El sector de la construcció veu «necessitat de construir»

La baixada de preus ha reduït l'estoc d'habitatge a Girona i Figueres

ACN / Redacció
04 de juny del 2010
La baixada de preus ha reduït l'estoc d'habitatge a l'àrea de Girona i Figueres.
La baixada de preus ha reduït l'estoc d'habitatge a l'àrea de Girona i Figueres. | Mireia Recasens / ACN
El secretari general del Gremi de Promotors, Josep Donés, la presidenta dels API gironins, Marta Madrenas, i l'autor de l'estudi, Pere Bahí, durant la presentació de les conclusions Foto: Xavier Pi / ACN

Les abaixades continuades de preus han fet reduir l'estoc d'habitatges a les àrees de Girona i Figueres i el sector veu que, en alguns barris i zones, ja hi ha 'necessitat' de construir. Les comarques gironines, però, encara acumulen molts pisos nous sense vendre a les zones de costa i muntanya. Com que la gent fixa la seva primera residència a prop de les ciutats, això ha fet que 'als entorns urbans, l'estoc d'invenuts es reduís més ràpidament', segons concreta el secretari general del Gremi de Promotors, Josep Donés. Els constructors que volen edificar, però, es continuen trobant amb el problema del finançament. I és que l'aixeta del crèdit continua tancada.

El promotors i constructors asseguren que ja hi ha necessitat de construir en determinades àrees urbanes de les comarques gironines. Sobretot, en ciutats com Girona, Figueres, Banyoles o els municipis que tenen a tocar. La crisi va fer desplomar el número d'obres, i durant el darrer any pràcticament no s'ha construït enlloc.

En indrets com la muntanya o les zones costaneres, on es concentren les segones residències, encara hi ha molts habitatges que tenen penjat el cartell 'Es ven'. Però a les zones urbanes, sobretot de capitals de comarca, això ja no passa tant. I és que, com asseguren els constructors, les abaixades continuades de preu han afavorit un cert augment de la demanda i s'està donant sortida als estocs de pisos –tant nous com de segona mà.

L'estudi que han presentat els promotors i els Agents de la Propietat Immobiliària (API) gironins constata un cert alentiment en les davallades de preus durant el darrer mig any. Tot i això, el valor del metre quadrat ha continuat abaixant-se, tant en obra nova com en segona mà.

Per posar alguns exemples, a Girona aquest descens se situa al voltant del 3%; a Banyoles, del 2%, o a Figueres, de l'1,5%. Tot i això, també hi ha poblacions amb zones on els preus han baixat en picat en els últims sis mesos, com és el cas de Blanes (Selva), amb barris on el descens de preus s'ha enfilat fins al 18,5%, o Salt (Gironès), amb abaixades de fins al 15,9%.

Aquesta situació ha afavorit –segons assegura el sector- que municipis que concentren primeres residències hagin anat donant sortida als estocs. 'Això passa sobretot a les àrees de Girona, Figueres o Banyoles', assegura el secretari general del Gremi.

En altres capitals, però, aquesta situació és completament diferent. Aquest és, per exemple, el cas d'Olot. La millora de les comunicacions a la Garrotxa va fer que es comencessin a construir molts pisos en aquesta àrea. Però les expectatives no s'han complert, i el mateix Donés ha reconegut que aquí els promotors tenen 'un problema' per treure's els estocs del damunt.

Voler construir

Tot i voler construir en determinades zones, el gremi es continua trobant amb el mateix impediment: la manca de finançament. I és que l'aixeta del crèdit continua tancada. Josep Donés, però, assegura que cal donar sortida a aquestes 'necessitats' per evitar que tornin a apujar-se els preus de forma exagerada, sobretot a les ciutats.

De fet, l'estudi del Gremi i els API també posa de manifest que hi ha capitals de comarca i poblacions on els preus dels pisos –tant nous com de segona mà- ja s'ha apujat. Els exemples d'aquesta situació són Palafrugell (Baix Empordà), amb increments màxims del 24,4%; Sarrià de Ter (Gironès), amb apujades del 14,4%, o la capital de la Selva, Santa Coloma de Farners, amb augments de fins al 13%.

El lloguer, a valors del 2006

A més d'analitzar els preus de venda, l'estudi del sector també es fixa amb els lloguers. En aquest cas, la tendència generalitzada arreu de les comarques gironines ha estat el descens de preus. Tant és així, que ja s'han situat a valors de finals del 2006.

Així, per exemple, per un pis de tres habitacions, sense mobles, i amb una superfície d'entre 70 i 80 metres quadrats, es poden pagar 615 euros a Girona, 540 a Blanes, 525 a Santa Coloma de Farners, 503 a Figueres o 475 a Olot.

La presidenta dels API gironins, Marta Madrenas, ressalta que aquesta situació de davallada es deu a dos factors. Per una banda, perquè l'oferta ha augmentat després que hi hagués promotors que hagin optat per posar els pisos a lloguer, després de veure que no els podien vendre.

I per l'altra, segons concreta Madrenas, 'perquè en aquests moments de crisi, la demanda és menys solvent; per tant, aquells propietaris que volen llogar rebaixen les seves pretensions inicials'. De totes maneres, la concepció dels API és que les abaixades en els preus del lloguer ja han arribat al màxim, i que a partir d'ara els preus s'estabilitzaran o bé començaran a remuntar.

La baixada de preus ha reduït l'estoc d'habitatge a l'àrea de Girona i Figueres. Foto: Mireia Recasens / ACN