Girona acull el Fòrum Verd

Es celebra fins aquest dijous i compta amb 85 expositors

Redacció
15 de febrer del 2012
El Fòrum Verd d'aquest 2012 acull 85 expositors
El Fòrum Verd d'aquest 2012 acull 85 expositors | Rafel Bosch / Fira de Girona
El Fòrum Verd d'aquest 2012 acull 85 expositors Foto: Rafel Bosch / Fira de Girona

Fira de Girona ha obert aquest dimecres al matí la primera edició del Fòrum Verd, que vol sumar esforços entre jardiners i viveristes. El nou saló, que se celebrarà fins demà dijous, compta amb 85 expositors i, entre altres activitats, s’hi celebra el 5è Congrés de Jardineria i Empresa de Catalunya i el campionat de Catalunya de Formació Professional, CatSkills.

En la inauguració oficial del saló i del congrés, els presidents de l’Associació de Viveristes de Girona i del Gremi de Jardineria de Catalunya, Joaquim Planas i Eudald Morera, respectivament, han coincidit a destacar “la necessitat de sumar esforços entre tots per ser més forts i tirar endavant”. Eudald Morera ha remarcat que “pràcticament sense haver començat aquest fòrum ja és un gran èxit perquè hi som tots i en un moment difícil”. El president del Gremi de Jardineria ha destacat que “ara necessitem innovació, talent, enginy, creativitat, diversificació i sobretot obrir-nos a nous mercats”.

En l’acte d’inauguració, hi ha participat també el director dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural a Girona, Jordi Aurich, que ha encoratjat el sector “a buscar tots junts noves solucions per encarar el futur”. Per la seva banda, el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Girona, Jordi Fàbrega, ha remarcat la necessitat de “trobar una convergència per unir esforços entre tots”.

El saló Fòrum Verd concentra 85 expositors que porten a Fira de Girona les últimes novetats i tendències, tant del sector de la planta com dels complements. S’hi pot trobar tot allò relacionat amb el cultiu d’arbres, arbustos, coníferes, palmeres, fruiters i cítrics, planta de flor, planta d’interior, adobs i fitosanitaris, hivernacles, jardineria, llavors o mobiliari, entre altres. La cita, però, també posa especial atenció en les noves possibilitats que s’obren en aquests camps.

El saló vol convertir-se en un aparador dels productes més innovadors i en un espai de debat perquè els professionals puguin intercanviar experiències i aportar les seves idees per dinamitzar encara més el sector. Per fomentar aquest intercanvi d’experiències, el Fòrum Verd compta amb l’Espai Networking on els expositors hi poden presentar les seves novetats. També s’hi coneixeran programes i propostes del Departament d’Ensenyament de la Generalitat i serà un punt de trobada entre oferta i demanda de professionals del sector amb una borsa de treball.

Aquest dimecres, l’obertura del saló s’allargarà fins a les 11 de la nit per incloure el ‘Fòrum Night’, on es volen fomentar les relacions empresarials. En el transcurs d’aquest acte, que inclou un sopar, es lliuraran els premis Inno, que reconeixen les principals innovacions del sector, tant en productes vegetals com no vegetals; i els guardons Fulla d’Or, que homenatjaran a un viverista i a un jardiner per la seva trajectòria professional.

Congrés de jardineria

El Fòrum Verd incorpora el Congrés de Jardineria i Empresa de Catalunya Foto: Rafel Bosch / Fira de Girona

En el marc del Fòrum Verd, se celebra també el 5è Congrés de Jardineria i Empresa, que organitza el Gremi de Jardineria de Catalunya i que, a partir d’ara, se celebrarà sempre a Fira de Girona. En el congrés, es debat la innovació en la jardineria i, entre altres qüestions, es parla de la professionalització del sector i la creació de sinergies entre subsectors i empreses vinculades al món de la jardineria (jardiners, viveristes, paisatgistes, formadors i empreses vinculades).

L’objectiu és marcar el camí per a la innovació i per a una professionalització més gran d’un sector molt dinàmic com és el de la jardineria que ha d’estar atent als canvis.

Per primera vegada en una fira, el Fòrum Verd acull el Campionat de Catalunya de Formació Professional Catskills. Organitzat per la Direcció General de Formació Professional Inicia i Ensenyaments de Règim Especial del Departament d’Ensenyament, aquest campionat vol promoure la formació professional i permetrà seleccionar els alumnes que representaran Catalunya al campionat estatal Spainskills.

En el concurs, que se celebra durant els dos dies del Fòrum Verd, es valorarà una àmplia gamma d’habilitats i competències necessàries per a la pràctica de la jardineria com el coneixement dels materials i de les plantes, l’ús d’eines, equips i maquinària; i la planificació i organització dels treballs.

Hi participen 14 estudiants de diferents centres de formació. Concretament, hi són dos representants de cadascun dels centres que ofereixen els estudis de jardineria a Catalunya com són l’IES La Garrotxa, l’Escola de Capacitació Agrària Forestal de Santa Coloma de Farners, l’IES Mollerussa; l’IES Ribera Baixa i l’IES Rubió i Tudurí de Barcelona; l’IES Horticultura i Jardineria de Reus i l’escola Mas Quintanas de Les Masies de Voltregà.

El Fòrum Verd està organitzat per Fira de Girona, el Gremi de Jardineria de Catalunya i l’Associació de Viveristes de Girona i pren el relleu al Saló de la Planta, Jardí i Complements de Girona, l’SPV. El Fòrum Verd es crea amb l’objectiu de convertir-se en un espai bolcat en la innovació i centrat en què els sectors vinculats a la jardineria – professionals i empreses – siguin protagonistes dins un espai comú.