Estudiants de la UdG creen la Ruta de l’Onyar que connecta amb la Ruta del Ter

El treball compta amb el suport del Consorci Alba-Ter i el projecte SELWA

Redacció
14 de maig del 2010

Els estudiants del Màster de Ciència i Tecnologia de l’Aigua i del Màster de Medi Ambient de la Universitat de Girona (UdG) han dissenyat una ruta senderista i cicloturística en el riu Onyar i que porta per títol: “La Ruta de l’Onyar: el riu com a element vertebrador del territori i del seu patrimoni”. Aquest projecte compta amb el suport i col•laboració del Consorci Alba-Ter i el projecte Selwa.

Per crear la Ruta, els estudiants han realitzat un inventari temàtic d’elements (patrimoni natural; patrimoni cultural; camins públics, itineraris i miradors; usos del sòl i el planejament; usos i qualitat de l’aigua;  inundacions i expressions literàries), acompanyat de la seva corresponent cartografia. El treball s’ha organitzat en grups reduïts, de 5-6 persones, i cadascun ha tractat una temàtica diferent del riu, encara que totes són complementàries entre si. El treball inclou els municipis de Brunyola, Vilobí d’Onyar, Riudellots de la Selva, Fornells de la Selva, Campllong, Quart i Girona.

El riu Onyar, tot i no ser gaire llarg (25,1 quilòmetres), permet passar per diversos àmbits territorials de característiques suficientment contrastades i que van des de zones boscoses a la capçalera, a sectors de domini agrari a la plana fins travessar el nucli urbà de Girona just abans del seu aiguabarreig amb el Ter.
El projecte s’emmarca dins els objectius i actuacions reals de dos altres projectes existents. Per una banda, el projecte de promoció turística de la Ruta del Ter, creat i implantat recentment pel Consorci Alba-Ter, i per altra, el Projecte SELWA, promogut pel Consell Comarcal de la Selva, amb l’objectiu de fomentar una gestió que integri tots els àmbits que afecten l’aigua a la comarca de la Selva. En ambdós casos és objectiu comú  el foment de l’aigua, el riu Ter i els seus afluents com a factor de desenvolupament local.