CiU vol premiar o castigar fiscalment les empreses pel respecte al medi ambient

Vila promet que si governen trauran els arrossars del Parc Natural del Montgrí, illes Medes i Baix Ter

ACN / Redacció
23 de novembre del 2010
Santi Vila al mirador de Josep Pla de Pals.
Santi Vila al mirador de Josep Pla de Pals. | Tania Tapia / ACN
Santi Vila al mirador de Josep Pla de Pals. Foto: Tania Tapia / ACN

El cap de llisa de CiU a Girona ha proposat que les empreses que respecten el medi ambient siguin eficients energèticament i que aconsegueixen reduir les emissions de CO2 tinguin bonificacions fiscals. Per contra, CiU proposa per a aquelles empreses que no són respectuoses amb el medi apujar-los certs impostos. Per CiU, el paisatge és un 'actiu i no un problema' i, per tant, s'ha de preservar. Dins de les propostes de la federació nacionalista destaca el compromís d'excloure els arrossars de Pals de la delimitació del nou Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter i aconseguir que el territori 'tingui més representació' en els òrgans de govern del Parc.

El cap de llista de CiU a Girona, Santi Vila, ha llençat una proposta per premiar o castigar fiscalment les empreses segons l'impacte de les seves accions en el medi ambient. La federació nacionalista vol aplicar bonificacions fiscals en determinats impostos a aquelles empreses que tinguin 'bones pràctiques' des del punt de vista de l'eficiència energètica i que, per exemple, aconsegueixin reduir les seves emissions de CO2 a l'atmosfera.

Per contra, Vila també vol que les empreses que no són respectuoses amb el medi ambient i l'entorn hagin de pagar més impostos que les que sí ho son i, per tant, aplicar-les 'càstigs' fiscals.

A més, Vila ha dit que CiU modificarà la llei del parc natural del Montgrí, illes Medes i Baix Ter per excloure'n els arrossars de Pals, una reivindicació del territori que, segons CiU, el Govern 'ha desatès'. Vila també s'ha compromès a aconseguir que en els òrgans de gestió del parc hi hagi més presència del territori. A més, Vila ha dit que, si CiU governa, es garantirà la inversió que ha de permetre desenvolupar el parc. 'Un parc natural sense recursos no genera oportunitats sinó problemes', ha manifestat el cap de llista de la federació nacionalista.


Vila també ha explicat que volen impulsar la reserva de les illes Formigues (Baix Empordà) i que, per encaixar els interessos tant de pescadors com d'empreses de lleure, proposen la creació d'un consorci on es puguin asseure totes les parts implicades per discutir quina és la millor manera de tirar endavant aquesta reserva.

'Volem mostrar el nostre compromís sense matisos amb la reserva de les illes Formigues', ha manifestat Vila que ha dit que la protecció del paisatge 'no es pot fer per imposició'. Vila ha explicat que el consorci hauria d'estar format tant pels diferents sectors que tenen interessos a les illes com també pel Govern i els ajuntaments implicats.

D'altra banda, el cap de llista de CiU ha explicat que durant la passada legislatura hi havia el compromís d'impulsar la Llei de biodiversitat i patrimoni natural que, finalment, no s'ha fet. Per això, des de CiU s'han compromès a fer realitat aquesta llei que, segons Vila, ha de servir perquè el Govern sigui un actor actiu en conflictes sobre custòdia del territori. 'Actualment hi ha moltes entitats que treballen per la custòdia del territori o el paisatge però no existeix un marc que ho ordeni', ha manifestat.

Vila ha explicat que aquesta llei podria donar pas a què, per exemple, el Govern pogués comprar espais per tal de custodiar-los i evitar que projectes futurs els amenacin. El cap de llista ha posat l'exemple del conflicte del paratge Pinya de Rosa, a Blanes, on, segons Vila, la Generalitat hauria d'haver adquirit els terrenys per tal de protegir-los.

Un altre dels compromisos del programa de CiU és impulsar un pla d'usos i gestió de les Zones d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) per evitar les 'discussions' que hi ha entorn a aquestes espais protegits. Pel que fa a l'emprenedoria, Vila ha manifestat que des de l'Institut Català de Finances s'haurà d'obrir una línia específica de crèdits i avals per als emprenedors que apostin per empreses relacionades amb la sostenibilitat.

CiU també aposta per fer una política de gestió forestal 'clara i decidida' que, segons Vila, 's'han trobat a faltar en els darrers anys'.

El cap de llista de CiU ha llençat aquestes propostes des del mirador de Josep Pla de Pals (Baix Empordà) des d'on es divisa la plana de l'Empordà, el Montgrí i les Illes Medes.