Tret de sortida a la selectivitat per a més de 2.500 alumnes gironins

Algunes estudiants asseguren que la prova de català més difícil que la de castellà i es queixen de la calor

ACN / Redacció
15 de juny del 2011
Alumnes gironins fent una de les proves de la selectivitat, aquest dimecres a la Facultat de Dret de la Universitat de Girona.
Alumnes gironins fent una de les proves de la selectivitat, aquest dimecres a la Facultat de Dret de la Universitat de Girona. | Tania Tapia / ACN
Alumnes gironins fent una de les proves de la selectivitat, aquest dimecres a la Facultat de Dret de la Universitat de Girona. Foto: Tania Tapia / ACN

Un total de 2.549 estudiants han començat aquest dimecres les proves de selectivitat a la demarcació de Girona. Les proves de llengua castellana i llengua catalana han estat els primers exàmens del matí. Els estudiants ha reconegut que la prova de català els ha semblat més complicada i també han lamentat que aquest dimecres sigui un dia calorós amb temperatures que freguen els 30 graus. Del total d'estudiants, gairebé 2.000 s'examinaran a les instal·lacions de la Universitat de Girona, 357 ho faran a Figueres i 238 a Olot. Per primer cos, cinc estudiants gironins que pateixen dislèxia s'examinaran a Barcelona en un tribunal específic que tindrà en compte la seva malaltia

Aquest matí s'han repetit les escenes de nervis, repassos d'última hora als apunts i anades i vingudes pels passadissos de les facultats de la Universitat de Girona. És a la capital gironina on el major nombre d'alumnes de la demarcació s'examinen. A primera hora han hagut de fer l'examen de llengua castellana i literatura i, després de mitja hora de descans, ha estat el torn del català. Entre els alumnes es comentava que la prova de català l'han trobat més complicada que la de llengua castellana.

Un d'aquests alumnes és en Xavier Bassols, que ve de l'IES de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà). Vol estudiar un cicle formatiu de grau superior de So a Barcelona o una enginyeria informàtica a la UdG i ha explicat que ha fet vàries pràctiques durant el curs per poder afrontar bé els exàmens. "No estic gaire nerviós la veritat", reconeix després de passar els dos primers exàmens del dia.

De l'IES de Celrà (Gironès) venen la Laura Emilia Doravantu i la Inés Àvila que coincideixen en afirmar que s'esperaven que les proves fossin més complicades. "Ahir a la nit no vaig ni menjar i avui estava marejada però ara estic més tranquil·la perquè veig que he fet bé les primeres proves", explica la Laura que fa sis anys que va arribar a Catalunya procedent de Romania i que vol estudiar Ciències Econòmiques.

La seva companya, Inés Àvila vol estudiar Màrqueting i Comunicació de Moda i també coincideix en afirmar que la prova de castellà li ha resultat més complicada. "El castellà crec que no m'ha anat tant bé com el català", diu resignada.

Per davant queden encara dos dies més on els alumnes hauran de demostrar el què han après durant el batxillerat per poder així aprovar i, en alguns casos, arribar a les notes més altes per a les carreres amb més demanda. Jaume Portella fa vuit anys que coordina les proves a Girona i explica però que, amb els anys, ha anat augmentant el nombre de places disponibles per a cada carrera i, per això, ha disminuït la pressió sobre els alumnes. "Abans es produïen escenes de desmais i ara això ja no passa, quasi tots els alumnes amb aprovar ja tenen assegurat l'accés", explica Portella.

Aquest any, el coordinador de les PAU assegura que hi ha menys baixes que mai. Habitualment, segons assenyala Portella, hi havia entre un 2 i 3% dels alumnes inscrits als exàmens de selectivitat que no es presentava però aquesta vegada han estat només tres o quatre alumnes que no s'han examinat. Portella ha assegurat que les proves són adequades al temari que han estudiat els alumnes i que espera que obtinguin bons resultats.

D'altra banda, Portella ha dit que "cal posar una mica d'ordre" pel que fa a les proves que han de fer els alumnes procedents de Batxillerat i els que volen accedir a la Universitat després de fer un cicle de grau superior. L'any passat es va eliminar la reserva de places per als alumnes procedents dels cicles formatius i això va generar polèmica perquè no s'havien d'examinar i podien accedir directament a la universitat.

Enguany, els alumnes de formació professional que necessiten millorar nota per entrar a la carrera sí han de fer la selectivitat però la resta no cal que passin les proves. A més, els alumnes que s'examinen no ho fan de totes les matèries -obligatòries i optatives- sinó de l'especialitat que han fet durant el cicle formatiu, segons estableix un decret del govern espanyol. Per això, Portella entén que el sistema "no és just ni per a uns ni per als altres" i ha demanat que es reguli d'una manera diferent.

Portella també ha destacat que per primera vegada s'ha organitzat un tribunal específic per alumnes que pateixen dislèxia. En aquests casos, les persones que avaluaran els exàmens són experts que poden reconèixer si l'error en un examen és producte de la desconeixença o és derivat de la malaltia. El tribunal està situat a Barcelona i des de Girona hi ha viatjat cinc alumnes amb dislèxia en una iniciativa que és pionera a l'Estat, segons ha explicat el coordinador de les PAU a Girona.