Iolanda Pineda vol anar de número 1 per Girona al Congrés

El PSC haurà de decidir entre l'exalcaldessa de Salt i Àlex Sàez, número 2 a les passades eleccions

ACN / Redacció
15 de setembre del 2011
El PSC haurà d'escollir entre Iolanda Pineda i Àlex Sáez com a número 1 per Girona al Congrés
El PSC haurà d'escollir entre Iolanda Pineda i Àlex Sáez com a número 1 per Girona al Congrés | ACN / PSC Girona
El PSC haurà d'escollir entre Iolanda Pineda i Àlex Sáez com a número 1 per Girona al Congrés Foto: ACN / PSC Girona

L'exalcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, vol encapçalar la llista del PSC a les eleccions del 20-N per Girona. Després que Montse Palma hagi anunciat que no repeteix com a cap de llista, el que ha estat el seu número 2, Àlex Sàez, es perfilava com un dels possibles relleus. Ara bé, en aquesta panorama ha irromput l'exalcaldessa de Salt que, en declaracions a l'ACN, ha reconegut que el partit "fa setmanes que la tempteja". Pineda considera que la seva experiència en el món local, la seva "capacitat de generar empatia" amb militants i simpatitzant i la "necessitat de renovació" la fan una bona candidata. Haurà de ser el partit qui finalment acabi decidint. A mitjan d'octubre es coneixerà el candidat.

Iolanda Pineda va arravatar l'alcaldia a Jaume Torramadé (CiU) en les eleccions del 2007 i va saltar a la primera plana de la política per fer-se càrrec d'un dels municipis, Salt, amb un índex més elevat d'immigració. La seva gestió durant els incidents entre col·lectius i immigrants i d'altres disturbis que van tenir lloc a la població li van fer guanyar rellevància i va poder acaparar l'atenció del Govern, que en aquell moment, tant a Catalunya com a Madrid, era del mateix color.

En les passades eleccions de maig, però, Torramadé va recuperar l'alcaldia i Pineda és cap de l'oposició a l'Ajuntament de Salt (un càrrec al què ja ha avançat que no pensa renunciar si va al Congrés) i també és portaveu socialista al consell comarcal del Gironès. Pineda ha reconegut que abandonaria les seves responsabilitats al consell si fa el salt a Madrid.

Amb la sortida de Montse Palma de les llistes s'ha obert un nou horitzó per al PSC gironí. Palma ha anunciat que marxa després de setze anys a Madrid, els vuit últims com a cap de llista. En aquest darrer període, l'ha acompanyat de número 2 Àlex Sàez, que és diputat des del 2004. Per això, després de la sortida de Palma el nom d'Àlez Sàez és un dels que sonava com a relleu natural de la diputada.

En aquest panorama però hi ha irromput l'exalcaldessa, Iolanda Pineda. Segons ha explicat en declaracions a l'ACN, el partit l'ha "temptejat" des de les acaballes de l'estiu per saber si voldria formar part de la llista i iniciar una etapa com a diputada al Congrés. Pineda assegura que ha valorat el repte i, és més, que es veu en condicions d'encapçalar la llista.

"He reflexionat molt i crec que la meva experiència com a alcaldessa podria aportar, tinc il·lusió i ganes de continuar en l'àmbit de la política, crec que tinc moltes coses per aportar", ha manifestat Pineda. A més, l'exalcaldessa assenyala dos punts més que creu que juguen en favor seu i en detriment de Sàez. "Crec que puc trobar certa simpatia i empatia entre els militants i simpatitzants i la resta de l'electoral i que jo encapçali la llista pot suposar canvi imatge i renovació", sentencia Pineda que veu el seu salt a la política a Madrid com un "revulsiu" per al PSC gironí.

D'altra banda, Pineda considera que és "legítim" que Sàez vulgui encapçalar la llista ja que fa vuit anys que és al Congrés i sempre com a número 2. "No tenim cap problema personal, simplement considero que jo també puc ser una bona candidata", ha declarat Pineda.

La decisió es coneixerà a mitjan octubre

Després que Pineda hagi fet públic que aspira a número 1 de la llista hi ha un seguit de passos interns que el partit ha d'efectuar abans de proclamar definitivament el candidat.

Primerament, les agrupacions locals de la demarcació faran assemblees per mostrar quines són les seves preferències i qui volen que formi part de la llista al Congrés. Aquestes valoracions es traslladaran a la Comissió de llistes de Girona, que haurà de discutir-ho.

El següent pas passa pel Consell de Federació de les comarques gironines que haurà de prendre també una decisió i, finalment, traslladar-la a la Comissió de llistes de Barcelona i el Consell Nacional, òrgans que tindran la última paraula. Segons Pineda, a mitjan d'octubre la decisió ja estarà presa.