«Avui actius…, o demà radioactius»: un llibre de finançament col·lectiu

Edicions Pol·len obre la porta a una iniciativa comunitària a través de Verkami.com

Redacció
20 d'agost del 2011
Portada del llibre que es finançarà col·lectivament.
Portada del llibre que es finançarà col·lectivament.
Portada del llibre que es finançarà col·lectivament.

Pol·len edicions promou el llibre Avui actius..., o demà radioactius i obre la porta -per primer cop en l'ecologisne català- a una iniciativa comunitària de finançament col·lectiu de mecenatge a Verkami.com. Aquesta iniciativa ha començat el dijous 18 d’agost i conclou el dissabte 24 de setembre. Durant aquests 37 dies s’espera recollir un mínim de 7.500 euros en forma de compres anticipades d’exemplars. El llibre serà a la venda per 15 euros a partir del mes d’octubre i es presentarà el dijous 29 de setembre.
 
El llibre és, segons els editors entre els quals el conegut periodista ecologista Jordi Bigues, "el mai no vist". Escrit i coordinat pel mateix Jordi Bigues, dissenyat per Manuel Reyes i amb articles i el suport d’Ulrich Beck, Jaume Morron o Eduard Rodríguez Farré, entre d’altres.
  • En primer lloc, pel seu desplegament infogràfic, quasi un centenar de pagines amb gràfics, mapes, xifres i fets exposats visualment. La seva primera edició és en català, llengua en la que s’ha pensat, dissenyat i escrit.
  • En segon lloc, perquè inclou un carnet de radiacions personal per registrar les diferents exposicions mèdiques a les radiacions, que reforcen el seu caràcter pràctic.
  • En tercer lloc, pel seu propi contingut, un recorregut per tot el món nuclear, la seva història i catàstrofes.
  • I en quart lloc, perquè és un llibre conseqüent, fet amb criteris d’ecoedició, ecodisseny i responsabilitat ambiental. És a dir, que ha reduït el seu impacte ecològic considerablement. La pròpia tirada s’ajustarà en part a una comanda prèvia d’exemplars.
Per fer conèixer aquesta iniciativa El Tinter SAL ha produït un primer vídeo informatiu:

 
Com esdevenir mecenes del llibre pas a pas
 
Per fer efectiu el suport i incorporar-se al mecenatge del llibre cal donar únicament 3 passos:
 
1. Entrar al web www.verkami.com
2. Disposar d’una tarja de crèdit
3. Omplir un formulari, tot escollint la modalitat d’aportació
 
Únicament en el cas d’assolir o superar la quantitat de 7.500 euros, que hom es proposa recollir, es farà efectiu el pagament. En el cas contrari no comporta cap tipus de despesa.
El llibre es presentarà el dijous 29 de setembre. Les persones que han actuat com mecenes rebran una invitació a l’acte i el llibre o llibres encomanats, i els regals inclosos: samarretes i carnets de radiacions addicionals.
 
Hi ha diferents opcions per concretar el mecenatge:
 
1. Un llibre en paper i accés al format digital, 15 euros.
2. Un llibre en paper, accés al format digital, i una samarreta, 30 euros.
3. Tres llibres en paper, accés al format digital, dues samarretes i 2 carnets de radiacions addicionals, 50 euros.
4. Sis llibres en paper, accés al format digital, quatre samarretes i 4 carnets de radiacions addicionals, 100 euros.
 
S’ha establert una modalitat especial per a entitats i col·lectius:
5. 50 llibres en paper, i accés al format digital, 500 euros.
 
La iniciativa és un acte festiu i reivindicatiu. Verkami, vol dir, en esperanto, Amic de la Creació. El desenvolupament d’aquesta iniciativa cultural, coincideix amb el compte enrere d’un calendari segons el qual el govern podria prorrogar el permís de funcionament de la central nuclear d’Ascó, abans de conèixer les proves de control establertes per la Unió Europea arran de la catàstrofe nuclear de Fukushima i abans de la celebració del judici sobre la fuita radioactiva de fa dos anys, ocultada en el seu moment per la direcció de la central nuclear, per l’anomenat Consell de Seguretat Nuclear i les autoritats.
 
El 24 de setembre, Dia de la Mercè, es clou la recollida de diners de les persones que s’han incorporar al mecenatge, coincideix amb el Dia internacional d’Acció Global Contra el Canvi Climàtic. El 26 el llibre entra en màquines, tot imprimint els exemplars encomanats. És a dir, Avui actius... o demà radioactius és una edició a comanda fet sota criteris d’ecoedició i ecodisseny.
 
Una ecoedició certificada
 
Avui actius... o demà radioactius és un llibre fet amb un sistema d’ecodisseny auditat i una ecoedició feta sota els criteris del Grup d’Ecoedició de Barcelona i el Parlament de l’ecoedició (www.ecoedicio.cat). En aquest cas, fins i tot inclourà, per primera vegada una valoració del seu impacte climàtic i la seva petjada radioactiva: la radioactivitat estalviada durant el procés d’ecoedició. Cada exemplar inclourà una ecoetiqueta de l’impacte i l’estalvi energètic, ecològic, hídric, climàtic i... radioactiu.
 
L’èxit de la iniciativa té una relació directa amb el nombre de persones que s’involucrin i assolir, com a mínim, la quantitat necessària per poder imprimir el llibre, sense subvencions públiques. Per a fer-ho possible, facilitarem a les persones i entitats interessades esborranys de cartes, materials audiovisuals, per que la gent conegui la volada i sentit d’Avui actius... o demà radioactius.
 
 
Les dades

Del 18 d’agost al 25 de setembre...
Iniciativa comunitària de finançament col·lectiu
Avui actius..., o demà radioactius. Un manual de protecció de les radiacions, tant pels professionals exposats com per tothom. Un llibre de divulgació científica sense embuts ni enganyifes.
 
Informació puntual i diària a El Tinter .