UP vol una valoració molt precisa dels danys de la tempesta a la Selva

L'objectiu es calcular les indemnitzacions que pertoquen als afectats

Redacció
11 d'agost del 2010

 Unió de Pagesos (UP) demana al Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) que faci una valoració acurada dels danys ocasionats per la tempesta que va afectar dilluns passat una superfície d'unes 3.000 hectàrees de diverses poblacions de la comarca de la Selva, amb l'objectiu de poder indemnitzar de manera justa la pagesia afectada. El sindicat, que transmetrà aquesta petició a través de l'oficina d'Agricultura de la Selva, demanarà per als afectats l'exempció de l'Impost de Bens Immobles (IBI) de rústica, la reducció de l'import de quotes a la Seguretat Social i l'adequació de la fiscalitat de l'IRPF a les pèrdues que es comptabilitzin.

Segons ha expressat UP en un comunicat, la forta tempesta d'aigua, vent i pedra que va caure dilluns a la tarda va afectar els municipis de la Selva de Santa Coloma de Farners, Riudarenes, Sils, Caldes de Malavella i Vidreres de manera important, encara que no homogènia i, parcialment, els municipis de Maçanet de la Selva, i de Llagostera, al Gironès.

Així, als termes de Caldes de Malavella i Vidreres la pluja va destrossar entre el 70 i el 100% de gira-sol, mentre a la zona de Sils les pèrdues de la collita de tomàquets i altres productes d'horta arriben al 50%. Al municipi de Sils, on van caure 80 litres d'aigua per metre quadrat només en mitja hora, es van registrar destrosses en els cultius de mongetes del ganxet, carabasses i blat de moro.

També a Riudarenes van patir afectacions greus els cultius de blat de moro, tenint en compte que en algunes explotacions es va perdre fins al 80% de la collita. En algunes zones del terme van caure fins a 52 litres per metre quadrat en una hora i fins i tot el vent va enfonsar un sostre d'uralita d'una finca. A més, a la zona de Vallcanera la tempesta va tombar pins de fins a 60 centímetres de diàmetre, i en diversos punts la caiguda d'arbres va obligar a tallar les carreteres.

Unió de Pagesos fa també una crida a tota la pagesia afectada per la tempesta de dilluns passat a la Selva per tal que comuniqui els danys ocasionats a conreus i finques i, en conseqüència, pugui ser indemnitzada de forma adequada per les pèrdues.