El Consell Comarcal del Gironès aprova un pressupost de 17,2 MEUR per al 2012

Les àrees que més noten la davallada del 17,2% són promoció econòmica i urbanisme i arquitectura

ACN / Redacció
19 d'abril del 2012
El ple del Consell Comarcal del Gironès aquest dimecres.
El ple del Consell Comarcal del Gironès aquest dimecres. | Marina López / ACN
El ple del Consell Comarcal del Gironès aquest dimecres. Foto: Marina López / ACNEl ple del Consell Comarcal del Gironès aquest dimecres. Foto: Marina López / ACN

El ple del Consell Comarcal de Gironès ha aprovat inicialment el pressupost per a l'exercici del 2012. La davallada de les aportacions del Govern i de la Diputació de Girona ha impactat "fort" en el pressupost global, que ha caigut un 22,18% respecte al de l'any anterior. En total, l'ens disposa de 17,2 MEUR. Les àrees que més han notat aquesta retallada són promoció econòmica, amb un 66% menys de diners, i urbanisme i arquitectura, amb una partida un 66,20% inferior. El conseller comarcal d'Hisenda, Sergi Baulida, ha assegurat que l'objectiu ha estat "tocar el mínim" d'altres àrees com acció social o ensenyament. Només l'equip de govern (CiU i PP) han donat suport als números per al 2012.

Baulida ha assegurat que aquests no són els números que l'equip de govern hauria volgut presentar al ple, perquè la davallada respecte al pressupost del 2011 és d'un 22,18%. Tot i això, el conseller comarcal d'Hisenda ha assegurat que són millors del que preveien a principis d'any quan pensaven que les aportacions que fan Generalitat i Diputació als consells comarcals encara serien més baixes. Finalment, el Consell Comarcal del Gironès compta amb un pressupost de 17,2 MEUR.

L'equip de govern ha desgranat el pressupost i han assegurat que la línia de treball que han seguit ha estat prioritzar les àrees més necessàries en moments de crisi, com és la d'acció social. Així, els recursos que transfereixen el Consorci de Benestar Social Gironès Salt són només un 1% inferiors als de l'any passat. Una altra àrea on han retallat menys de la mitjana és ensenyament perquè, segons Baulida, són serveis que no poden deixar de prestar als ajuntaments de la comarca.

A l'altra cara de la moneda, les àrees amb retallades més fortes són urbanisme i arquitectura tot i que mantenen l'oficina d'habitatge comarcal i en promoció econòmica tot i que detallen que cal restar a l'espera de les convocatòries que pugui fer el Govern en matèria de polítiques actives d'ocupació i emprenedoria.

Sergi Baulida ha assegurat que han fet un gran esforç ingent per fer quadrar els números i, alhora, apostar per un model continuista de serveis i atenció als ajuntaments. Un argument que no ha convençut a l'oposició perquè tant PSC com ERC, la CUP i ICV han votat en contra del pressupost perquè consideren que no han dialogat per buscar solucions enginyoses a la caiguda de l'aportació global.

Tots exigeixen el desdoblament de l'N-II, excepte el PP

El ple del Consell Comarcal del Gironès ha aprovat una moció presentada per la CUP per exigir el desdoblament de l'N-II a les comarques gironines i perquè, mentre no sigui efectiu, l'autopista sigui gratuïta per als usuaris. Tots els consellers comarcals hi han votat a favor excepte els dos del PP. Segons la portaveu, Cuca Mascort, l'actual executiu espanyol ja ha mostrat el seu compromís amb la futura autovia desencallant el desdoblament i anirà destinant-hi diners tant bon punt hi hagi disponibilitat pressupostària. Per això, considera que la moció no és necessària.

Avançar el ple pel futbol és una frivolitat

El conseller comarcal del grup socialista Miquel Àngel Chamorro ha criticat la decisió de la Junta de Portaveus d'avançar el ple d'aquest dimecres per no coincidir amb el partit de futbol entre el Barça i el Chelsea. Segons Chamorro, és una "frivolitat" que no contribueix a millorar la imatge deteriorada de la classe política. A més, ha qüestionat que prenguin aquesta decisió per un partit del Barça i que potser per cites futbolístiques d'altres equips no ho farien. El president, Jaume Busquets, ha recordat que ha estat una decisió consensuada en Junta de Portaveus.