Shakira i Cesc, entre els nous caganers d'aquest any

Els torroellencs Caganer.com treuen al mercat més de quaranta noves figures

Redacció
08 de novembre del 2011
Algunes de les noves figures de caganer.com
Algunes de les noves figures de caganer.com | Anna Camps / ACN
Algunes de les noves figures de caganer.com Foto: Anna Camps / ACN

Els cantants Shakira i Mike Jagger, els jugadors del FC Barcelona Cesc Fàbregas, Víctor Valdés, Alexis Sánchez i un remodelat Gerard Piqué, els personatges de còmic Astèrix i Obèlix i els Prínceps d’Anglaterra, Guillem i Kate, són algunes de les noves figures de caganers per a aquest Nadal. L’empresa caganer.com de la família Alós-Pla de Torroella de Montgrí ha presentat avui més de 40 noves figures d’esportistes, polítics, cantants, còmics o personatges infantils.

Des de 1992 caganer.com treu al mercat cada any les novetats de la seva col·lecció de caganers i imatges per al pessebre. Per aquest 2011, s’afegeixen noves figures de caganers de col·lecció com el caganer cirurgià, l’arquitecte, el paleta, la periodista, el pilot, l’hostessa, el golfista, l’esquiador, el submarinista, el mosso d’esquadra i el guàrdia reial anglès. A més, es podran trobar noves versions dels caganers informàtic, bomber, nuvi i núvia.

Per aquest 2011, caganer.com llença al mercat també els caganers de diferents tradicions catalanes com els castellers, els grallers, la Dansa de la Mort de Verges, el Cagatió i els Reis d’Orient, així com també se’n podran trobar d’altres com el de la flamenca, el del ninot de neu i el del mussol.

Entre les novetats d’aquest any, destaquen un any més les figures que converteixen en caganers personatges famosos del món de la política, l’esport o la cultura. De l’esport, aquest 2011 tenen el seu caganer els futbolistes del FC Barcelona Víctor Valdés, Cesc Fàbregas i Alexis Sánchez. També s’hi incorpora el jugador del Real Madrid Sergio Ramos i una nova versió de la figura del porter de l’equip Iker Casillas. Aquest 2011 hi ha també una nova versió de la figura del Perico, la mascota del RCD Espanyol.

De la política, tenen el seu caganer l’alcalde de Barcelona Xavier Trias i l’exministre i candidat del PSOE Alfredo Pérez Rubalcaba. I de l’àmbit internacional, destaquen els caganers de la política nord-americana Sarah Palin i dels Prínceps d’Anglaterra, Guillem i Kate Middleton.

De la cultura, tenen nou caganer els cantants Mike Jagger i Shakira i l’escultura de Cristòfol Colom de la ciutat de Barcelona. També tenen la seva figura de caganer els còmics Superman i Astèrix i Obèlix i personatges infantils com Doraemon, Dora Exploradora, el Mic i els clicks de Playmobil, en versió pagès i del Futbol Club Barcelona.

Una tradició catalana

L’empresa de la família Alós-Pla es manté fidel a la tradició d’elaborar caganers populars i anualment crea figures de personatges famosos. Els caganers no pretenen ser una burla cap al personatge o ofici que s’hi representa, sinó un homenatge.

En la tradició dels pessebres catalans, el caganer és una figura entranyable molt respectada i estimada. En els pessebres del segle XVIII, era una figura obligada perquè es creia que el fet de posar-lo adobava la terra del pessebre per a l’any següent i s’aconseguia salut i tranquil·litat del cos i de l’ànima. Es pensava que posa el caganer al pessebre portava sort.

caganer.com elabora les figures en un procés totalment artesanal. Després d’un disseny del personatge, es fan motlles de guix i es reprodueixen peça a peça, es deixen assecar i es couen al forn. La creació finalitza pintant la figura a mà.

El catàleg de l’empresa recull prop de 200 peces diverses que retraten personatges típics, representants d’oficis i personatges populars convertits en una de les figures més tradicionals dels pessebres catalans.

Aquesta extensa col·lecció de caganers es pot veure a la sala d’exposicions permanent que la família Alós-Pla té a Torroella de Montgrí (Girona), on l’empresa té la seva seu (c/ Francesc Macià, 11). També es pot consultar a la pàgina web www.caganer.com , on s’ofereix la possibilitat de comprar en línia les diferents figures que l’empresa treu al mercat cada any, així com el seu extens catàleg. En la mateixa pàgina web, també es poden trobar els diferents punts de venda de les figures de caganer.com.

Els caganers es podran comprar també a partir del 25 de novembre a la Fira de Santa Llúcia de Barcelona, a les parades 26 i 83, i a les altres fires nadalenques on estan presents, com la Sagrada Família també de Barcelona, Sabadell i Espinelves. També es podran trobar a la Fira de Sant Andreu de Torroella de Montgrí, que se celebrarà els dies 26 i 27 de novembre.

Les figures de caganer.com tornaran a estar presents també a les parades 16, 17 i 18 del Mercat de Nadal de la plaza Mayor de Madrid, que se celebrarà del 25 de novembre al 31 de desembre.