La TDT de la Selva Marítima, a la corda fluixa

Aquest maig es va constituir un consorci per tirar endavant el projecte, però cada vegada s'acosta més la data en què, si no es materialitza el canal, el litoral perdrà la llicència.

ACN / Redacció
26 de juliol del 2010
Els estudis de Televisió de Blanes, aturats des de fa tres mesos.
Els estudis de Televisió de Blanes, aturats des de fa tres mesos. | Irene Ramentol / ACN
Els estudis de Televisió de Blanes, aturats des de fa tres mesos. Foto: Irene Ramentol / ACN

El canal de TDT a la Selva Marítima corre perill. Aquest maig es va constituir un consorci per tirar endavant el projecte, però cada vegada s'acosta més la data en què, si no es materialitza el canal, el litoral perdrà la llicència. A aquesta situació se n'hi afegeix una de més dramàtica: des de fa tres mesos, els treballadors de Televisió de Blanes (TVB), que va deixar d'emetre amb l'apagada analògica, no saben què passarà amb el seu futur. Una cinquantena d'entitats blanenques denuncien que no s'informa de la situació. Per la seva banda, el Consell de l'Audiovisual de Catalunya lamenta que la Selva Marítima, tenint professionals i estudis, no tiri endavant un canal que hauria de cobrir el buit que hi ha d'informació local.

Més incertesa i poca informació sobre com està el procés de creació del nou canal de TDT a la Selva Marítima. Des del mes de maig que el consorci encarregat de tirar endavant el projecte no dóna explicacions sobre si està prenent forma el canal digital. Més aviat al contrari. Sembla que cada vegada el projecte està més encallat.

El conflicte es remunta al mes d'abril, quan va haver-hi l'apagada analògica a algunes poblacions de la comarca. Els diferents mitjans locals que emetien en aquesta zona van haver de tancar, a l'espera de trobar un espai dins de la TDT. Aquest és el cas de la Televisió de Blanes (TVB), que va haver d'apagar els llums dels platós i aturar els monitors.

L'esperança, però, va tornar a aflorar quan els tres municipis de la costa –Blanes, Lloret de Mar i Tossa de Mar- van fer el pas de constituir el consorci TDT de la Selva Marítima el 7 de maig. L'objectiu era tirar endavant el projecte del nou canal conjuntament, unint esforços per part dels tres integrants. Tot i les dificultats econòmiques dels ajuntaments, agreujades per la situació de crisi, el consorci comptava amb un avantatge que molts d'altres no tenien. I és que Blanes tenia professionals a punt per treballar, estudis habilitats per emetre i 180.000 euros del Fons Estatal d'Inversió Local per renovar material.

Però tots aquest punts a favor sembla que per ara no han donat fruits. Des de la seva constitució, el consorci no ha tornat a fer cap pas més en ferm. Els treballadors de la Televisió de Blanes denuncien que no els han donat cap informació sobre si s'està desenvolupant el projecte. Acusen el president del consorci, l'alcalde Josep Trias, de no respondre a les trucades i peticions de reunions per parlar sobre el tema. Ni tan sols en el ple ni preguntat per l'ACN, l'alcalde i president del consorci no ha volgut fer declaracions sobre aquesta qüestió.

Els treballadors de TVB temen que aquest silenci pugui voler dir que el consorci està fracassant. 'No sabem com està tot ara mateix, ningú ens diu res. I no sabem, tampoc, que passarà amb nosaltres', explica preocupada la directora del mitjà, Eva Palau.

Des de fa tres mesos, els treballadors de la televisió municipal segueixen cobrint els actes i les rodes de premsa sense poder-los emetre. Dia rere dia, amplien els prestatges de l'arxiu a l'espera que es constitueixi el canal digital.

A peu de carrer, creix el suport cap als treballadors i cap a la televisió. Una cinquantena d'entitats ja han fet protestes i recollida de firmes per tornar a tirar endavant la televisió. Ara, a més, aquestes entitats –aplegades a la Plataforma Salvem la Televisió de Blanes- estudien denunciar el president del consorci, l'alcalde Josep Trias, per prevaricació.

'S'havia acordat fer una comissió de seguiment per estar informats de com evolucionava tot. Però des del mes de març que no ens han convocat a cap reunió. Creiem que l'alcalde està incomplint un acord de ple, ja que es va aprovar en el seu moment que es constituís la comissió', ha explicat el portaveu de la plataforma, Albert Carmona.

Compte enrere per a la Selva Marítima

Cada vegada s'acosta més l'1 de novembre, data límit en què si el canal de TDT a la Selva Marítima no ha començat a emetre, el litoral perdrà la concessió de TDT.

Els treballadors temen l'arribada d'aquest dia. 'Ens preocupa que arribi l'1 de novembre i trobar-nos que no tenim canal perquè aleshores no sabem que passarà amb nosaltres', expressa amb temor la directora de TVB.

Però els treballadors no són els únics que lamenten la situació. El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) també veu amb preocupació la situació a la comarca. 'Ens preocupa que els consorcis de la Selva, tant el del litoral com el d'interior, no tirin endavant', explica el conseller Josep Micaló. 'Això significaria perdre la oportunitat de fer periodisme de proximitat a la Selva', afegeix.

Segons el CAC, tots dos consorcis tenen problemes per tirar endavant. El cas de la Selva Interior, però, és encara més complex. 'Ens consta que tenen dificultats econòmiques per tirar-lo endavant. Però la Selva interior no té la infraestructura que té Blanes amb la televisió municipal', afegeix Micaló.

El CAC considera que és una 'llàstima' que una televisió històrica com la de Blanes no pugui continuar fent feina en el món del periodisme. 'El que ens resulta més incomprensible és que Blanes té uns estudis, uns treballadors i tota una experiència en el món de la televisió', explica Micaló.

Segons el conseller, la Selva té en aquests moments un buit pel que fa a la informació de proximitat i considera que el consorci hauria de treballar per cobrir aquesta mancança. 'Una comarca amb un pes econòmic i demogràfic tan important a les comarques gironines com la Selva, hauria de tirar endavant un canal de TDT local', afirma Micaló.