Pimec presentarà esmenes a la reforma laboral

Considera "massa restrictius" alguns criteris per acomiadar

ACN / Redacció
19 de març del 2012
Jornada de treball a Pimec per donar a conèixer la reforma laboral i els canvis que implica
Jornada de treball a Pimec per donar a conèixer la reforma laboral i els canvis que implica | Marina López / ACN
Jornada de treball a Pimec per donar a conèixer la reforma laboral i els canvis que implica Foto: Marina López / ACN

La patronal de les micro, petites i mitjanes empreses de Catalunya (Pimec) presentarà esmenes a la reforma laboral perquè considera que alguns criteris d'acomiadament són "massa restrictius". Un exemple que la patronal no veu amb bons ulls és que una empresa hagi de registrar tres trimestres consecutius de caiguda de vendes o ingressos per justificar un expedient de regulació d'ocupació (ERO). "El que és important en una empresa no és la caiguda de vendes, sinó la manca de guanys", ha afirmat la vicepresidenta de Pimec Girona, Assumpció Vila. Pimec lamenta que la reforma laboral arribi "tard" perquè considera que hauria pogut evitar molta destrucció de llocs de treball.

Pimec considera que la reforma laboral proposada pel govern és, a grans trets, positiva però hi ha alguns aspectes que creuen que no estan del tot ben definits. La directora de relacions laborals de Pimec, Jana Callís, ja ha anunciat que aprofitaran el tràmit parlamentari per presentar esmenes. Algunes són per reforçar alguns dels criteris per acomiadar treballadors.

La patronal considera que aferrar-se només a tres trimestres consecutius de caiguda de vendes i d'ingressos és "massa tou" perquè hi ha altres criteris que també haurien de poder justificar la presentació d'un ERO, ja sigui temporal o d'extinció. La vicepresidenta de Pimec Girona, Assumpció Vila, ha exposat que per a una empresa el més important no és la caiguda de vendes, sinó la manca de guanys. Per això, creu que si una empresa pot demostrar, per exemple, que fa dos anys que té pèrdues també hauria de poder presentar un ERO.

Jana Callís ha lamentat que aquesta reforma laboral no arribés abans i creu que la flexibilització laboral o la possibilitat d'aplicar mesures "correctores" abans d'haver d'acomiadar treballadors haurien evitat la destrucció de molts llocs de treball. La vicepresidenta de Pimec Girona, Assumpció Vila, defensa que hi ha molts apartat de la reforma que "afavoreixen" les petites i mitjanes empreses tot i que hi ha alguns punts amb els quals no estan d'acord com ara que s'hagi eliminat l'autoritat administrativa a l'hora d'aprovar un ERO.

Vila ha alertat que la realitat de les empreses continua essent "molt dura", que estan passant per "tràngols molt complicats" perquè el mercat espanyol està en "caiguda lliure" i, a més, tenen moltes dificultats per accedir a finançament. Per això, consideren que és una bona notícia l'adopció de mesures per evitar "que més empreses caiguin".

Jana Callís creu, però, que la reforma laboral no servirà a curt termini per crear ocupació però creu que "mirant cap al futur" crea un nou marc de relacions laborals que permetrà reactivar l'economia. Vila, Callís i el director del departament jurídic de Pimec, Vicenç González, han participat aquest dilluns en una jornada laboral per explicar els principals canvis que introdueix la reforma laboral.