Cinc membres del COMG tenen el contracte blindat

15 dies abans de l'aprovació de la moció de censura a Bonet es van signar els annexos que obligarien a la institució a pagar 2,5 MEUR per fer-los fora. Es tracta de cinc càrrecs de confiança de l'anterior president.

ACN / Redacció
05 de juliol del 2010
Foto d'alguns dels membres de la candidatura de Joan Antoni Mulà, aquest matí al Col·legi de Periodistes.
Foto d'alguns dels membres de la candidatura de Joan Antoni Mulà, aquest matí al Col·legi de Periodistes. | Tania Tapia / ACN

Foto d'alguns dels membres de la candidatura de Joan Antoni Mulà, aquest matí al Col·legi de Periodistes. Foto: Tania Tapia / ACN

Continuen els escàndols al Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG). Després d'aconseguir convocar eleccions, la junta provisional ha destapat que hi ha cinc membres de la confiança de l'antic president, Eudald Bonet, que tenen els contractes blindats i fer-los fora costaria a la institució 2,5 MEUR. Aquests càrrecs només cobren honoraris però els annexos afegits als seus contractes –alguns signats 15 dies abans de la celebració de l'assemblea que va aprovar la moció de censura a Bonet- converteixen els seus acomiadaments en milionaris. Des de la junta provisional s'ha obert un expedient informatiu als titulars dels contractes i s'ha apartat de la feina el gerent i l'assessor jurídic del COMG.

Des de la candidatura de Juan Antoni Mulà –que s'ha presentat oficialment aquest dilluns- s'ha valorat molt negativament el fet que cinc treballadors del COMG tinguin els contractes blindats. Segons ha assegurat Mulà –que opta a presidir la institució- hi ha fins a cinc persones implicades en el cas a banda del gerent i l'assessor jurídic que ja han estat apartats del seu càrrec. El gerent, a més, és una de les persones que té el contracte blindat.

Segons ha manifestat Mulà, la sortida al problema és o bé que les persones amb el contracte blindat reconeguin 'la irregularitat' o bé que sigui la Justícia qui acabi intervenint. 'Els blidantge ha d'anar d'acord amb els honoraris cobrats i està clar que en aquest cas es cerca el benefici personal i no el bé de la institució', ha criticat Mulà. De moment, s'ha obert un expedient informatiu per resoldre la situació.

Segons ha valorat un altre dels membres de la candidatura a presidir el col·legi, Jordi Berdala, les quantitats dels blindatges són 'pròpies de multinacionals i no d'una institució que es deu als seus col·legiats'. El pressupost anuals del COMG és d'uns 1,5 MEUR anuals procedents, bàsicament, de les quotes dels col·legiats. Segons Mulà, d'aquests diners només un 5% reverteix en serveis pels col·legiats. Per això, segons reconeix la junta provisional de la institució, acomiadar els cinc membres de l'antiga junta comprometria la viabilitat econòmica del COMG.

D'altra banda, segons ha explicat Berdala, la seva candidatura ha demanat la suspensió temporal dels dos procediments contenciosos que havia obert davant les irregularitats comeses per l'antiga junta i que van evitar la celebració d'eleccions al gener. Llavors, la candidatura de Mulà va ser exclosa fins que, finalment, una assemblea general al maig va fer prosperar una moció de censura i va votar que es fessin noves eleccions. Segons ha justificat Berdala, d'aquesta manera s'evita que qualsevol resolució al respecte compliqui la celebració dels comissis.

Des de la candidatura de Mulà asseguren que la junta provisional està investigant altres possibles irregularitats.

Transparència i democràcia

Transparència i democràcia han estat dos dels conceptes més repetits durant la presentació de la candidatura de Mulà a les eleccions del pròxim 21 de juliol. Aquesta candidatura ja es va formar al gener quan va voler optar a la presidència del COMG però un giravolt impevist de l'antic president, Eudald Bonet, la va excloure al·legant que li havien faltat al respecte i que aquest falta estava inclosa dins els estatuts.

Ara, cinc mesos després, aquella candidatura presenta pocs canvis. Per una banda, ha marxat Xavier Pérez perquè s'ha incorporat a la junta provisional i s'han incorporat, entre d'altres, la cap de ginecologia de l'hospital Josep Trueta de Girona, Elena Alvarez, o el degà de la facultat de Medicina i cardiòleg del Trueta, Ramon Burgada.

Dins el programa electoral de la candidatura destaca la voluntat de 'posar el col·legi al servei dels metges', ja que denuncien que, fins ara, només s'ha destinat un 5% del pressupost a serveis pels metges. També es plantegen reduir els mandats a un màxim de 8 anys, descentralitzar les activitats col·legials i potenciar la via telemàtica, fomentar la formació dels col·legiats o permetre triar lliurement l'asseguradora de responsabilitat civil i no cobrar-la juntament amb la quota. Fins ara, els col·legiats estaven obligats a contractar l'assegurança amb la companyia AMA, que precisament presideix el president cessat Eudald Bonet.

Dues candidatures

Al límit de tancar el termini de presentació de candidatures, es va entrar una segona candidatura a presidir l'entitat. Presidida per Benjamí Pallarés, aquesta candidatura va anar a buscar la candidatura de Mulà i, fins i tot, hi va haver converses per fusionar-se. Però la candidatura de Mulà va preferir seguir en solitari. 'Fa cinc mesos que estem treballant', ha justificat Mulà que també ha detallat que la segona candidatura els va venir a veure acompanyats d'un vicepresident de l'antiga junta. 'Això no ens va agradar', ha afirmat.

Segons ha valorat el número 2 de la candidatura, Jordi Berdala, és de 'salut democràtica' que hi hagi més d'una candidatura. A més, ha detallat que han pactat fer una campanya 'el més digne i honrada possible sense desprestigis personals'. Les eleccions són el pròxim 21 de juliol.