Acord per a l'ERO temporal d'Espa

Afectarà 194 treballadors, deixant-los a l'atur durant un màxim de sis mesos

ACN / Redacció
26 de setembre del 2011
A més de l'ERO per acomiadar 60 treballadors, Espa de Banyoles també n'ha entrat un altre per suspendre temporalment 207 contractes durant dos mesos
A més de l'ERO per acomiadar 60 treballadors, Espa de Banyoles també n'ha entrat un altre per suspendre temporalment 207 contractes durant dos mesos | Xavier Pi / ACN

Els treballadors i la direcció de l'empresa Espa 2025 de Banyoles, dedicada a fabricar bombes elèctriques, han arribat a un acord per a l'ERO temporal que afectarà 194 treballadors de la plantilla. A més de reduir el número d'afectats -inicialment eren 207-, l'acord ha limitat la suspensió de contractes a un màxim de 60 dies laborables per a cada treballador. A més, els afectats cobraran el 100% de la paga extra de Nadal d'aquest any i el 85% de les de l'any que ve. L'ERO s'aplicarà a partir d'aquest octubre i fins al desembre del 2012. Tot i arribar a un acord per a l'ERO temporal, els sindicats i el comitè rebutgen el segon expedient presentat per l'empresa per fer fora a 60 treballadors.

Dilluns de la setmana passada, la direcció d'Espa va presentar els dos expedients de regulació d'ocupació que ja havia anunciat al comitè. Un d'ells preveu l'acomiadament de 60 treballadors de la plantilla i l'altre, inicialment establia la suspensió temporal de contractes a 207 treballadors de l'àrea de producció durant dos mesos.

A partir d'aquell moment, es van engegar converses entre el comitè i la direcció per intentar arribar a un acord. Divendres, les dues parts van assolir un principi d'entesa pel que fa a l'ERO temporal, que avui l'assemblea de treballadors ha ratificat.

Segons aquest acord -que el sindicat CCOO ha fet públic en un comunicat- els afectats per l'expedient de suspensió es redueixen a 194 treballadors de la planta de Banyoles. L'acord ha permès limitar la suspensió per a cadascun d'ells a un màxim de 60 dies laborables, que es repartiran en un període de quinze mesos.

La intenció de la direcció és començar a aplicar l'ERO temporal aquest octubre i fins al desembre del 2012. L'acord per a l'aplicació de l'expedient exclou de l'afectació de l'ERO les vacances tant d'aquest any com del que ve.

"A més a més, es garanteix el 100% de la paga extra de Nadal i el 85% de les pagues extraordinàries de l'estiu i Nadal de l'any que ve", recull el comunicat. I hi afegeix: "Un altre dels punts positius de l'acord és que no es perden els dies d'excés de jornada com a permís laboral, i es garanteix la compensació d'un dels quatre dies d'aturada que s'han fet aquest mes de setembre".

Tot i arribar a una entesa per a l'ERO temporal, el sindicat CCOO i el comitè d'empresa continuen rebutjant les condicions de l'expedient d'extinció. Les parts es tornaran a reunir aquest dimecres, però CCOO ja adverteix que exigirà "a la companyia mesures no traumàtiques per a la plantilla, com l'aplicació de baixes voluntàries incentivades".

Caiguda del 38% de les vendes

La direcció d'Espa va decidir presentar els dos ERO després que les seves vendes hagin patit una caiguda del 38% d'ençà del 2007, moment en què va començar la crisi. De fet, un dels clients més importants de l'empresa era el sector de la construcció, el més afectat per la sotragada.

A més, a aquesta situació, en els darrers mesos s'hi han sumat les incerteses dels mercats occidentals i les crisis polítiques i socials a l'Orient Mitjà, que també han passat factura als números de l'empresa. Per això, Espa no preveu que les vendes millorin ni a curt ni a mitjà termini.

Per intentar capgirar la situació i estalviar despeses, Espa ja va prendre diverses mesures abans d'entrar els dos expedients. Entre aquestes, hi ha la fusió d'una trentena de societats que es dedicaven -de manera directa o indirecta- a fer activitats complementàries.

Aquest any, Espa 2025 preveu tancar l'exercici amb una facturació de gairebé 80 milions d'euros (MEUR), dels quals la meitat corresponen al mercat espanyol i, l'altra meitat, als mercats exteriors. A partir d'ara, però, l'empresa vol incrementar les seves exportacions.

Espa suma a nivell mundial al voltant de 640 treballadors, dels quals 420 corresponen a Espa 2025 de Banyoles. La resta estan repartits als centres productius de França, la Xina i les filials a l'estranger.