Pia Bosch, als Estats Units convidada pel Departament d'Estat nordamericà

En el marc del «Programa de visitants internacionals», s'organitzen trobades entre polítics estrangers i americans per conèixer millor l'estructuració federal.

ACN / Redacció
09 de juliol del 2010

La diputada socialista al Parlament de Catalunya, Pia Bosch es troba de viatge als Estats Units convidada pel departament d’Estat d’aquest país per participar en el seu “Programa de visitants internacionals” i, en concret, en el programa ‘Young Political Leaders’ (Joves Líders Polítics).

L’objectiu d’aquest és donar a conèixer de prop la societat i el sistema polític dels Estats Units des d’una línea d’acció del departament d’Estat que pretén “construir la comprensió mútua entre els Estats Units i altres països del món”. Els àmbits a cobrir, en el seu cas, són els relacionats amb els diferents nivells de govern tant a nivell federal com estatal i municipal. Les visites a diverses zones del país faciliten la trobada dels participants amb diversos responsables governamentals o líders socials, per conèixer de primera mà l’estructuració federal de l’estat nord-americà i l’acció de govern en diferents aspectes, com el desenvolupament local, la promoció econòmica, la immigració, l’atenció a la població en risc d’exclusió social o les energies renovables, entre d’altres.

La visita va començar el passat 27 de juny a Washington, la capital federal, per visitar el Congrés i conèixer l’activitat de les dues cambres parlamentàries, així com el funcionament d’algunes de les institucions públiques més importants del país. Algunes de les reunions més significatives varen esser les mantingudes amb els respectius responsables de les subcomissions sobre assumptes europeus de les dues cambres; entre ells, Jeanne Shaheen –senadora demòcrata de New Hampshire i presidenta de la subcomissió d’Afers Europeus-.  Un altre àmbit de la visita és l’ aproximació al sistema electoral del país, amb visites com la realitzada a la “Federal Election Comission”, l’organisme que s’ocupa de controlar el finançament de totes les campanyes electorals a nivell federal. En les diverses reunions amb  responsables dels dos grans partits, el  Partit Republicà  i el Partit Demòcrata a nivell federal, estatal i local, la visita permetrà conèixer millor el funcionament del  sistema de partits del país.

Tot seguit a l’Estat de New Hampshire, ha visitat diferents Institucions com el Congres estatal i l’Ajuntament de Manchester, per conèixer els àmbits d’acció dels nivells de govern estatal i local. La visita a New Hampshire ha cobert també temàtiques relacionades amb el desenvolupament local i la promoció econòmica.

El següent destí de la visita és la Costa Oest, on a l’Estat de California, i, en concret a la ciutat de Los Angeles, es focalitzarà en el govern local d’una gran ciutat i en el tractament del fenomen migratori i la integració de la immigració.