Sandro Rosell s'afegeix a la llista de personatges amb caganer

La família Alós-Pla de Torroella de Montgrí treu al mercat 41 noves figuretes de personatges individuals i de col·lecció

ACN / Redacció
09 de novembre del 2010
Entre les novetats, destaquen el nou president del Barça, Sandro Rosell, i diversos jugadors de la plantilla blaugrana
Entre les novetats, destaquen el nou president del Barça, Sandro Rosell, i diversos jugadors de la plantilla blaugrana | Xavier Pi / ACN
Entre les novetats, destaquen el nou president del Barça, Sandro Rosell, i diversos jugadors de la plantilla blaugrana Foto: Xavier Pi / ACN

Els candidats a les eleccions al Parlament de Catalunya, els jugadors del Barça Piqué i Villa, el president del club Sandro Rosell, l'heroi de còmic Tintin o el cantant de rock Elvis Presley ja tenen la seva figureta del caganer. La família Alós-Pla de Torroella de Montgrí (Baix Empordà), que elabora les seves creacions artesanalment, ha tret aquest any 41 noves figuretes al mercat. Els caganers es divideixen en personatges individuals o de col·lecció i abasten móns tan diferents com l'esport, la política o els dibuixos animats. Cada any, l'empresa produeix unes 15.000 figuretes, que ven tant arreu de Catalunya com a països d'Europa, els Estats Units, el Japó i a qualsevol racó on arribi Internet.

D'ençà de l'any 1992, l'empresa familiar 'Caganer.com' reformula la tradició pessebrista catalana. Des del seu taller de Torroella de Montgrí, la família Alós-Pla crea nous caganers amb la cara i el cos de personatges polítics, mediàtics i del món de l'esport. Com explica el dissenyador de les figuretes, Marc Alós, a l'hora de concebre els dissenys l'actualitat és el que mana, 'però també les peticions que ens fan tant els nostres fills com les idees que ens envien els clients'.

El creador precisa que la intenció no és ofendre ningú, sinó fer un homenatge als personatges escollits. 'En general, la gent no s'enfada i no tenim queixes; al contrari, els personatges a qui hem donat un caganer en mà sempre s'ho han pres molt bé', indica. I, de fet, l'extensa producció que surt anualment del taller -més de 15.000 figuretes- avala aquesta iniciativa.

Per aquest 2010, l'empresa 'Caganer.com' treu al mercat més d'una quarantena de personatges nous (l'any passat van ser 35). A l'hora d'escollir, n'hi ha per a tots els gustos. Entre les novetats, aquest any destaquen les figuretes dels candidats a les eleccions al Parlament de Catalunya.

L'empresa ja havia tret al mercat la figureta del president Montilla, i aquest any -amb l'arribada dels comicis- ha creat les quatre caps de llista més: Artur Mas (CiU), Joan Puigcercós (ERC), Joan Herrera (ICV) i Alícia Sánchez-Camacho (PP). En l'àmbit polític, també s'han creat els caganers de Josep Antoni Duran Lleida (CiU) i els dels presidents dels País Valencià i el País Basc, Francisco Camps i Patxi López.

Esports, còmics i dibuixos animats

Pel que fa a l'esport, un altre dels àmbits preferits dels Alós-Pla, aquest 2010 tenen el seu caganer el nou president del Barça, Sandro Rosell, Leo Messi -que porta la pilota d'or- i Pedro. A més, Sergio Busquets, David Villa i Gerard Piqué també s'incorporen al catàleg amb doble figura (una, vestint els colors blaugrana i, l'altra, portant els de la selecció espanyola).

També són novetat les figures dels jugadors Andrés Iniesta i Carles Puyol com a integrants de la selecció espanyola. En el camp del futbol, també s'incorporen els caganers de l'entrenador del Madrid, José Mourinho, i la del jugador de l'Atlètic de Madrid Diego Forlán.

El nou catàleg també incorpora personatges infantils, herois del còmic i personatges de la gran pantalla. Així, la família de Torroella de Montgrí ha creat els caganers de Bob Esponja, de Tintin o Spiderman, i del tirà de 'La Guerra de les Galàxies', Darth Vader.

De l'àmbit de la cultura, destaquen els caganers del rei del pop Michael Jackson, del seu homònim del rock Elvis Presley i del músic John Lennon. Completen tota l'extensa gamma de novetats figures com les del Dalai Lama o el príncep Carles d'Anglaterra.

A més de tots aquests personatges individuals, l'empresa ha creat caganers de col·lecció com l'angelet, la doctora o el torero i el brau (arran de la prohibició de les curses de toros). A més, aquest 2010 també n'hi ha un d'un astronauta, que vol retre un homenatge particular.

'Tenim un amic col·leccionista que treballa a l'Agència Espacial Europea, i que ens va dir que un dels nostres caganers havia viatjat a l'espai', indica Marc Alós. I hi afegeix: 'A partir d'aquí, vam decidir fer un homenatge a tots els astronautes'. A més de l'astronauta, també s'incorporen per als col·leccionistes el caganer hebreu i un altre d'un pagès català amb porró, dels quals només se'n faran 200 unitats numerades.

Arreu del món amb Internet

Els nous caganers es poden adquirir a preus que oscil·len els 5 i els 15 euros, depenent de quina sigui la figureta. Els caganers es poden comprar tant a la seu de l'empresa, a les típiques fires nadalenques (com la de Santa Llúcia), a botigues o bé per Internet.

De fet, la presència a la xarxa ha estat un dels aspectes que ha permès a 'Caganer.com' assolir presència internacional. A més d'estendre les vendes cap a països europeus (França, Itàlia, Anglaterra o Alemanya) també han aconseguit fer el salt fins als Estats Units, el Japó o la Xina. 'Allà on arriba Internet es ven un caganer', afirma Marc Alós.

Creació artesanal

A l'hora de crear els nous caganers, la família Alós-Pla no es posa límits. 'Vas pensant en caganers i, de cop, t'adones de tots els que has dissenyat', indica el dissenyador. D'entrada, allò que compta és la idea. Després d'un disseny acurat del personatge, se'n fa un motlle amb guix. 'Quan jo ensenyo la figureta i em saben dir a qui representa, això vol dir que funciona', explica Marc Alós.

El procés de producció dels caganers es fa de manera totalment artesanal. Cada peça es fa manualment amb fang, que es deixa assecar, es cou al forn i es pinta a mà. 'Som poca gent i hem de produir amb molt de temps; perquè te'n facis una idea, aquest desembre ja començarem a fer la producció de l'any vinent', conclou el dissenyador de caganers.

En total, el catàleg de l'empresa 'Caganer.com' recull més de 200 peces i dissenys diversos, que retraten personatges populars, d'actualitat o representants d'oficis, passats pel sedàs de la família Alós Pla.

Els candidats a les eleccions al Parlament de Catalunya ja tenen la seva figureta del caganer, creada per la família Alós-Pla Foto: Xavier Pi / ACN