L'INSPAI incorpora 7.000 noves imatges

S'incorporen els fons fotogràfics de Valentí Fargnoli, Sebastià Martí Roura i Sebastià Martí Calvo

per Redacció, 7 de juny de 2011 a les 15:11 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de juny de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Treballadors realitzant les obres del Pòsit de Port de la Selva. 1911-1915 ca. Autor: Valentí Fargnoli. Fons: Valentí Fargnoli. INSPAI, Centre de la Imatge. Diputació de Girona. (Suport vidre amb emulsió de gelatina.) Foto: Diputació de Girona

La Diputació de Girona, conscient de l’interès i del valor informatiu, testimonial, històric i cultural dels fons d’imatges, i amb l’objectiu d’afavorir la difusió dels fons fotogràfics, ha ingressat a INSPAI, Centre de la Imatge, els fons de Valentí Fargnoli, Sebastià Martí Roura i Sebastià Martí Calvo.

L’ingrés d’aquests fons a INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, significa un pas important pel que fa al coneixement del patrimoni cultural gironí, ja que permetrà i assegurarà que es preservin en bones condicions, s’estudiïn i es difonguin, tot posant a disposició del públic totes les imatges.

Fons Valentí Fargnoli

(Barcelona, 1885 - Girona, 1944)
Valentí Fargnoli és un dels fotògrafs més importants de la primera meitat del segle xx. Entre les temàtiques principals que va deixar retratades destaquen els paisatges, l’arquitectura o la vida quotidiana. Fotògraf ambulant, carregat amb una càmera de fusta, Fargnoli va recórrer durant dècades les carreteres i els camins per tal de documentar el paisatge i l’arquitectura i retratar famílies i grups de gent de la nostra terra.

La vàlua històrica i patrimonial del fons fotogràfic és enorme, tant pel seu caràcter únic (es tracta de negatius originals de sèries completes de reportatges dedicats a un poble o un paratge gironí) com pel seu valor documental, històric, etnològic i fotogràfic.

El fons Fargnoli ingressat a INSPAI, Centre de la Imatge, consta d’un volum d’unes 677 imatges aproximadament, realitzades entre 1902 i 1944, en blanc i negre i amb suport de vidre o plàstic nitrat de cel·lulosa.

Fons Martí Roura

Sebastià Martí Roura (Tossa de Mar, 1914 - Girona, 1999) va ser un fotògraf professional que va treballar d’ajudant de Valentí Fargnoli i que va obrir la seva pròpia galeria al carrer de la Cort Reial de Girona, fins a l’any 1980, en què la va deixar en mans del seu fill, també fotògraf, Sebastià Martí Calvo.

El fons que s’ha ingressat a INSPAI es caracteritza per tenir unes 300 imatges aproximadament, realitzades entre 1941 i 1980, en blanc i negre i amb suport de vidre.

Fons Martí Calvo

Sebastià Martí Calvo (Girona, 1945) va començar a treballar com a fotògraf a finals dels anys 60. Va formar part del grup cultural gironí Els Gralls, i va treballar com a fotoperiodista a la revista Presència i a l’agència Europa Press.

El fons que el fotògraf ha ingressat a INSPAI té unes 6.000 imatges aproximadament, realitzades entre 1960 i 2000, fetes en blanc i negre i en color amb suport de plàstic acetat de cel·lulosa i polièster.

Els fons d’INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona.

Aquests tres fons que s’han ingressat ara a INSPAI se sumen al grup de fons que ja formen part del Centre, entre els quals hi ha: el Fons i la Col·lecció Emili Massanas i Burcet, el Fons Pablito, el Fons Joan Comalat, el Fons Miquel Ruiz, el Fons Dani Duch, el Fons Rafael Vilarrubias, el Fons Jordi Soler, el Fons Antoni Martí, el Fons Miquel Bataller, el Fons Carreras Canals, la Col·lecció Pagès Fuertes i el Fons Vídeo Play. INSPAI s’encarrega de tenir-ne cura, de conservar-los i de difondre’ls.

A banda d’aquesta línia d’àmbit patrimonial, INSPAI, que treballa des d’una perspectiva polièdrica, també se centra en l’àmbit de la promoció, de la formació i de l’assessorament tècnic als municipis.

 

Arxivat a:
Cultura
Participació