La Fundació Dalí, en litigi amb els responsables d'una mostra permanent

En una demanda del 2009, la fundació denuncia la mostra de Joan Bofill per vulneració de drets de marca de propietat intel·lectual i d'imatge

ACN / Redacció
07 de gener del 2011
Joan Bofill és responsable de la mostra permanent de Dalí al Reial Cercle Artístic de Barcelona.
Joan Bofill és responsable de la mostra permanent de Dalí al Reial Cercle Artístic de Barcelona. | Elisenda Rosanas / ACN
Joan Bofill és responsable de la mostra permanent de Dalí al Reial Cercle Artístic de Barcelona. Foto: Elisenda Rosanas / ACN

Fa gairebé deu anys que el Reial Cercle Artístic de Barcelona acull una mostra d'obres d'art de Salvador Dalí. Provenen de particulars i, en bona mesura, pertanyen a Joan Bofill, un col·leccionista de l'artista que veu en aquesta exposició una possibilitat de donar a conèixer l'obra de Dalí i el museu de Figueres. La Fundació Gala-Salvador Dalí, però, considera que Bofill vulnera els drets de marca de propietat intel·lectual i els drets d'imatge. Per això, van presentar una demanda contra l'empresa de Bofill, Faber Gotic. Un any i mig més tard, però, el procés està aturat perquè Bofill ha presentat un escrit de recusació en considerar que el procediment pateix una presumpta falta d'independència.

L'estiu del 2009, la Fundació Gala-Salvador Dalí de Figueres va denunciar l'empresa de Joan Bofill, Faber Gotic, per vulneració de drets de marca de propietat intel·lectual i de drets d'imatge. Fonts de la Fundació han explicat a l'ACN que es considerava que l'exposició permanent que Bofill mostra a Barcelona amb obres de l'artista és competència deslleial per la Fundació, i per això, van portar el cas als jutjats.

Un any i mig més tard però, el procés està aturat. I és que Joan Bofill, comissari d'aquesta mostra a Barcelona i propietari de bona part de les obres que s'hi exposen, ha presentat un escrit de recusació considerant que el procediment judicial pateix una presumpta falta d'independència. Bofill ha denunciat que l'advocat demandant per part de la Fundació Gala-Salvador Dalí, pertanyent al bufet de Miquel Roca, ha tingut relació va ser administrador judicial amb el mateix jutge en un important concurs de creditors.

Per això, Bofill considera que el jutge actual no pot ser imparcial i confia que se li assigni un altre magistrat per tenir 'un judici just'. A més a més, Bofill nega qualsevol de les acusacions que fa la Fundació Gala-Salvador Dalí. Creu que no s'utilitza en cap cas la marca de la Fundació i defensa que tots els objectes que ven amb els logotips de la Fundació són productes que compren als seus distribuïdors.

D'altra banda, Bofill defensa la presència d'aquesta col·lecció a Barcelona com a 'pont entre Barcelona i Figueres'. Pel responsable de la mostra, els turistes que arriben a la capital catalana tenen amb aquest espai, la possibilitat de conèixer l'obra de Dalí i sempre, assegura Bofill, se'ls recomana la visita la Fundació per completar l'itinerari artístic. Bofill diu però, que Barcelona 'es mereix' una mostra com aquesta, que conté fins a 700 obres de Salvador Dalí.