La cimera d'alcaldes és un «clam» pel corredor, per Puigdemont

L'alcalde de Girona remarca «el torrent d'oportunitats per sortir de la crisi i de cohesió social» que suposa

ACN / Redacció
07 de setembre del 2011
Fotografia de família dels dotze alcaldes de l'eix mediterrani que han participat en la cimera, presidida pel president valencià, Alberto Fabra.
Fotografia de família dels dotze alcaldes de l'eix mediterrani que han participat en la cimera, presidida pel president valencià, Alberto Fabra. | José Soler / ACN
Fotografia de família dels dotze alcaldes de l'eix mediterrani que han participat en la cimera, presidida pel president valencià, Alberto Fabra. Foto: José Soler / ACN

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha definit aquest dimecres la Cimera d'alcaldes en favor del Corredor mediterrani celebrada a Castelló com "un crit, un prec, un clam" per tal que "el govern espanyol prioritzi i lideri la prioritat de la reivindicació del corredor". Puigdemont ha dit que "potser és una mica obvi recordar-ho a aquestes alçades", i s'ha referit a la infraestructura com "un torrent d'economia, un torrent d'oportunitats, un torrent per sortir de la crisi i alhora de cohesió social". El batlle gironí ha manifestat que aquestes oportunitats "no poden quedar desateses" i ha considerat que des del món local es pot sentit amb més veu la reivindicació.

Puigdemont ha participat en la Cimera d'alcaldes de l'eix mediterrani al costat dels màxims representants institucionals de les ciutats de Barcelona, Tarragona Castelló, València, Alacant, Palma, Múrcia, Almeria, Granada, Màlaga i Cadis.

La cimera ha respost la crida efectuada pel lobby Ferrmed als ajuntaments d'unir forces més enllà del color polític per demanar en conjunt la construcció de la xarxa ferroviària de mercaderies i persones que ha d'enllaçar a través de l'alta velocitat tot l'eix mediterrani.

En un moment decisiu en el qual la Unió Europea ha de revisar la xarxa central de transport i decidir si prioritza, amb el suport del govern espanyol, aquesta infraestructura, 12 alcaldes de les capitals de demarcació per on transcorrerà el Corredor han fet front comú aquest dimecres en un acte que ha comptat amb una jornada tècnica i ha finalitzat amb la signatura d'un decàleg.

Els 10 punts comuns remarquen aspectes com la història de fluïdes comunicacions de transport entre tots els territoris de l'eix mediterrani, des de temps de la Via Augusta romana; la importància del Corredor Mediterrani en la cohesió de l'estat espanyol i Europa; la rapidesa amb la qual s'arriba al cor d'Europa i l'excel·lent situació per recollir productes provinents des del Nord d'Àfrica; el benefici mediambiental que suposa la infraestructura; la concentració poblacional i de riquesa (el 50% de la població de l'Estat i el 44,6% del PIB), el retorn econòmica situat en un 11%,.