Autoritzen 102 punts de venda de petards a Girona

ACN / Redacció
15 de juny del 2010
íctor Montfort fent funcionar el nou sistema per tirar petards a distància.
íctor Montfort fent funcionar el nou sistema per tirar petards a distància. | Xavier Pi / ACN

L'Àrea d'Indústria i Energia de la Delegació del govern espanyol i de la Intervenció d'Armes i Explosiu i Energia han aprovat un total de 913 punts de venda de petards per a pròxima revetlla de Sant Joan i a partir d'ara després de l'entrada en vigor de la directiva 2007/23/CE, de la Unió Europea, que afecta a tots els aspectes del món lligat a la cultura de la pólvora. Per incorporar aquesta normativa, el govern espanyol va elaborar al moment oportú un Reglament dedicat exclusivament a la pirotècnia i la cartutxeria. Per demarcacions, Barcelona comptarà amb 477 casetes i 148 locals; Girona amb 88 casetes i 14 locals; Lleida, amb 22 casetes i 48 locals i Tarragona, amb 22 casetes i 94 locals.

Pel que fa l'any 2009, es van obrir 58 expedients sancionadors en els controls de seguretat sobre la importació, fabricació, transport i venda. En concret, 44 van ser a la demarcació de Barcelona, nou a Girona i cinc a Tarragona.

En aquest Reglament es regulen totes les fases que afecten als productes d'artifici, des dels tallers de fabricació, la importació de productes, el seu transport, els punts de venda i, en alguns casos, el seu ús; tot això d'acord amb la Constitució, on s'estableix competència exclusiva de l'Estat en aquesta qüestió.

Respecte els articles pirotècnics, s'estableix que només es  podran vendre aquells que estiguin degudament homologats, extrem que es comprova en el seu etiquetat on figura clarament el distintiu CE. Per a l'emmagatzematge i ús s'insisteix en unes estrictes normes de seguretat que afecten a la quantitat de productes en estoc, les mesures de seguretat que requereixen els locals on es guardin o embenen i les característiques que han de reunir les casetes de venda provisional, entre d'altres.

L'ús també ve regulat, establint les edats mínimes dels compradors, segons la categoria dels petards; les edats mínimes dels usuaris – que poden ser rebaixades en alguns casos en cada autonomia -, i els llocs on poden utilitzar-se els articles pirotècnics.

Festes Tradicionals

El nou reglament també preveu un marc legal per a les festes tradicionals, que primer han rebut un reconeixement i que després estan sotmeses a unes normes de seguretat destinades a protegir espectadors i participants.

És per això que s'ha creat la figura del 'Consumidor Reconegut com Expert (CRE)', que és la persona que, després de rebre informació bàsica sobre l'ús dels articles pirotècnics, pot usar-los fora de l'àmbit de la normativa europea en festivitats molt arrelades que figuren inscrites en el calendari. Amb la nova normativa es proporciona un marc legal a les festes com ara els 'correforcs', 'diables', i la patum', entre d'altres, en què els 'CRE', baix les ordes d'un responsable acreditat per l'Administració de l'Estat, podran utilitzar els focs d'artifici com ho venien fent pràcticament fins a l'actualitat.