Els ultres protagonitzen la celebració de «la Roja» a Barcelona

Unes 3.000 persones celebren a la plaça d'Espanya el triomf de la selecció espanyola, amb banderes franquistes, creus cèltiques i gammades. Cap rapats apallissen uns nouvinguts

Redacció
02 de juliol del 2012
La celebració esportiva va derivar en una exhibició de caire filo-franquista.
La celebració esportiva va derivar en una exhibició de caire filo-franquista. | Jordi Borràs/Nació Digital
Les banderes franquistes i amb creus cèltiques, així com les salutacions amb el braç alçat, van predominar a la plaça d'Espanya de Barcelona. Foto: Jordi Borràs/Nació Digital.

La celebració de la victòria de la selecció espanyola a l'Eurocopa de futbol a la plaça d'Espanya de Barcelona va ser ahir terreny reservat per als ultres. Segons l'Ajuntament de Barcelona, escassament van ser unes 3.000 les persones que hi van celebrar el triomf, moltes de les quals lluïen banderes franquistes, carlistes, amb creus cèltiques i creus gammades. Segons que expliquen a Nació Digital testimonis presencials, al final de la celebració fins i tot un grup de cap rapats va propinar un parell de pallisses a un parell de nouvinguts sudamericans, al crit de "¡Indios de mierda fuera de España!". D'altres testimonis parlen de fins a cinc pallisses diferents.

Durant tota la celebració es van sentir nombrosos crits contra els catalans i contra Catalunya, fins que, cap a les 2 de la nit, els Mossos d'Esquadra van dispersar els concentrats i hi va haver petits enfrontaments a Creu Coberta i a la Gran Via de les Corts Catalanes, que van culminar en diverses detencions.

Entre els participants a la celebració que exhibien banderes anticonstitucionals hi havia el regidor de Plataforma per Catalunya (PxC) a l'Hospitalet de Llobregat Alberto Sánchez, un dels impulsors del Casal Tramuntana del barri del Clot de Barcelona. Conjuntament amb Sánchez també hi havia militants de la formació d'ultradreta Movimiento Social Republicano (MSR).

La plaça de Catalunya també va ser escenari dels festejos, congregant un miler de seguidors de La Roja. Avui al matí, el monument en homenatge a Francesc Macià ha aparegut amb la pintada "España" al lateral.

En d'altres punts de Catalunya, com Manlleu (Osona), s'hi van sentir proclames com: "Esto es España. Al que no le guste, que se vaya". Entre els càntics que corejaven els afeccionats també es va poder escolar la Marxa Reial i el Cara al sol.

Tant a Manresa com a Reus es van cremar senyeres -a la capital del Baix Camp aquests incidents ja havien succeït el 2007-. A Badalona, per la seva banda, els vàndals espanyolistes van cremar set cotxes i quinze contenidors, segons informa el diari Tot Badalona. Un d'aquests incendis va acabar afectant part de la façana dels castellers de la localitat.

El monument a Francesc Macià de la plaça de Catalunya de Barcelona, pintat amb la paraula «España». Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.

La celebració esportiva va derivar en una exhibició de caire filo-franquista. Foto: Jordi Borràs/Nació Digital.