Les Fires de Sant Narcís duraran set dies

L'enquesta ciutadana feta per l'Ajuntament reclama fer activitats diürnes a La Copa i augmentar la vigilància policial

ACN / Redacció
25 de juny del 2012
La tinenta d'alcalde i regidora de Promoció i Ocupació, Marta Madrenas, durant la presentació dels resultats de l'enquesta de les Fires de Girona
La tinenta d'alcalde i regidora de Promoció i Ocupació, Marta Madrenas, durant la presentació dels resultats de l'enquesta de les Fires de Girona | Xavier Pi / ACN
La tinenta d'alcalde i regidora de Promoció i Ocupació, Marta Madrenas, durant la presentació dels resultats de l'enquesta de les Fires de Girona Foto: Xavier Pi / ACN

L'Ajuntament de Girona escurçarà aquest 2012 les Fires i Festes de Sant Narcís, que se celebraran durant set dies (del 26 d'octubre a l'1 de novembre). A més, el concurs per a la gestió de les barraques de La Copa s'obrirà només a entitats estrictament locals. Aquests són alguns dels canvis que l'equip de govern introduirà, després de sentir-se avalat pel resultat d'una enquesta ciutadana que ha portat a terme. El qüestionari s'ha fet a unes 800 persones i segons ressalta la tinenta d'alcalde Marta Madrenas, "confirma les sensacions" que tenia el nou Ajuntament. Entre d'altres, els ciutadans reclamen que es facin activitats diürnes a La Copa i situen la seguretat com una de les assignatures pendents.

El nou equip de govern a Girona ja va avançar que tenia al cap fer canvis a les Fires i Festes de Sant Narcís. Sobretot, a l'hora de situar-les damunt del calendari. Ara, l'Ajuntament ja ha anunciat que aquest 2012 les festes en honor al patró de la ciutat es reduiran i, en comptes de durar dos caps de setmana, se'n limitarà el programa a set dies.

Per tirar endavant el canvi, el consistori es veu avalat per una enquesta que ha fet aquesta primavera. En total, s'han recollit 385 opinions a peu de carrer i 483 via web. La regidora de Promoció i Ocupació, Marta Madrenas, diu que els resultats tenen "un marge d'error molt baix" i que serviran com a full de ruta a l'hora de planificar properes edicions de les Fires.

D'entrada, Madrenas ha ressaltat que l'enquesta "corrobora que les Fires duren massa dies". De fet, un 55% dels enquestats així ho considera. Per això, Madrenas ja ha avançat que aquest mateix any se n'escurçarà la durada. En concret, des del 26 d'octubre a l'1 de novembre.

Aquesta mesura, però, no afectarà els firaires de la Devesa, a qui es permetrà que instal·lin les seves atraccions a l'indret durant dos caps de setmana. Això no passarà, però, en el cas de les barraques de La Copa, que s'obriran i es tancaran coincidint amb els dies del pregó i del castell de focs d'artifici.

Precisament, aquí també és on hi haurà un altre dels canvis destacats d'aquestes Fires i Festes de Sant Narcís. I és que l'Ajuntament aquest divendres aprovarà, en Junta de Govern Local, limitar el concurs per a les barraques "a les entitats estrictament locals", com ha assegurat Madrenas.

Més del 71% dels enquestats, a favor

Aquesta mesura, doncs, deixa fora partits polítics i sindicats, entre d'altres. De nou, per portar-la a terme, el consistori es remet al qüestionari (on més del 71% dels enquestats s'hi han mostrat a favor). "La ciutadania ha estat clara en aquest aspecte, i tots som molt conscients també de quina ha de ser la preferència", ha concretat Marta Madrenas.

L'enquesta que ha portat a terme l'Ajuntament sobre les Fires i Festes de Sant Narcís també deixa altres dades sobre la taula. Per exemple, l'aixecada de castells és l'espectacle més ben valorat (4,4 sobre 5), seguit de les fires i els mercats al carrer (4,32). A l'altre costat de la balança es troben, però, el pregó (3,54) o els concerts que es programen a La Copa (3.36).

En referència a l'espai de barraques, el qüestionari també conclou que un 42% dels enquestats preferirien que els concerts acabin a les tres de la matinada (davant un 28,6% que opta per l'horari d'ara -a les dues- o un 13,5% que escull la una). A més, un 70,6% dels enquestats també demanen que es programin activitats diürnes a La Copa. Una opció que Madrenas ja ha dit que estudiaran, tot i que ho veu "difícil".

Finalment, pel què fa a l'apartat d'assignatures pendents, els ciutadans que han respost el qüestionari n'assenyalen dues: la mobilitat -sobretot, la manca d'aparcaments- i la seguretat. Pel què fa al primer, els enquestats demanen que s'allargui l'horari d'algunes línies d'autobús urbà.

I en relació a la seguretat, insisteixen en què cal fer més campanyes per prevenir l'abús d'alcohol i el consum de drogues entre els joves. Aquí, Madrenas ja ha avançat que aquest 2012 es portarà a terme una iniciativa en aquesta línia conjuntament amb la Generalitat.