El Govern posa condicions a l'arribada d'Ikea a Girona

Mena alerta que la multinacional compra molt poca matèria prima a empreses catalanes

ACN / Redacció
20 d'abril del 2012
El conseller Francesc Xavier Mena durant la conferència a Tribuna de Girona.
El conseller Francesc Xavier Mena durant la conferència a Tribuna de Girona. | Xavier Pi / ACN
El conseller Francesc Xavier Mena durant la conferència a Tribuna de Girona. Foto: Xavier Pi / ACN

El Govern no vol que la multinacional sueca del moble Ikea s'instal·li a les comarques gironines o a Tarragona si no compra més a les empreses catalanes del sector. El conseller d'Economia i Ocupació, Francesc Xavier Mena, ha alertat que actualment la multinacional no compra "ni el 2%" de la matèria prima de tots els mobles que ven als centres que té a Catalunya. Per això, Mena ha admès que, apart dels llocs de treball que es crearan amb les obertures, cal aprofitar la instal·lació d'Ikea per empènyer el sector. Durant una conferència, el conseller també ha instat el sector turístic de la Costa Brava a treballar més per atraure turistes russos i bàltics, perquè la Costa Daurada els passa al davant.

El conseller d'Empresa i Ocupació assegura que, en matèria de comerç, la política de la Generalitat és clara. "Estem fent una nova llei que ens permeti seguir amb el nostre model de comerç de proximitat, però també adaptant-nos a les circumstàncies", ha dit el titular del Departament.

I en aquest punt, com ha precisat Mena, és on entren en joc intencions com la de la multinacional Ikea d'obrir noves botigues a Catalunya. El conseller s'ha fet ressò de l'interès que ha despertat entre diversos municipis gironins la possibilitat que l'empresa sueca del moble obri una nova botiga a la demarcació. Entre els noms que han sonat per acollir-la hi ha Girona, Figueres, la Jonquera (Alt Empordà), Salt o Fornells de la Selva (aquests dos últims, al Gironès).

Mena ha admès que l'obertura d'un nou centre d'Ikea -ja sigui en aquesta demarcació o a Tarragona- innegablement s'acompanyarà "de creació de llocs de treball". Però també ha demanat als alcaldes que, a més de mirar pels seus municipis, també "mirin pel país".

En aquest punt, el conseller ja ha avançat que, des del Departament, es vol que Ikea incrementi la compra de matèria primera (fusta, metall) o de productes semielaborats a les empreses catalanes del sector. "A Itàlia, la multinacional compra més del què ven; a Catalunya, aquest percentatge no arriba ni al 2%", ha revelat Francesc Xavier Mena.

Per exemplificar la postura que seguirà la Generalitat a l'hora de negociar amb Ikea, Mena s'ha referit a les empreses del moble de la Sènia (Montsià). En aquest sentit, el conseller s'ha compromès a demanar a la multinacional sueca que, si vol obrir noves botigues, els compri matèria "sempre i quan aquestes empreses compleixen els requeriments tècnics i els terminis d'entrega". "És a dir, que si volen vendre aquí, que també comprin", ha ressaltat Mena.

Atraure més turisme

El conseller d'Empresa i Ocupació ha fet aquestes valoracions durant una conferència a Tribuna de Girona. A llarg de la seva intervenció, Francesc Xavier Mena ha desgranat tots aquells plans i iniciatives amb què treballa la Generalitat per fomentar la competitivitat de l'economia catalana.

I entre aquests, el titular del Departament també s'ha referit als què fan referència al sector del turisme. En aquest punt, a més d'anunciar que el nou Pla de Turisme concebrà "la Costa Brava com una senyera per comercialitzar Catalunya al món", Mena també ha anunciat que la Generalitat vol replantejar tota la senyalització turística del país i treballa per atraure nous mercats.

Com a exemple del què s'ha fet fins ara, Mena ha dit que, després de tancar els slots, ja es pot avançar que "el turisme rus s'incrementarà un 40% aquest any a Catalunya, i l'ucraïnès un 100%". I és que, com ha assegurat el conseller, en temporada alta hi haurà 170 vols setmanals procedents de Rússia (quan al 2010, van ser-ne 66).

En aquest punt, però, i aprofitant la presència a Girona, el conseller no s'ha estat d'instar el sector turístic de la Costa Brava a fer els deures per atraure aquests nous turistes. "Aquí la Costa Daurada us porta cert avantatge", ha dit Francesc Xavier Mena.

Durant la seva conferència, el titular d'Empresa i Ocupació ha posat l'accent també en plans com el Catalunya Emprèn o el Pla Industrial 2012-2014. Entre els eixos d'aquest darrer hi ha, precisament, l'atracció d'inversions estrangeres.

I en aquest punt, Mena ha dit que el Govern gestiona 213 projectes d'empreses que volen invertir a Catalunya. "Entre aquestes, moltes d'economies emergents com la Xina, Rússia, Turquia o el Brasil", ha conclòs el conseller d'Empresa i Ocupació.