Rufus Wainwright obre el festival de Cap Roig

Amb una aposta íntima, sense banda i només acompanyat del piano, ha fet un repàs a la seva trajectòria musical i mimant de nou Frances Ethel Gumm, més coneguda com a Judy Garland.

ACN / Redacció
03 de juliol del 2010
El músic novaiorquès Rufus Wainwright ha inaugurat el festival Jardins de Cap Roig amb un concert intimista
El músic novaiorquès Rufus Wainwright ha inaugurat el festival Jardins de Cap Roig amb un concert intimista | Tania Tapia / ACN
El músic novaiorquès Rufus Wainwright ha inaugurat el festival Jardins de Cap Roig amb un concert intimista Foto: Tania Tapia / ACN

El cantant novaiorquès Rufus Wainwright ha obert el festival Jardins de Cap Roig amb un concert intimista on ha alternat les cançons del seu darrer treball (gestat arran de la mort de la seva mare) i les versions de melodies que van marcar una època de la mà de l'actriu i cantant Judy Garland. Només acompanyat pel seu piano i davant un auditori d'unes 2.000 persones, el músic novaiorquès ha anat passant dels temes més personals cap als clàssics que estan en l'imaginari col·lectiu i que la que es considera una de les millors actrius de musicals de la història va popularitzar a través de pel·lícules com 'El mag d'Oz' o 'Ha nascut una estrella'.

Amb una aposta íntima, sense banda i només acompanyat del piano, Rufus Wainwright ha inaugurat un dels festivals de referència de la Costa Brava fent un repàs a la seva trajectòria musical i mimant de nou Frances Ethel Gumm, més coneguda com a Judy Garland.

La música forma part de la genètica de Rufus Wainwright. Fill de cantants de folk ha seguit la tradició familiar i s'ha convertit en un dels compositors joves més ben valorats del panorama actual. Wainwright ha estat l'encarregat d'inaugurar un dels festivals de referència de Catalunya i ha arribat a Calella de Palafrugell avalat per una sòlida trajectòria musical.

La seva música ha sonat com a banda sonora de nombroses pel·lícules i fa poc més de tres mesos que ha presentat a Catalunya, concretament al Liceu, el seu últim treball en el qual els rajos de sol es converteixen en nit. 'Al Liceu, Wainwright va arribar amb un programa seriós i dramàtic, gestat arran de la mort de la seva mare; avui, però, és un concert obert d'estiu, on farà moltes cançons i, evidentment, tindrà un record per a Judy Garland', ha ressaltat el director del festival, Martín Pérez.

Rufus Wainwright ha posat el fre a la seva gira per presentar 'All days are nights: Songs for Lulu' per fer, des de l'escenari dels jardins de Cap Roig, un repàs als seus treballs. Un repertori que ha desgranat cançons conegudes i d'altres menys populars però durant el qual han pres protagonisme les conegudíssimes melodies del seu show de tribut a Judy Garland.

Potser el fet que ambdós fossin fills d'artistes i que des de ben petits destaquessin com a estrelles precoces estableix un passat comú entre Wainwright i Garland que ha fet que el cantautor nascut a Nova York s'hagi interessat per reintepretar les melodies que Frances Ethel Gumm va popularitzar. De fet, Wainwright va sorprendre tothom amb aquest tribut que refà fil per randa un recital de Garland.

El cantautor nascut a Nova York ha portat a Cap Roig una aposta minimalista que ha donat protagonisme a les notes i la veu. Cap banda l'ha acompanyat i tota la responsabilitat ha recaigut en el piano en una proposta que ha buscat establir un diàleg íntim amb el públic.

24.000 entrades venudes

El festival de Cap Roig, que ha arrencat aquest divendres al vespre, s'anirà desgranant en 27 cites al llarg del mes de juliol i fins a mitjan agost. En total, 32 músics, cantants i grups de la talla de The Beach Boys, Noa i Dorantes, George Benson, Rosana, Diana Krall o Charles Aznavour passaran per l'escenari dels jardins de Calella de Palafrugell.

El director del festival no podia amagar la satisfacció aquest vespre. 'Portem, en total, més de 24.000 entrades venudes; és una joia saber que el públic ens acompanya i saber que els concerts els interessen', ha ressaltat Pérez. El director també ha posat l'accent en el fet, que malgrat la crisi econòmica, Cap Roig manté la qualitat.