Publicats els guanyadors de les beques del Patronat Eiximenis

La climatologia històrica de Girona i un estudi sobre l'activitat econòmica en la prehistòria a l'Empordà i la Selva, els premiats.

Redacció
29 d'abril del 2011

El Patronat Francesc Eiximenis ha atorgat un any més les Beques d’Investigació en Ciències Socials i Humanes i en Ciències Naturals convocades per aquest any 2011. El veredicte del jurat s’ha fet públic avui, i els premis han correspost als projectes de recerca "Caracterització de l’economia i el ritual durant el bronze final i la primera edat del ferro a les depressions de l’Empordà i la Selva a partir dels estudis arqueozoològics", de Sílvia Albizuri (en la modalitat de Ciències Socials i Humanes), i "El clima de Girona durant el període instrumental (1884-2010)", de Gerard Taulé (en la modalitat de Ciències Naturals).

Beques 2011

Amb la convocatòria d’aquestes beques d’investigació, el Patronat Francesc Eiximenis, organisme autònom de la Diputació de Girona, treballa, any rere any, amb l’objectiu de fomentar la recerca en l’àmbit de la circumscripció de Girona i col·laborar en l’adquisició de més coneixement del territori des de tots els àmbits possibles.

Aquestes beques estan pensades per premiar els dos millors projectes de recerca inèdits, referents a les comarques gironines, en els camps científics de l’antropologia, la sociologia, la història, la geografia, la literatura, el dret, la filologia, l’art, l’economia, la botànica, la zoologia, la geologia i les ciències ambientals.

Cada beca està dotada amb 4.500 euros. La meitat d’aquest import es fa efectiva una vegada aprovada la resolució, i l’altra meitat, un any després de la data de la concessió, un cop finalitzat el treball i quan el jurat ha dictaminat la qualitat de la investigació.

En total, aquest any s’han presentat 27 projectes (18 per a les Beques d’Investigació en Ciències Socials i Humanes, i 9 per a les Beques d’Investigació en Ciències Naturals) que destaquen per ser propostes d’un alt nivell d’interès i de qualitat.

Els projectes premiats

Els dos projectes de recerca que han aconseguit les beques d’investigació d’aquest any 2011 treballen temes relacionats amb la disciplina de la climatologia històrica i urbana, i l’arqueozoologia. Un cop finalitzats, permetran, d’una banda, conèixer el comportament climàtic de la ciutat de Girona durant el període de 1884 i 2010, i de l’altra, omplir un buit important en el coneixement de l’activitat econòmica i ramadera de l’Empordà entre l‘edat del bronze i la del ferro.

El projecte becat en la modalitat de Ciències Naturals, "El clima de Girona durant el període instrumental (1884-2010)", de Gerard Taulé, proposa elaborar un estudi de les diferents variables climàtiques (temperatura, precipitació, vent, nuvolositat, humitat relativa, pressió atmosfèrica i fenòmens meteorològics) que defineixen el clima de Girona durant el període 1884-2010.

Amb aquest estudi s’analitzarà si el clima de Girona va experimentar un canvi climàtic important durant el període analitzat, tal com apunten algunes hipòtesis de treball bibliografiades.

Pel que fa a la beca guanyadora en la modalitat de Ciències Socials i Humanes, "Caracterització de l’economia i el ritual durant el bronze final i la primera edat del ferro a les depressions de l’Empordà i la Selva a partir dels estudis arqueozoològics", de Sílvia Albizuri, consistirà a investigar les característiques dels assentaments humans que hi va haver a l’Empordà i a la Selva durant el tombant de l’època del bronze (1000-900 cal. aC) a la del ferro (900-750 cal. aC).

El mètode que s’utilitzarà per a l’anàlisi és estudiar el tipus d’ocupació humana a l’Empordà i a la Selva després del procés de dessecació de les zones d’aiguamolls que hi va haver, gràcies al qual aquestes van començar a ser viables per al conreu i la pastura. Els materials que s’estudiaran són les restes faunístiques dels jaciments de Sant Martí d’Empúries, la necròpolis de Vilanera, el Mas Gusó, el camp Bran i el Mas Xirgu, com també la documentació i el material dipositat a diferents museus especialitzats en la matèria.

El Patronat Francesc Eiximenis

El Patronat Francesc Eiximenis és un organisme autònom de la Diputació de Girona que agrupa i coordina els centres i instituts d’estudis de les comarques de Girona.

La seva missió bàsica és donar suport a les entitats que s’hi adscriuen, mitjançant la convocatòria periòdica (anual) d’ajuts a l’edició de publicacions científiques i a la realització d’activitats culturals de difusió.

El seu segon àmbit de treball, en el qual cal situar les Beques d’Investigació en Ciències Socials i Humanes i en Ciències Naturals, és el suport genèric a la comunitat investigadora, ja sigui a través d’aquestes ajudes a projectes de recerca, ja sigui facilitant la connexió a jornades, sessions de treball i a la xarxa d’Internet per mitjà de la pàgina web

http://www.ddgi.cat/eiximenis/index.html