix estendre roba en portes, balcons o finestres (falta lleu), practicar sexe al carrer (falta greu), anar sense samarreta i portar nicab o burca als edificis públics.

L'alcalde, Carles Puigdemont, ha defensat que la creació d'aquesta ordenança era un compromís electoral que volien complir. L'alcalde també ha destacat que el redactat és "molt similar" a les ordenances aprovades a la resta de capitals catalanes i responen a la necessitat de tenir "noves eines" per combatre l'incivisme i evitar fenòmens com el 'botelló'. Segons ha relatat, han intentat resoldre per la via de la medicació conflictes veïnals derivats del sorolls -com els del carrer Figuerola, Bonastruc de Porta o al Barri Vell- però l'alcalde ha reconegut que en alguns casos la mediació"ha fracassat".

Per això, ha justificat que calia dotar la policia de noves eines per poder sancionar comportaments incívics. Puigdemont ha estès la mà a la resta de grups i ha obert un període de negociació per tal d'aprovar definitivament la nova ordenança al ple de l'octubre.

La justificació de l'alcalde només ha rebut el suport explícit del PP. La seva portaveu, Concepció Veray, ha advertit però que presentaran al·legacions perquè no veuen bé que les sancions siguin més elevades per als menors que beuen al carrer que per als majors d'edat. Veray també ha exposat que no creuen que hagi de ser la policia qui multi els menors que fumen. "Pot ser fumen a casa amb el vist-i-plau dels pares, qui som nosaltres per multar-los?", ha dit.

Crítiques a l'ordenança

Per part d'ICV, el portaveu Joan Olòriz ha criticat l'ordenança per considera que és de caràcter general i que, per tant, no ajudarà a resoldre els problemes concrets que hi ha a la ciutat. "És una ordenança que aixeca falses expectatives per als veïns afectats", ha valorat.

El portaveu de la CUP, Jordi Navarro, ha destacat que en la moció es prohibeixen certes activitats que consideren que suposa " tornar a la Girona gris". Navarro ha criticat que es prohibeixi practicar sexe al carrer -"on està el límit de la pràctica de l'acte sexual?", s'ha preguntat- o fer pícnic als parcs de la ciutat.

La portaveu del principal grup de l'oposició, Pia Bosch (PSC), ha anat més enllà i ha demanat que l'ordenança es retiri de l'ordre del dia per engegar un procés de treball conjunt per elaborar l'ordenança. Bosch ha criticat que Girona hagi aparegut als mitjans de comunicació per aquesta moció. "Girona sempre ha estat una ciutat educadora i no sé si quedem bé dient que educarem els joves amb multes de 300 euros", ha dit. La seva petició no ha estat atesa i, per contra, l'alcalde ha acusat l'anterior executiu de "no fer res de res" per resoldre conflictes que ja fa temps que duren. 

La moció per retirar el títol al príncep de Girona, refusada

La CUP ha presentat una moció al ple per demanar que es deixi de reconèixer el títol de Príncep de Girona a Felip de Borbó, així com també demana trencar les relacions institucionals i econòmiques amb la Fundació Príncep de Girona.

La moció només ha comptat amb el suport dels dos regidors d'ICV. PSC, PP i CIU han votat en contra i han destacat, especialment, el caràcter innovador i de promoció de la ciutat que té la Fundació Príncep de Girona.