Més de 22.200 alumnes de la demarcació, sense classe

Les escoles de vint-i-un municipis del Baix Empordà, la Selva i el Gironès han tancat per prevenció

Redacció
03 de febrer del 2012
Una de les alumnes de l'escola Pere Rosselló de Calonge davant el col·legi on avui no fan classe.
Una de les alumnes de l'escola Pere Rosselló de Calonge davant el col·legi on avui no fan classe. | Marina López / ACN
Una de les alumnes de l'escola Pere Rosselló de Calonge davant el col·legi on avui no fan classe. Foto: Marina López / ACN

Les escoles de vint-i-un municipis de les comarques del Baix Empordà, la Selva i el Gironès han suspès les classes aquest divendres per l'onada de fred i neu. Segons les dades del Departament d'Ensenyament, això ha afectat 22.266 alumnes de les comarques gironines que s'han trobat amb un dia inesperat de festa. A més, el transport escolar interurbà també ha quedat suspès al Gironès, la Selva, el Pla de l'Estany i a l'Alt i el Baix Empordà, les comarques on l'alerta de temporal era més elevada. El director d'Ensenyament a les comarques gironines, Albert Bayot, ha assegurat que excepte en aquests vint-i-un municipis, la resta d'escoles han obert "amb normalitat".

El transport escolar va quedar suspès dijous a la tarda a cinc comarques gironines, on hi havia més risc de temporal de fred i neu. Tot i que no hi ha el transport interurbà, la majoria d'escoles de les comarques gironines han obert i han fet classe "amb normalitat". En vint-i-un municipis del Gironès, la Selva i el Baix Empordà, les escoles no han obert i han deixat 22.266 alumnes sense classe. La majoria són de la comarca del Baix Empordà, on ha nevat amb més força. De fet, no ha obert cap centre educatiu en tretze poblacions d'aquesta comarca.

Una de les poblacions del Baix Empordà on no ha obert cap escola és Calonge. A la porta del col·legi Pere Rosselló de la població un cartell alertava als darrers pares despistats que les classes estaven suspeses. "Per ordre de l'autoritat competent, les classes queden suspeses tot el dia d'avui", diu el cartell. Persianes abaixades i, dins l'escola, portes i llums apagades. Només el conserge continua a l'escola per assegurar-se que tot està en ordre.

A les portes del col·legi, una alumna de tercer de primària, Noelia Ramírez, ha explicat que ahir al migdia ja van marxar de l'escola. "Ens van dir que miréssim al web per saber si avui hi hauria classe, i no n'hi ha", ha explicat la nena que acaba de complir 9 anys. "No podem fer classe, el camp de futbol i el col·le estan congelats", opina. Com la Noelia, molts nens que no han tingut classe s'han abrigat i han aprofitat el dia per jugar amb les restes de neu que queden, sigui fent fotografies o baixant per marges amb trineus improvisats fets de cartró.

L'excés de prudència necessari

El director dels serveis territorials d'Ensenyament a Girona, Albert Bayot, ha valorat de forma positiva el dispositiu establert des del Departament d'Interior en coordinació amb els consells comarcals, ajuntaments i equips directius dels centres. Tot i que Bayot ha assenyalat que aquest divendres al matí hi ha pogut haver algun cas de "confusió" d'alguna família que no sabia si havia de dur el nen a l'escola o no, assegura que aquests casos han estat els mínims. "La comunicació que s'ha fet amb les famílies està funcionant", ha apuntat.

Bayot ha reconegut que en algun cas hi pot haver hagut un "excés de prudència" però ha afegit que "és millor així que no pas al revés". Per altra banda, ha recordat que les especificitats dels diferents municipis gironins és molt variada i que cada ajuntament ha hagut de decidir què fer en funció de cada cas. "S'ha fet amb prudència, calma i coordinació, que és el que cal en aquests casos", ha conclòs.

Al Gironès no han obert les escoles a Cervià de Ter i Quart. A la Selva han suspès classes a Amer, Arbúcies, Hostalric, Maçanet, Sant Feliu de Buixalleu i Santa Coloma de Farners. La comarca més afectada ha estat el Baix Empordà on no han obert les portes els centres educatius de la Bisbal d'Empordà, Castell-Platja d'Aro, Calonge i Sant Antoni de Calonge, l'Estartit, Mont-ras, Palafrugell, Palamós, Pals, Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina d'Aro, Vall-llobrega, Vulpellac i Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura.