La manifestació de PxC contra la mesquita de Salt, prohibida

Anglada avisa que recorrerà la decisió

Redacció
25 d'agost del 2011
Josep Anglada, líder de PxC. Foto: Adrià Costa

Un informe de la Direcció General d'Administració de Seguretat ha emès una resolució, amb data 23 d'agost, amb què prohibeix la manifestació convocada per Plataforma per Catalunya de Salt en contra la construcció d'una nova mesquita al polígon Torremirona del municipi.

Després d'argumentar diversos motius, la resolució conclou que la concentració "podria comportar greus problemes d'alteració de l'ordre públic amb perill per a les persones i/o béns". La manifestació estava prevista dissabte a les sis de la tarda davant la seu de la policia local, al passeig Ciutat de Girona -al centre de la població- i ja s'havia anunciat que el president del partit, Josep Anglada, hi assistiria.

Segons ha explicat el director general d'Administració de Seguretat, Andreu Joan Martínez, s'ha decidit prohibir la concentració després de mantenir converses amb l'alcalde, Jaume Torramadé, i rebre informació dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Local. Les tres parts coincideixen en recordar que a Salt s'han viscut en els darrers mesos episodis que han enfrontat col·lectius de diferents religions i procedències i també determinen que la concentració de PxC pot comportar riscos i aldarulls perquè hi podria haver una contramanifestació organitzada per joves musulmans no només de Salt, sinó també vinguts d'altres poblacions com Girona, Blanes, Palamós i Palafrugell.

La regidora de PxC a Salt Maria Osuna va comunicar la manifestació a l'ajuntament el passat 10 d'agost. Des de llavors, segons recull l'informe d'Interior, el partit ha distribuït per les bústies del municipi uns "pamflets" on no només s'anunciava la concentració sinó que es manifestava una oposició frontal al projecte de mesquita amb el lema "contra la macromesquita salafista" que, precisament, PxC ha fet creure que és la més gran d'Europa.

Segons l'informe, aquest tipus de comunicacions poden "ferir els sentiment religiós" de la comunitat musulmana de Salt que, a més, aquests dies celebra la festa del ramadà. Salt té 32.000 habitants, dels quals el 40% són estrangers. Es recorda també que només la comunitat gambiana i marroquina -ambdues majoritàriament musulmanes- compten amb 7.000 a Salt.

La policia dissoldrà qualsevol manifestació dissabte

La resolució ja ha estat comunicada al partit que té la possibilitat de presentar un recurs contenciós administratiu. El director general d'Administració de Segureat, Andreu Joan Martínez, ha avançat que la policia pot dissoldre qualsevol concentració que es pretengui fer el dia 27 a Salt en compliment de la llei que permet als cossos de seguretat intervenir si consideren que hi pot haver riscos per les persones. PxC també s'enfronta a una sanció administrativa si se salta la prohibició de manifestar-se.

Anglada, recorrerà la decisió

El president de Plataforma per Catalunya, Josep Anglada, ha assenyalat  que el seu partit recorrerà la prohibició del Departament d'Interior. Anglada ha assegurat tenir "la confiança i la certesa" que "ens donaran la raó i podrem fer la manifestació organitzada pel dissabte 27 d'agost on jo hi vull estar present". D'altra banda, el president de PxC ha defensat el dret del seu partit a manifestar-se "com qualsevol partit democràtic". Anglada creu que hi ha "instigadors" que volen prohibir la veu de Plataforma per Catalunya a Salt, "i és això el que ha de controlar Interior".