Concha Buika i Els Pets al Festival de Cadaqués

El 39.3 es celebra del 31 de juliol al 7 d'agost

ACN / Redacció
02 de juny del 2010
A l'esquerra, el director del festival, Saki Guillem, l'alcalde de Cadaqués, Joan Borrell, i el director de producció del festival, Xevi Fortuny.
A l'esquerra, el director del festival, Saki Guillem, l'alcalde de Cadaqués, Joan Borrell, i el director de producció del festival, Xevi Fortuny. | Tania Tapia / ACN
A l'esquerra, el director del festival, Saki Guillem, l'alcalde de Cadaqués, Joan Borrell, i el director de producció del festival, Xevi Fortuny. Foto: Tania Tapia / ACN

El 39.3 Festival de Cadaqués, que se celebra del 31 de juliol al 7 d'agost, continua amb la una programació eclèctica. Sota el títol 'el festival del bon gust', el director, Saki Guillem, ha anunciat que seran al festival la cantant Concha Buikam, Els Pets –que faran un espectacle a mida pel festival en el 25è aniversari sobre els escenaris- o el projecte ideat pel festival que uneix l'orquestra barcelonina Murtra Ensemble amb la veu de Sílvia Pérez Cruz. Aquesta serà l'actuació que inaugurarà el festival inspirant-se en Picasso, que fa 100 anys va passar un estiu a Cadaqués. Completen la programació Omara Portuondo amb Buena Vista Social Club o la contrabaixista Esperanza Spalding, entre d'altres.

Després del gir en la programació que el festival va fer ara fa tres anys (es va estar més de 30 anys només programant música clàssica), el Festival de Cadaqués presenta un programa variat, que recull propostes de músics emergents però també de grans artistes consagrats.

Al llarg d'una setmana, la cala de Sa Conca es converteix en l'escenari d'un festival modest (té 350.000 euros de pressupost, enfront dels 3,2 MEUR que té el festival de Cap Roig, per exemple) que vol però fer 'del bon gust musical' la seva bandera. La cita l'obrirà l'orquestra barcelonina Murtra Ensemble –formada per 22 músics- que acompanyaran la deliciosa veu de la palafrugellenca Sílvia Pérez Cruz, una de les veus emergents en el panorama musical del país. Aquest és un espectacle especialment pensat pel festival, amb la voluntat de retre homenatge al pintor Pablo Picasso que fa 100 anys, l'estiu de 1910, va estar-se a Cadaqués.

El director del festival, Saki Guillem, ha explicat que la vinculació de Picasso amb la música és escassa (el pintor patia problemes d'oïda) però que s'ha sabut que va ser el creador del vestuari i l'escenografia d'uns dels espectacles de Manuel de Falla. Arran d'aquesta coincidència, l'orquestra interpretarà una de les obres més conegudes del compositor, 'El amor brujo' però amb un toc especial. 'És una versió personal, poc comercial i sense aquest flamenc més turístic', ha detallat Guillem. La música anirà acompanyada per poemes de Garcia Lorca a la veu de Pérez Cruz.

També passarà pel festival Esperanza Spalding, un dels valors amb més projecció dels Estats Units, de la qual el president Barack Obama n'és confessat seguidor. De fet, aquesta jove contrabaixista (només té 25 anys i als 15 ja era primer violí d'una orquestra simfònica) ha tocat en diverses ocasions a la Casa Blanca i també a la cerimònia d'entrega del Nobel de la Pau 2009 al president Obama.

La música clàssica farà parada a Cadaqués de la mà d'Arianna Savall, filla de Jordi Savall, reconegut en la seva trajectòria per ser gran coneixedor de la música antiga amb la seva viola de gamba. La filla de Savall canta, composa i toca l'arpa. 'És un perfil poc usual i estic segur que serà un concert molt tranquil i relaxat', ha indicat el director.

També passarà pel festival l'Original Jazz Orquestra del Taller de Músics que, juntament amb Biel Ballster Trio, retran homenatge a Django Reinhardt en el centenari del seu naixement.

Un dels concerts que Guillem ha qualificat de 'més comercial' és el de la mallorquina Concha Buika. Una veu peculiar amb un estil que beu de diverses fonts d'inspiració, Buika arribarà a escena per presentar 'El último trago', el seu darrer treball enregistrat en directe a l'Habana amb el quartet de Chucho Valdés.

Directament de Cuba també arriba l'Orquestra Buena Vista Social Club (vindran quatre dels integrants originals) amb la mítica Omara Portuondo en el concert que es podia destacar com a cap de cartell del festival. Dins la programació destacat també l'actuació de Spanish Brass Luur Metalls –amb David Xirgu i Dani Flors- en un concert tribut a Frank Zappa.

I per tancar aquesta 39ena edició del festival, tot un clàssic del pop-rock català: Els Pets. Els de Constantí celebren els seus 25 anys dalt dels escenaris i, per això, el festival els ha volgut convidar. 'Sé que faran un concert a mida pel festival', ha avançat Saki Guillem que ha qualificat de 'deliciós' el seu darrer disc.

Les entrades del festival ja estan a la venda i van dels 20 als 45 euros. L'aforament del festival és de 601 seient i, en la darrera edició, van anar-hi 3.800 persones. El festival posa a disposició del públic una petita barqueta que els pot dur des de la platja principal de Cadaqués fins a Sa Conca. Un trajecte de poc més de deu minuts per mar que servirà perquè els assistents vagin fent boca.