30.000 visitants i una ocupació mitjana del 80%, balanç del Fòrum Gastronòmic

L'organització, que ja ha lligat l'edició del 2013 a Girona, vol assolir volada mundial i per això reclama que es tracti el Fòrum com altres «fires estatals».

ACN / Redacció
24 de febrer del 2011
L'artífex del Fòrum Gastronòmic, Jaume Von Arend, i l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, durant la signatura del conveni per assegurar la nova edició del 2013
L'artífex del Fòrum Gastronòmic, Jaume Von Arend, i l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, durant la signatura del conveni per assegurar la nova edició del 2013 | Xavier Pi / ACN
L'artífex del Fòrum Gastronòmic, Jaume Von Arend, i l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, durant la signatura del conveni per assegurar la nova edició del 2013 Foto: Xavier Pi / ACN

El Fòrum Gastronòmic ha tancat portes havent superat 'totes les expectatives', com ressalta l'organització, i mantenint els 30.000 visitants de l'edició anterior, tot i escurçar-se un dia i l'actual context de crisi. Les sessions i ponències que han portat autèntiques espases de la cuina a Girona han tingut una ocupació mitjana del 80% i en alguns casos, com l'Aula Activa, s'ha arribat al 100%. Els seus artífexs ressalten que aquesta assistència prova la bona salut del Fòrum i fa concloure que aquest any s'ha professionalitzat encara més. L'organització, que ja ha lligat l'edició del 2013 a Girona, vol assolir volada mundial i per això reclama que es tracti el Fòrum com altres 'fires estatals'.

El Fòrum Gastronòmic, que ja s'ha convertit en l'esdeveniment gastronòmic més important de l'Estat, ha tancat les portes havent demostrat la seva salut de ferro. De fet, les xifres parlen per elles mateixes: 30.000 visitants, 15.000 metres quadrats, 131 activitats, 154 ponents i ocupacions mitjanes d'un 80% a les diferents sessions, ponències i demostracions culinàries.

Els organitzadors han volgut ressaltar que el Fòrum 'ha superat amb optimisme les dificultats del moment', sobretot perquè, tot i que s'ha escurçat un dia, no han davallat els visitants. A més, els seus artífexs coincideixen a afirmar que aquest 2011 el Fòrum s'ha professionalitzat, i que el 80% dels qui han trepitjat la fira i l'Auditori han estat cuiners i persones relacionades amb el sector.

'Aquest Fòrum ha estat el més actiu de tots', ha precisat un dels organitzadors, Jaume Von Arend. De fet, la fira ha sabut mantenir l'empenta i, dels 300 expositors, molts ja han confirmat la voluntat de repetir i, fins i tot, altres empreses d'arreu de l'Estat s'han interessat per ser-hi presents. A més, les diferents sessions i ponències, que han portat noms propis de la cuina a Girona, han tingut ocupacions d'entre el 70 i el 80%.

Èxit de l'Aula Activa

L'èxit més fulgurant ha estat, però, la nova Aula Activa, un espai que s'ha inaugurat aquest Fòrum i que permetia que els cuiners poguessin ensenyar el seu art davant un màxim de 20 persones. 'Totes les aules han tingut una ocupació del 100%', ha precisat Von Arend.

El balanç del Fòrum Gastronòmic, però, no només es queda en el terreny de les xifres. I és que l'esdeveniment culinari també ha tingut un clar impacte qualitatiu i ha marcat tendència. 'Hem creat ambaixadors de la cultura i la gastronomia catalanes', ha dit Von Arend.

A més, com concreta el gastrònom Pep Palau, s'ha constatat l'èxit dels nous formats i hi ha hagut 'una innegable internacionalització del Fòrum'. La voluntat dels seus artífexs, però, és que l'esdeveniment agafi volada mundial. I, per això, reclamen a l'estat espanyol que tracti el Fòrum de la mateixa manera que altres fires estatals. 'Créixer en superfície no ens obsessiona; però per internacionalitzar-nos, és vital créixer qualitativament', ha precisat Von Arend.

Nous reptes

Els organitzadors del Fòrum Gastronòmic i l'Ajuntament de Girona ja han lligat l'edició del 2013 a la ciutat. El consistori hi aportarà 65.000 euros i, segons ha ressaltat l'alcaldessa Anna Pagans, el Fòrum és un èxit que ha anat 'in crescendo'.

A partir d'ara, l'organització es planteja com a reptes per als propers anys consolidar els nous formats -com l'Aula Activa- i continuar marcant tendència al voltant dels eixos temàtics. Però, sobretot, continuar mantenint 'el caliu' que ha caracteritzat el Fòrum des de la primera edició a Vic, quan hi va haver 150 ponents i quinze expositors.

Tot i això, però, l'Ajuntament de Girona també ha de fer deures. Tant Pep Palau com Jaume Von Arend li han demanat 'més aparcament' a l'alcaldessa Anna Pagans.